Ungaria vrea sa adopte masuri riscante pentru atragerea investitorilor - Si Romania?

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 07:20
3171 citiri
Ungaria vrea sa adopte masuri riscante pentru atragerea investitorilor - Si Romania?

Parlamentarii din Ungaria se gandesc sa ofere pasapoarte maghiare investitorilor straini care cumpara obligatiuni, iar, ulterior, sa le ofere cetatenie. Insa aceasta masura ar putea fi una periculoasa, deoarece multi oameni de afaceri ar intra "pe usa din spate" in Uniunea Europeana (UE).

Plafonul minim pentru titlurile emise de statul ungar este de 250.000 de euro, iar partidul aflat la guvernare, Fidesz, sustine ca ideea are ca scop atragerea de noi investitori, in special din China.

Vrei sa fii ungur? Cumpara niste obligatiuni

"Romania inca nu este atat de disperata sa ia astfel de masuri, insa daca Ungaria dovedeste ca ar avea un succes deosebit, adica daca vor vinde foarte multe obligatiuni, se vor uita si altii, chiar si noi", a precizat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

"Deja Ungaria se confrunta cu dificultati pe pietele financiare si solutia asta e o gaselnita care ar putea sa faca mai suportabile costurile de finantare, doar ca ea deschide alte portite si terenuri de discutie care privesc intreaga UE", a adaugat Dochia.

Datoria externa a Ungariei (115 miliarde de euro) este mai mare decat cea a Romaniei (70 miliarde de euro). In plus, pe cap de locuitor, unui maghiar ii revine de platit o datorie de peste 3 ori mai ridicata decat in cazul unui roman.

De asemenea, tara vecina are dificultati in a iesi pe pietele financiare, din cauza dobanzii ridicate la obligatiuni, care a depasit, in aceasta luna, 7,2% la cele cu maturitate la 10 ani.

"Este o idee foarte ciudata, care amesteca lucruri diferite si cred ca poate fi luata in considerare doar in niste circumstante foarte, foarte particulare. Evident ca exista foarte multi oameni din Orinetul Mijlociu care poate ar fi interesati sa aiba un pasaport UE, insa miscarea asta ar putea starnii reactii negative chiar din partea UE, pentru ca este o poarta de intrare in Europa care nu a fost discutata si agreata inainte. Ramane de vazut, dar cred ca daca masura ar fi adoptata, iar cererile ar fi in numar destul de mare, UE va reactiona cu siguranta", a punctat Aurelian Dochia.

Analistul a precizat ca sunt anumite tari care aplica masuri similare. De exemplu, Canada are o politica de imigratie, prin care incearca sa incurajeze oamenii care dispun de resurse financiare sa se stabileasca acolo. "Trebuie sa ai o suma minima de cateva sute de mii de dolari, iar multi asiatici au folosit deja aceasta portita", a spus anaistul.

"In cazul Ungariei, nu stiu cat succes ar avea, iar daca Romania va incerca si ea sa foloseasca aceeasi metoda, cu siguranta UE va reactiona si va incerca sa reglementeze situatia, pentru ca evident ca se deschide o poarta catre un fenomen cu implicatii foarte mari la nivelul intregului continent", a mai spus Dochia.

De altfel, e foarte posibil ca tarile mediteraneene sa gandeasca la faptul ca ar putea sa valorifice financiar aceasta acordare de cetatenie.

"Nu uitati de Grecia, care are probleme de finantare, ar putea sa-si vanda dreptul de stabilire si sa incaseze cateva miliarde de dolari. Insa mie mi se pare ca este putin riscanta, mai ales ca UE va reactona dur", a conchis analistul.

Ce solutii are Romania

Romania ar trebui sa ademeneasca investiorii prin realizarea unei infrastructuri care sa permita deplasarea si desfasurarea activitatilor de business in conditii cat mai bune.

"Vorbim despre extinderea retelelor de electricitate, Internet, gaz, la periferia oraselor din tara. In acest fel, companiile din Vestul Europei care vor cauta oportunitati de relocare pentru a se pune la adapost de cresterea gradului de fiscalizare din Vest vor avea acces la conditii prielnice de dezvoltare a unor facilitati de productie sau servicii noi", a precizat Andrei Ciubotaru, broker senior la Tradeville, pentru Ziare.com.

Romania, ingropata in datorii - Cum vom putea da banii inapoi

El sustine ca, dupa finalzarea acestor lucrari, va creste gradul de ocupare a locurilor de munca de pe tot teritoriul tarii, creandu-se, astfel, premiza cresterii incasarilor la buget pe termen lung.

"Urmatoarea prioritate este reabilitarea retelei de cale ferata (transportul bunurilor pe cale ferata este mai ieftina decat pe sosea). Apoi trebuie renegociate la sange contractele de constructie si intretinere a infrastructurii rutiere. Modalitatea actuala este extrem de risipitoare cu banii disponibili", a mai spus Ciubotaru.

Insa pana la masura de a acorda cetatenie celor care cumpara obligatiuni romanesti s-ar putea adopta altele, cum ar fi simplificarea infiintarii unei firme sau simplificarea impozitarii pe salarii.

"In loc de impozit pe salariu, CASS, CAS, somaj (si la firma si la angajat, cu cote diferite, cu conturi diferite de plata a taxelor, cu formularistica care trebuie depusa in sapte locuri deodata), statul ar putea introduce mai bine un singur impozit care sa le inglobeze pe toate, platit direct de angajator intr-un singur cont bancar", a mai precizat brokerul.

Mediul de afaceri vine cu propriile solutii

Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca ideea Ungariei reprezinta o "sfidare" si este o noua masura care are ca scop intarirea pozitiei acestei tari in raportul cu Fondul Monetar International.

"Practic, daca ar fi 1.000 de cereri, s-ar colecta 250 milioane de euro, fata de 20 miliarde de euro, cat negociza Ungaria cu finantatorii internationali", a explicat Cristian Parvan, pentru Ziare.com.

El considera ca Romania nu va putea adopta aceasta masura, deoarece tara noastra ramane blocata in aranjamentele cu FMI, care nu ar permite acest lucru.

In schimb, AOAR a propus de 4 ani constituirea unui Fond Strategic de Investitii, finantat prin vanzarea exclusiv catre cetatenii romani, a unor titluri de stat, cu o durata de maturitate de 10-15 ani, cu o dobanda stimulatorie de minim 7-7,5%/an, tranzactionabile pe BVB. Valoare Fondului ar fi de 10-15 miliarde de euro, bani folositi pentru stimularea economiei si finantarea unor lucrari publice.

De altfel, AOAR a mai propus stimularea investitiilor facute de IMM cu cifra de afaceri de pana la 100.000 euro.

"Investitiile straine directe au fost de 55 miliarde de euro in 22 ani, in timp ce romanii din strainatate au trimis in tara, doar in ultimii 8 ani, 36,5 mld euro, bani pentru care guvernantii nu au facut nimic pentru a-i orienta catre investitii productive", a opinat Parvan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#Ungaria atragere investitori, #Ungaria investitii straine, #masuri Ungaria investitori, #masuri Romania investitori , #investitii straine