Romania, preferata investitorilor din sectorul energetic

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 12:04
2994 citiri
Romania, preferata investitorilor din sectorul energetic
Foto: uchicago.edu

Companiile straine din domeniul energetic si-au reinnoit dorinta de a investi si de a construi centrale electrice in tari din Balcani, printre care si Romania. Totusi, investitorii asteapta sa vada angajamente reale de liberalizare a pietelor inainte sa isi puna fondurile la dispozitia guvernelor de aici.

Dupa decenii intregi fara investitii in sectorul energetic, tarile balcanice depun eforturi intense pentru a gasi parteneri externi cu care sa isi extinda capacitatea pana la cerintele actuale si chiar sa exporte pentru a-si creste veniturile, scrie Reuters.

Miza este, insa, controlul asupra energiei, care a fost folosita ca unealta politica timp de zeci de ani si la care statul trebuie sa renunte.

Investitorii straini au analizat fiecare tara din Balcani, dar Romania pare sa le fi oferit cele mai multe oportunitati datorita pozitiei strategice si a dimensiunii potentialei piete. Interesul este reciproc, Romania avand mare nevoie de modernizarea uriasului sector detinut de stat, dar si de banii din afara tarii.

"Sunt foarte putine tari in regiune care au ce are Romania", apreciaza Frank Hajdinjak, seful diviziei din Romania a grupului E.ON.

"Are propriul petrol, gaze, hidro, carbuni, un potential imens pentru regenerabile si este asezata strategic in regiune, avand legaturi cu alte piete. Dar ne aflam intr-un mediu prietenos cu investitorii? Din pacate, nu", a adaugat Frank Hajdinjak, potrivit Reuters.

Asta nu a impiedicat, totusi, unele firme sa isi trimita oamenii aici, dar investitorii si analistii atrag atentia ca guvernele trebuie sa faca preturile mai transparente, sa grabeasca procesul de aprobare a proiectelor si si clarifice lacunele legislative daca isi doresc un flux constant de fonduri.

Nevoia de infrastructura energetica e mai mare decat criza

Criza datoriilor care a lovit Europa a alimentat grijile privind revenirea economiilor din Balcani, insa tarile din zona sunt obligate sa continue proiectele deoarece costurile ar putea sa creasca, iar nevoia unei infrastructuri energetice este critica, sunt de parere analistii.

"S-ar putea amana proiectele cu cateva luni si s-ar putea sa le ia mai mult timp sa plateasca, dar nevoia de infrastructura este atat de mare incat vor merge mai departe", a declarat Michael LaBelle, un expert independent aflat la Budapesta.

Romania negociaza, in prezent, parteneriate public-private in valoare de trei miliarde de euro, a anuntat ministrul Economiei, Adriean Videanu, pe langa cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda care se afla in lucru. De asemenea, tara noastra spera sa incaseze 1-2 miliarde de euro din vanzarea sau listarea pachetelor minoritare pe care le are la companii energetice.

Printre investitorii interesati de Romania se afla Enel din Italia, CEZ din Cehia, GDF Suez din Franta, AES Corporation, China National Electric Equipment Corporation si firma japoneza Itochu.

CEZ construieste un parc eolian in valoare de un miliard de euro in sudul Romaniei, iar Iberdrola Renovables a anuntat ca va avea acolo cel mai mare parc eolian din lume pana in 2017.

Mai putine proiecte impresionante pentru public

Bulgaria este o alta destinatie atractiva pentru investitiile in energia regenerabila datorita pachetelor de stimulente financiare, dar si celelalte state din Balcani incearca sa atraga astfel de fonduri.

Serbia si-a propus sa gaseasca investitori dornici sa cheltuiasca noua miliarde de euro in diferite proiecte, in urmatorii cinci ani, iar Bosnia Hertegovina isi doreste 2,2 miliarde de dolari pentru sectorul sau energetic.

In Albania, prim-ministrul a invitat companiile straine sa construiasca centrale, iar EVN, din Austria, si Statkraft, din Norvegia, sunt gata sa ridice trei hidrocentrale in valoare de 950 de milioane de euro.

Problema ar putea sa fie, insa, nu dorinta investitorilor de a cheltui bani, ci determinarea guvernelor de a merge mai departe si de a se concentra pe proiecte. Un bancher international a declarat pentru Reuters, sub protectia anonimatului, ca semnele vizibile ale progresului sunt limitate, dar e posibil ca in urmatorul an sa aiba loc investitii si mai mari in Balcani.

Bancherul a adaugat ca tarile din Balcani trebuie sa se ocupe de fiecare proiect la timpul lui si sa nu mai incerce sa faca totul in acelasi timp pentru a prezenta publicului cifre impresionante.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Romania sector energetic, #Romania investitii straine, #Romania investitii energie, #Romania infrastructura energetica , #investitii straine
Comentarii
Poza Dan-Ionescu
Dan-Ionescu
rank 5
pai la cat de bine se fura in domeniul respectiv prost sa fi sa nu profiti de