Performanta pentru Romania: Se intampla pentru prima data - Un loc onorant intr-un top important

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 10:41
6142 citiri
Performanta pentru Romania: Se intampla pentru prima data - Un loc onorant intr-un top important
Foto: EY

Romania urca pentru prima data in top 15 cele mai atractive tari din Europa privind numarul proiectelor cu investitie straina (FDI) atrase in 2014.

Datele provin din raportul anual EY - European Attractiveness Survey, care se bazeaza pe opiniile a 808 directori executivi din companii de top.

Astfel, Romania a reusit sa atraga 62 de proiecte FDI in 2014, cu 19% mai mult decat in anul anterior.

In plus, a devenit a sasea tara din Europa dupa numarul de job-uri create de investitiile straine, devansand Spania, Turcia si Slovacia.

Cu un numar record de 10.892 noi locuri de munca generate de investitiile straine, Romania a atras practic aproape la fel de multe job-uri noi ca Germania, inregistrand o crestere de 77% a numarului job-urilor create prin FDI fata de anul trecut.

"Romania are o crestere a FDI superioara celorlalte tari europene. Investitorii straini se uita cu interes catre tara noastra, dar de multe ori din perspectiva fortei de munca ieftine care exista aici. Important este ca in perioada urmatoare sa depasim aceasta perceptie si sa atragem acele investitii care genereaza locuri de munca inalt calificate si bine platite si care sa motiveze specialistii romani sa ramana in tara si sa produca plus-valoare aici", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Investitorii din Asia evita Europa de teama crizei elene

Europa de Vest este cea mai atractiva destinatie pentru investitii, devansand China si America de Nord in 2014

Investitiile straine directe ating un nou record in Europa, cu 305 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de la an la an de 36%, in pofida incetinirii cresterii globale. In cursul anului trecut, 43 de tari europene - inclusiv Rusia si Turcia - au atras un numar de 4.341 de proiecte, marcand o crestere de 10% fata de 2013 si generand un numar de 185.583 de locuri noi de munca (+12%).

Conform studiului EY, Europa de Vest a atras 50% din investitiile globale in anul 2014, un procent in crestere fata de 45% cu un an inainte. Europa de Vest devine astfel cea mai atractiva destinatie pentru investitii si depaseste China, care a cunoscut o scadere de 6% a numarului de proiecte si a ajuns la 38% in 2014.

Cresterea procentului investitiilor derulate in America de Nord, care a ajuns la 39% fata de 31% in 2013, a plasat regiunea pe locul doi in topul atractivitatii, impingand China pe locul al treilea.

Clasificare dupa tara si oras: Cine castiga cursa europeana a atractivitatii?

Mai mult de jumatate din proiectele de investitii straine directe (52%) si peste 30% din locurile de munca generate de acestea in Europa au fost adjudecate de trei destinatii europene: Marea Britanie, Germania si Franta.

Marea Britanie continua sa ocupe prima pozitie in privinta proiectelor FDI si a locurilor de munca generate. Turcia intra in top 10 destinatii atractive pentru investitii dupa numarul de proiecte FDI, ocupand locul noua si inlocuind Finlanda pe aceasta pozitie. Pe celelalte pozitii in top 10 sunt prezente: Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia si Irlanda.

In topul oraselor, Londra ocupa prima pozitie, capitala Marii Britanii fiind urmata de Paris si Berlin. In top 10 orase atractive pentru investitii sunt incluse trei orase din Germania - Berlin, Frankfurt si Munchen - precum si doua orase din Spania - Barcelona si Madrid.

Europa Centrala si de Est, Rusia si Turcia concentreaza impreuna mai bine de jumatate (52%) din numarul total de locuri de munca generate de FDI la nivel european - 96.087 de locuri de munca - si depasesc ca pondere Europa de Vest.

Sectoare cheie pentru FDI in Europa

Revenirea economica, deprecierea monedei euro si scaderea preturilor la energie au contribuit la revenirea interesului pentru sectorul de productie din Europa. Impreuna, toti acesti factori au generat o crestere de 20% a proiectelor de investitii straine directe si a locurilor de munca din sectorul de productie.

Alimentate de redresarea sectorului industrial si de explozia comertului electronic, operatiunile de logistica si cele de executie au cunoscut si ele o crestere de 27%.

Serviciile au avut o evolutie diferita, in functie de sectoarele de activitate din care au provenit: serviciile de software au inregistrat o crestere de 27% a proiectelor de investitii atrase, serviciile de intermediere financiara - o crestere de 37%, iar operatiunile de back-office - o crestere de 15%, marcand cresteri puternice comparativ cu serviciile de afaceri care au inregistrat o scadere de 24% si cele de cercetare si dezvoltare, cu o scadere de 1%.

Cei mai mari investitori

In contextul in care investitiile companiilor europene reprezinta jumatate (51%) din proiectele FDI din Europa, iar cel al multinationalelor americane un sfert (25%), companiile din China le-au depasit in investitii pe cele din Japonia si au devenit al cincilea cel mai mare investitor in Europa in 2014.

Cu un numar de 210 proiecte si o crestere de aproape 40% fata de anul anterior, investitiile chinezesti in Europa sunt rezultatul politicilor derulate de guvernul chinez de promovare a investitiilor externe ca modalitate de achizitionare de tehnologie, marci si resurse din afara tarii pentru a stimula piata interna de productie si a serviciilor cu mare valoare adaugata.

"Un mediu de business stabil, capacitatea de cercetare si inovare, precum si piata interna reprezinta cele mai importante puncte de atractie ale Europei in termeni de investitii. Transformarile din domeniul digital, al sanatatii si al energiei au potentialul de a alimenta revenirea Europei ca cea mai atractiva destinatie pentru investitii in urmatorii ani", arata Bogdan Ion.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Romania investitii straine, #Romania afaceri straine, #Romania top investitii straine , #investitii straine