Romania cauta investitori in afara UE - Presa din Mexic

Marti, 16 Iulie 2013, ora 19:09
2298 citiri
Romania cauta investitori in afara UE - Presa din Mexic
Foto: turismzoombiz.wordpress.com

Mexicul a devenit tot mai atractiv pentru investitii, iar tari din Uniunea Europeana, precum Romania, isi cauta acolo parteneri de afaceri.

Guvernul Romaniei, ai carui clienti si furnizori sunt Uniunea Europeana, Rusia si Turcia, si-a redefinit prioritatile, astfel ca printre noile zone vizate se numara si Mexicul, potrivit ministrului roman al Economiei, Varujan Vosganian.

"In Uniunea Europeana, avem reputatia de parteneri de incredere, insa am ignorat alte piete", a spus el, citat de cotidianul economic din Mexic El Economista.

Pana in luna septembrie a anului trecut, bilantul comercial intre Mexic si Romania a fost de 252 de milioane de dolari, sub 0,5% din totalul schimburilor dintre Mexic si Uniunea Europeana, iar investitiile tarii americane, din 1999 pana in 2012, s-au ridicat la 400.000 de dolari.

Pentru a exploata noi oportunitati, Romania a trimis o misiune de afaceri in acest stat, condusa de Varujan Vosganian.

"Obiectivul principal este sa generam investitii intre cele doua tari, mai ales ca Guvernul Romaniei pregateste privatizari in energie electrica, extractia de gaze, carbune, in industria cailor ferate, cea aeronautica, a apararii si mineralelor neferoase", a punctat ministrul.

Printre facilitatile pentru potentialii investitori in Romania se numara nivelul redus al impozitelor - cota unica de 16% - o pozitie geografica strategica pentru intrarea in Europa de Est si in special in Rusia, una dintre cele mai mari piete din regiune.

"In materie de infrastructura si logistica lucram pentru constructia de autostrazi, iar rutele pe mare si in aer garanteaza transportul eficient al marfurilor intre porturile romanesti de la intrarea din Europa si alte orase", a mai spus Vosganian.

Publicatia citata mai noteaza ca in urmatorii sase ani, Romania va investi 33 de miliarde de euro in productie, dintre care 20 de miliarde de euro vor fi folosite pentru infrastructura si extinderea arterei de sosele, in special cele dintre capitala tarii si alte orase est-europene.

Ministrul roman al Economiei a explicat ca in prezent, cel mai important partener al Romaniei in America Latina este Brazilia, insa "Mexicul s-a transformat in principalul obiectiv pentru incheierea de afaceri si pentru investitii, ca urmare a conditiilor economice si pentru ca este o destinatie privilegiata pentru proiecte in America Centrala, o piata considerata cu potential ridicat pentru Romania".

De ce trebuie sa ne promovam in Mexic

Vosganian se afla in aceasta saptamana cu o delegatie oficiala in Mexic, pentru a stabili noi relatii economice si comerciale intre cele doua tari.

Cu aceatsa ocazie, el a scris pe blog ca Mexicul este intre primele douazeci de economii ale lumii, ca nivel al PIB.

"E o tara imensa, ca suprafata, cam cat vestul Europei. Numai capitala, Ciudad de Mexico, are atatia locuitori cat toata Romania la un loc. Iar perspectivele sunt promitatoare, daca socotim ca exporturile romanesti in Mexic au crescut in ultimii ani de peste patru ori, de la 19 milioane de dolari (2009) la 88 milioane de dolari (2012). Daca socotim si reexporturile, volumul este de 173 milioane de dolari, chiar cu un excedent al balantei comerciale de 49 milioane de dolari fata de Mexic. Nivelul este, insa, infim in raport cu potentialul de promovare a economiei romanesti", se arata in articol.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Vosganian vizita Mexic, #Vosganian afaceri Mexic, #investitii Romania Mexic, #oportunitati afaceri Mexic, #investitii straine Mexic , #investitii straine