Interesele Marii Britanii in Romania: Cresterea exporturilor si Nabucco

Marti, 23 Iulie 2013, ora 14:28
2729 citiri
Interesele Marii Britanii in Romania: Cresterea exporturilor si Nabucco
Foto: enational.ro

Guvernul britanic spera ca in urmatorii patru ani exporturile catre Romania sa creasca cu circa 60% prin infiintarea unui centru de afaceri, care va oferi companiilor insulare acces si expunere mai bune pe piata romaneasca. In plus, ministrul englez al Energiei va discuta la Bucuresti decizia privind proiectul Nabucco.

Centrul de afaceri romano-britanic a fost infiintat de Ambasada Marii Britanii si Camera de Comert Britanico-Romana. In cadrul proiectului, Ambasada britanica va acorda Camerei de Comert bilaterale un grant in valoare de circa 200.000 de euro.

"Acesta este un pas inainte in sprijinul pe care il acordam relatiilor economice dintre Romania si Marea Britanie. Acesta este parte a unui proiect care cuprinde 20 de piete prioritare in intreaga lume.

Acordam sprijin companiilor britanice in piete ca Mexic, Rusia, India, Brazilia, iar din Europa am selectat doua tari prioritare, pentru a sprijini relatiile comerciale, respectiv Polonia si Romania. Speram sa vedem o crestere puternica atat a investitiilor britanice in Romania cat si a relatiilor bilaterale dintre cele doua tari", a declarat ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris.

El a adaugat ca prin aceasta masura se urmareste de asemenea, facilitarea accesului companiilor britanice care vor sa investeasca sau sa aiba relatii comerciale in Romania.

"Scopul este de a infiinta un centru de afaceri romano britanic finantat printr-un grant de la Guvernul Marii Britanii acordat Camerei de Comert Britanico-Romana, iar prin acesta speram ca pana in 2017 sa vedem o crestere de 60% a exporturilor britanice in Romania", a adaugat Harris.

Prezent la semnarea actului de infiintare a centrului de afaceri, Edward Davey, ministrul britanic pentru Energie si Schimbari Climatice, a aratat ca Romania are un potential imens in domeniul energetic, care ar putea atrage investitii si expertiza din Marea Britanie.

In Romania sunt infiintate aproape 4.300 de firme cu capital britanic, Marea Britanie fiind al 11 lea investitor de pe piata locala, cu 4,6 miliarde de euro.

Domeniile in care activeaza firmele cu capital britanic sunt, printre altele, consultanta in domeniul infrastructurii, energie, IT, agricultura, auto, servicii financiare si legale, inginerie etc.

La finele anului trecut schimburile bilaterale Romania-Marea Britanie au totalizat 2,9 miliarde de euro, in crestere de la 2,7 miliarde euro in 2011. Exporturile britanice in Romania s-au ridicat anul trecut la peste 1,6 miliarde de euro, in timp ce importurile din Romania au fost de 1,3 miliarde de euro.

Investititiile din Marea Britanie reprezinta 27% din totalul fluxului atras de Romania in prima jumatate a acestui an.

Care sunt temele de discutie

Ministrul britanic al Energiei, Edward Davey, va discuta in vizita sa la Bucuresti despre viitorul Coridorului Sudic dupa decizia privind TAP si Nabucco, dar si despre exploatarea gazelor de sist si energia nucleara, afirma ambasadorul Martin Harris.

Acestea sunt cateva dintre temele pe care ministrul britanic al Energiei, Ed Davey, le va discuta pe parcursul vizitei sale la Bucuresti. Acestea sunt intrebari foarte importante pentru viitorul politicii energetice: cum sa explorezi si sa exploatezi gazele de sist intr-un mod sigur, cum sa dezvoltam energia nucleara, care este viitorul Coridorului Sudic dupa decizia privind TAP si Nabucco, cum stabilim un plafon pentru reducerea emisiilor de carbon pentru a avea un impact asupra incalzirii globale? Sper ca Romania si Marea Britanie isi pot uni fortele pentru a le raspunde", afirma ambasadorul britanic la Bucuresti intr-un comentariu postat marti pe blogul sau.

Nabucco nu e mort, Nabucco se transforma

Harris arata ca Romania este foarte bine pozitionata pentru a avea succes intr-un viitor bazat pe energii regenerabile, cu emisii reduse de carbon, avand resurse importante in domeniile hidro si nuclear.

"Centrala de la Cernavoda este una dintre cele mai eficiente dintre cele care folosesc reactoarele CANDU, iar Romania, ca si Regatul Unit, are in plan noi investitii in domeniul nuclear. Marea Britanie investeste un miliard de lire intr-un centru avansat de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon pentru industria auto, inclusiv Ford, al carui motor premiat pentru B-Max a fost proiectat in Regatul Unit si este produs la Craiova", adauga ambasadorul Harris.

El mai puncteaza ca Romania si-ar putea asigura in anii urmatori o crestere anuala de 0,5% a PIB-ului sau numai din tranzactionarea certificatelor verzi, fiind una dintr etarile care va beneficia cel mai mult de pe urma obiectivului UE de a-si reduce emisiile de CO2 cu 30% pana in 2020.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#crestere exporturi Marea Britanie Romania, #Romania exporturi Marea Britanie, #ministru britanic Nabucoo, #proiect Nabucco Romania, #Nabucco Romania , #investitii straine