Investitorii straini parasesc Bulgaria

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 19:26
5999 citiri
Investitorii straini parasesc Bulgaria
Foto: Arhiva

Presa bulgara semnaleaza graba cu care, in ultima parte a anului 2011, numerosi investitori straini au inceput sa-si retraga o parte din capitalurile investite in tara.

Fenomenul apare cel mai vizibil in sectorul energetic, in mass-media, banci si productia de bunuri industriale. Profitand de situatia precipitata a celor care abandoneaza, unii detinatori de capital bulgari incearca sa cumpere avantajos activele disponibile, dar nu pentru a continua afacerea, ci pentru a le revinde unui alt strain, intr-un moment favorabil.

Cauzele care ii determina pe straini sa se retraga din Bulgaria sunt mai multe, dar ele privesc in principal datoriile catre furnizori si catre fisc, la care respectivele firme nu mai fac fata, notaza Capital.bg.

Presa bulgara mentioneaza ca se asteapta ca fenomenul sa continue si in 2012, cand vor fi afectate in principal intreprinderile mici si mijlocii, cu precadere cele angajate in sectorul imobiliar.

Mentionand ca 2011 a fost primul an cand numerosi investitori au decis sa paraseasca piata bulgara, presa face o conotatie si cu situatia neclara din Europa. Retragerea acestor investitori nu reprezinta o reticienta fata de piata bulgara, cat dorinta lor de a parasi zona, in general.

Presa nu evita totusi sa mentioneze ca unele aspecte locale au facut neatractiv mediul de afaceri din Bulgaria, pentru investitorii strategici. Se citeaza in mod special reglementarile in domeniul energiei, care i-au deranjat pe investitori, dar si constituirea unui monopol nedeclarat in domeniul tiparirii si distribuirii presei.

Publicatia bulgara observa ca respectiva retragere a capitalului trebuie pusa si pe seama abundentei extraordinare de oportunitati in tari ca Polonia, Spania sau Grecia, care fac eforturi sa atraga investitorii de pe orice alta piata, inclusiv cea bulgara.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Bulgaria investitii, #Bulgaria firme, #Bulgaria criza, #capital investit Bulgaria , #investitii straine
Comentarii