Romania, fata urata fara priza la investitori

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 15:02
2494 citiri
Romania, fata urata fara priza la investitori
Foto: realestate4u.com.au

Romania are o serie de slabiciuni structurale, care o fac sa fie vazuta de straini, o parte dintre acestia fiind si investitori, ca pe o fata urata in care nu merita sa investesti.

Desi ne laudam ca stam foarte bine la capitolul sistem educational, perceptia investitorilor straini spune cu totul altceva.

"Ne place sa credem ca avem un sistem educational foarte competitiv, dar acesta nu mai este asa de foarte mult timp", a declarat, miercuri, Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank, in cadrul conferintei "Anul Financiar Bancar 2011".

La absorbtiile de fonduri structurale stam la fel de slab, crede Valentin Lazea, economistul sef al BNR.

"La noi, orice licitatie in care sunt implicate si fonduri structurale este contestata. Contestatul a devenit, in Romania, un sport national si asta blocheaza foarte mult procesul de absorbtie", a declarat acesta, in cadrul aceluiasi eveniment.

Stati linistiti cu taxele: Fiscul doarme!

Totodata, Romania sta foarte prost si la calitatea institutiilor. Un studiu arata ca nici la achitarea taxelor nu avem o situatie mai imbucuratoare. Legat de aceasta problema, Ionut Dumitru crede ca avem o problema cu perceptia vizavi de favoritismele guvernamentale.

"Analiza s-a facut pe 183 de tari, iar Romania este pe locul 151 la plata taxelor. La capitolul numarului de plati ale taxelor pe an, tara noastra este pe locul 182 din 183", a mai spus Dumitru.

Datele mai arata ca, Romania, pentru a produce o mie de euro, cheltuieste de cinci ori mai mult decat media europeana.

Acest fapt a fost confirmat si de ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care a adaugat si ca Romania este pe punctul de a finaliza acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care are scopul de a aduce stabilitate macroeconomica.

"In Romania, costul muncii e ridicat fata de alte tari. Codul Muncii trebuie modificat. Flexibiliarea pietei muncii nu se poate realiza fara reducerea contributiilor. Si in acordul cu FMI avem in vedere reducerea costului muncii", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Pana in 2020, trebuie create peste un milion de locuri de munca

Potrivit consilierului premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, pana in 2020, tara noastra va trebui sa creeze aproximativ 1,28 milioane de locuri de munca.

"Pentru a ajunge la aceasta performanta, este necesar sa scoatem la lumina munca la negru. In perioada de criza, doar 70.000 de locuri de munca la negru au ajuns sa intre in cadru legal. Din aceasta parte, a locurilor de munca la negru, tot mai multe vor ajunge sa treaca in legalitate pentru ca vom forta prin anumite masuri", a asigurat Vass, in cadrul conferintei Anul Financiar Bancar 2011.

Ea a mai mentionat ca, in perioada 2009- 2011, s-au creat aproximativ 5.400 locuri de munca in domeniul investitiilor mari, 330.000 de locuri de munca in domeniul investitiilor medii si doar 1.000 in cele mici.

"Daca domnul Isarescu spunea ca trebuie sa stimulam munca, pentru a avea crestere economica, eu cred ca aici va trebui sa adaugam si stimularea activitatii antreprenoriale", a spus Vass.

Desi exporturile sunt o solutie destul de buna pentru a avea o crestere economica, asa cum sublinia si secretarul de stat din ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, Mugur Isarescu declara ca trebuie sa ne bazam pe altceva pentru a iesi din recesiune.

"Pentru a avea crestere economica, cele trei lucruri pe care trebuie sa le facem sunt in aceasta ordine: sa stimulam munca, sa stimulam munca si...sa stimulam munca", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#probleme absorbtie fonduri structurale, #perceptie investitori, #codul muncii fmi, #costuri ridicate , #investitii straine
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
"La noi, orice licitatie in care sunt implicate si fonduri structurale este contestata. Contestatul a devenit, in Romania, un sport national si asta blocheaza foarte mult procesul de absorbtie