Romania, in cautare de avioane militare - Interviu

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 10:07
5173 citiri
Romania, in cautare de avioane militare - Interviu

In ciuda problemelor de ordin economic cu care se confrunta, Romania trebuie sa cumpere avioane multirol, asa cum si-a asumat in intelegerile cu NATO, pentru a inlocui batranele MIG-uri.

Desi s-a vorbit mult despre posibilitatea de a cumpara aeronave militare F-16 de la americani, chiar si presedintele Traian Basescu a declarat luna trecuta ca deocamdata nu exista bani pentru o asemenea investitie si se aduce acum in discutie varianta cumpararii aparatelor de zbor in colaborare cu alte state europene.

O alta varianta ce poate fi luata in calcul pentru achizitia avioanelor militare atat de necesare Armatei este oferta suedezilor de la SAAB, sprijinita de guvernul de la Stockholm.

Concret, guvernul Suediei a oferit, anul trecut, tarii noastre un numar de 24 de avioane Gripen C/D. Pretul era atunci de un miliard de euro, atat cat se estimase ca ar costa celebrele, de acum, F-16 americane luate la mana a doua. Acelasi guvern ne oferea o finantare "extrem de avantajoasa", dupa cum au spus nordicii, si un program de offset ce promitea investitii in Romania de cateva sute de milioane de euro.

Procesul de achizitie a fost suspendat in 2010, din cauza lipsei fondurilor, insa trebuie acum reluat.

Richard Smith, directorul de marketing Gripen pentru Europa al celor de la Saab AB, anunta ca oferta suedezilor este inca valabila, iar numarul de avioane poate fi suplimentat la 48 pentru a satisface nevoile aviatiei romanesti.

"Suntem in continuare foarte interesati. Vedem in Romania o posibila piata si putem confirma faptul ca de-a lungul ultimilor 5 ani am furnizat Romaniei multe informatii detaliate in acest sens, inclusiv preturi. Suedia este increzatoare ca, prin intermediul ofertei noastre de finantare, putem asigura Romaniei o solutie complet sustenabila pentru achizitionarea de avioane de lupta Gripen", a declarat Richard Smith pentru Ziare.com.

Iata, mai jos, intregul interviu acordat de reprezentantul Saab pentru Ziare.com:

Care este opinia dvs. privind declaratiile presedintelui Basescu privind o eventuala cumparare de avioane F-16?

"Am prefera sa nu comentam diversele scenarii vehiculate in presa privind achizitionarea de avioane de lupta, dar speram ca procesul de achizitie va fi unul transparent si competitiv si ca va fi aleasa cea mai buna varianta, atat pentru Fortele Aeriene Romane cat si pentru contribuabilii romani."

Presedintele Basescu a anuntat ca Romania poate plati maxim 300 milioane de euro anual pentru avioane multirol. Poate Saab sa vina cu o oferta de finantare care sa se incadreze in aceasta limita?

"Suedia poate oferi o serie de alternative financiare, cu dobanzi si termeni de finantare foarte competitivi. In Ungaria si Cehia am oferit chiar si variante de leasing 'la cheie'."

Este, in continuare, Saab interesata sa vanda Gripen Romaniei? Recent, compania a facut o oferta foarte buna Croatiei pentru avioane Gripen. Vor exista oferte similare si pentru Romania si Bulgaria?

"Suntem in continuare foarte interesati. Vedem in Romania o posibila piata si putem confirma faptul ca de-a lungul ultimilor 5 ani am furnizat Romaniei multe informatii detaliate in acest sens, inclusiv preturi. Suedia este increzatoare ca, prin intermediul ofertei noastre de finantare, putem asigura Romaniei o solutie complet sustenabila pentru achizitionarea de avioane de lupta Gripen.

Aceasta oferta ar putea include, de exemplu: perioade de gratie si plati anuale reduse, impartite pe termen lung, ca urmare a termenilor de finantare avantajosi. In combinatie cu costurile operationale reduse - ele sunt la mai putin de jumatate fata de orice alt competitor - achizitia de avioane Gripen are sens din punct de vedere financiar. De asemenea, oferta noastra include o clauza de offset, care va genera investitii semnificative pentru Romania si va crea multe locuri de munca.

In ceea ce priveste politica regionala, parteneriatul format din fortele aeriene ale tarilor care utilizeaza Gripen le permite acestora sa utilizeze in comun sau sa imparta resursele, stocurile etc. Ungaria si Cehia, care opereaza Gripen in NATO, au beneficiat deja de avantajele a ceea ce se numeste "smart defence".

Suedia si Saab participa la procesele de achizitie din Bulgaria si Croatia. De fapt, daca Bulgaria, Croatia si Romania ar alege Gripen, prevedem beneficii suplimentare, in special economii financiare rezultate in urma impartirii costurilor operationale, reducerii costurilor pentru ora de zbor, precum si a costurilor pentru asistenta si pregatire. In concluzie, Gripen este varianta perfecta si din acest punct de vedere."

Dat fiind faptul ca Gripen nu vine impreuna cu un avion de antrenament "la pachet", este posibil sa ajutati la dezvoltarea unui astfel de aparat din IAR-99 produs de Romania?

"Saab este interesata in primul rand de fabricarea si dezvoltarea avioanelor de lupta. Acest tip de activitate de care vorbiti va necesita discutii suplimentare."

Inteleg ca Saab propune un program de offset. In acest program, este sau va fi inclusa, de exemplu, preluarea fabricii de avioane de la Craiova si transferarea unei parti din productia Gripen in Romania?

"Saab propune un program de offset cu o valoare egala cu cea a contractului. Ca parte a programului de offset, Saab ar putea oferi de lucru pentru multi ani unor companii din industria aerospatiala si de aparare, in cadrul unor proiecte de mentenanta, productie si dezvoltare.

Programul de offset este esential pentru a face aceasta achizitie sustenabila pentru Romania. Ar crea mii de locuri de munca, care ar genera o crestere a PIB-ului si a exportului si, nu in ultimul rand, venituri din impozitele aferente acestor activitati, care vor contribui la plata sumei pentru avioane si la operarea acestora.

Bineinteles, detaliile exacte sunt negociabile, insa Saab se bucura de o lunga traditie in livrarea cu succes a programelor de offset si ne dorim sa ne respectam promisiunile si sa generam afaceri bune pentru Romania."

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#avioane militare Romania, #achizitie avioane militare, #avioane militare F16 , #investitii straine