Romania, mai atractiva decat Bulgaria si Ungaria pentru investitorii germani

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 19:07
1880 citiri
Romania, mai atractiva decat Bulgaria si Ungaria pentru investitorii germani

Romania este mai atractiva decat Ungaria, Bulgaria sau Ucraina pentru investitorii germani, dar este mai putin bine vazuta de catre acestia fata de Cehia, Polonia, Slovacia, Croatia, Lituania sau Letonia, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie Germana.

De asemenea, 89% dintre cei chestionati ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. In ciuda unor probleme, asteptarile investitorilor au fost totusi indeplinite, se precizeaza intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie Germana in Romania (AHK Romania).

La inceputul lui 2012 a fost realizat pentru a saptea oara chestionarul de conjunctura al Camerelor de Comert si Industrie Germane din strainatate (AHK-uri) din regiunea Europa Centrala si de Est. Peste 1.300 de companii, in principal firme germane din 16 tari ale regiunii, au participat la chestionar.

Situatia economica actuala din tara respectiva a fost apreciata de majoritatea ca fiind mai degraba rea (49% in media ECE), iar pentru 2012 firmele nu se asteapta la imbunatatiri semnificative. Totusi, in ce priveste propriile afaceri, firmele sunt increzatoare: cifrele de afaceri au crescut in medie, iar pentru anul in curs se asteapta la noi cresteri ale acestora.

In ceea ce priveste Romania, 54% dintre participanti considera situatia actuala a firmei ca fiind satisfacatoare, 42% ca fiind buna. Majoritatea sunt de parere ca acest lucru va ramane neschimbat si in 2012.

Asteptarile pozitive se reflecta si in intentiile de investitii si in ceea ce priveste angajarile. In majoritatea tarilor, firmele intentioneaza sa angajeze personal. Pozitive sunt si raspunsurile in ce priveste planurile de investitii.

Ca un avantaj al regiunii, majoritatea vad potentialul fortei de munca. Mai ales costurile scazute au fost apreciate ca fiind un avantaj al amplasamentului investitional. In Romania salariile au crescut, insa costurile cu forta de munca raman foarte scazute in comparatie cu Germania.

Nemultumirile firmelor se refera mai ales la coruptie, predictibilitatea politicilor economice, siguranta juridica si transparenta in licitatiile publice. Rezultatele in ce priveste aceste puncte sunt mai slabe decat cu un an in urma, iar Romania se afla la aceste capitole chiar sub media ECE.

La chestionarul din martie 2012 au participat 49 de firme membre ale AHK Romania, majoritatea din sectorul servicii si comert.

Europa Centrala si de Est este una din regiunile europene care inregistreaza cea mai dinamica crestere, ceea ce pentru firme din Germania inseamna un potential de piata ridicat. In tarile din aceste regiuni firmele germane au investit pana in prezent circa 105 de miliarde de euro, aproximativ o zecime din totalul investitiilor directe germane. In Romania investitiile directe germane s-au situat la sfarsitul anului trecut la peste 5,6 de miliarde de euro, conform datelor Bancii Federale Centrale.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Marcel Ciolacu s-a întâlnit în Qatar, în cadrul vizitei sale oficiale, nu doar cu politicieni, ci și cu reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din această ţară, precum şi cu...
#investitori germani Romania, #investitii straine Romania , #investitii straine