Investitia Voestalpine, sansa Romaniei de a iesi din criza

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 07:14
5691 citiri
Investitia Voestalpine, sansa Romaniei de a iesi din criza

Grupul austriac Voestalpine intentioneaza sa vina in Romania pentru a-si relua investitia de 6 miliarde euro in otelaria de la Agigea. Decizia ar putea fi luata pe fondul cresterii pretului otelului pe plan mondial.

Romania reprezinta una dintre optiuni, alaturi de Bulgaria, Turcia si Ucraina. Investitia Voestalpine valoreaza mai mult decat toate investitiile straine directe pe acest an, estimate de bancheri la maximum 5 miliarde euro.

"Odata cu reluarea chiar timida a cresterii economice, creste si pretul otelului, chiar daca nu se va ajunge in acest an la nivelurile din 2008, anterioare crizei. Sunt semne coerente ca industria otelului isi revine. Industria auto care foloseste otel si-a inceput redresarea, iar pretul fierului vechi este de asemenea in crestere. Mittal Steel, cel mai mare producator din Romania, a avut anul trecut o diminuare a productiei de 60%, iar anul acesta au crescut preturile", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), citat de Romania Libera.

Voestalpine nu si-a declarat niciodata preferintele fata de Romania, insa firma

austriaca a achizitionat in 2008, la Agigea, o suprafata de 96 hectare pentru dezvoltarea proiectului. Suprafata totala estimata ca fiind necesara pentru acest proiect este de 600 de hectare.

Compania austriaca a inghetat proiectul din cauza crizei, insa potrivit declaratiilor facute de Rudolf Lukavsky, consilier comercial in cadrul Ambasadei Austriei in Romania, investitia ar putea fi reluata.

"Investitia de 6 miliarde euro a fost reprogramata, nu suspendata, iar decizia nu a avut legatura cu Romania, ci cu criza mondiala si cea a otelului. Proiectul este in pregatire, dar nu s-a luat nici o decizie. Industria otelului o duce mai bine acum si chiar Voestalpine lucreaza la capacitate marita. In aceste conditii se poate gandi la investitii mai mari", a declarat acesta.

Voestalpine are si alte investitii in tara noastra. Pentru perioada iunie 2010-iunie 2011 este planificata construirea unei fabrici de piese de otel la Giurgiu, productia urmand sa fie livrata clientilor Voestalpine din domeniul auto.

Centrul de prelucrare a otelului va avea o capacitate anuala de productie de 130.000 tone de tabla fina procesata, cu posibilitatea dublarii acesteia.

Pietele pentru livrari vor fi Romania, Serbia si Turcia. Voestalpine controleaza in Romania si constructorul de material rulant Vae Apcarom Buzau (APC). Grupul a obtinut in anul fiscal 2008/2009 venituri de 11,6 miliarde euro.

Investiții publice de peste 120 de miliarde de lei în 2024: ”În 2023 au apărut peste 75.000 de locuri de muncă”
Investiții publice de peste 120 de miliarde de lei în 2024: ”În 2023 au apărut peste 75.000 de locuri de muncă”
În 2024, valoarea prognozată a investițiilor publice este de peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. În...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#investitii Romania, #investitii Voestalpine, #iesire criza Romania , #investitii straine
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
Otelaria Agigea, izvorul fericirii tuturor romanilor
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Ucraina are mai multe avantaje din punctul de vedere al competitivitatii asa ca nu are rost sa mizam pe investitia de la Voestalpine!