Va atrage scutul antiracheta investitorii straini in Romania?

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:33
4434 citiri
Va atrage scutul antiracheta investitorii straini in Romania?
Foto: Arhiva

Romania a acceptat amplasarea scutului antiracheta american in fosta baza aeriana de la Deveselu, judetul Olt, lucru ce ar putea avea o influenta si asupra economiei, atat la nivel local, cat si la nivelul intregii tari.

Am putea, prin urmare, sa ne asteptam la un val de investii straine, datorita cresterii sentimentului de incredere al investitorilor, sau, dimpotriva, acestia si-ar putea indrepta privirea in alta directie, Romania devenind, poate, o noua tinta a atacurilor teroriste?

Potrivit economistului Mircea Cosea, instalarea scutului antiracheta in Romania are un impact pozitiv, din punctul de vedere al imaginii. "Este clar ca prezenta importanta a Statelor Unite ale Americii in Romania da o oarecare siguranta investitorilor. Oricum, ei stiu ca, aici, lucruri periculoase nu se vor mai intampla, pentru ca ar pune in pericol o instalatie atat de costisitoare si de importanta", a declarat Cosea, pentru Ziare.com.

"Sigur ca exista si elemente, daca nu negative, macar ingrijoratoare, din punct de vedere al terorismului, dar nu cred ca este un argument important acum", a adaugat el.

Pe de alta parte, in ciuda cresterii sentimentului de incredere, investitorii nu vor veni in Romania doar datorita scutului antiracheta, fiind nevoie, in primul rand, de imbunatatiri ale climatului economic.

"O sa vina daca va exista o imbunatatire si o modernizare a mediului de afaceri romanesc. Cred ca, fara o astfel de modificare, orice adaos de imagine, cum este aceasta statie americana, nu va contribui efectiv. Ea va ajuta, va da mai multa siguranta, va da mai multa speranta de stabilitate. Dar, pana la urma, investitorii sunt interesati de Codul Fiscal, de coruptie, de birocratie, de lucruri mai aproape de camasa lor", a spus Cosea.

In schimb, omul de afaceri Stefan Vuza, proprietar al grupului industrial SCR (Serviciile Comerciale Romane) si analistul Ilie Serbanescu sunt de parere ca, daca prezenta americanilor ar fi adus investitii suplimentare in Romania, acest lucru s-ar fi observat imediat dupa intrarea Romaniei in NATO.

"Nu o sa aiba niciun efect, nici in plus, nici in minus. Este o investitie minora. Noi suntem in cadrul blocului NATO. Faptul ca se muta o baza la noi nu are nicio relevanta. Miscarile din interior, dupa ce noi am fost admisi, nu au efecte asupra increderii. Economia merge cu informatii reale, nu cu radare vechi, mutate de acolo si pe care o sa le platim noi", a explicat Vuza, pentru Ziare.com.

La randul sau, Ilie Serbanescu este de parere ca, din momentul intrarii in NATO, niciun investitor "nu s-a inghesuit aici, indeosebi niciun american", ideea ca, daca vin americanii, vin si investitorii, fiind falsa, cel putin in cazul Romaniei.

Cum va profita Deveselu de pe urma scutului?

O oarecare influenta directa a scutului antiracheta american s-ar putea resimti in zona Deveselu.

Aceasta s-ar putea manifesta printr-o anumita crestere a nivelului de trai, pe plan local, deoarece orice baza americana atrage o infrastructura mai complicata, lucru ce ar putea crea locuri de munca si atrage, probabil, si alte avantaje de ordin economic, este de parere Mircea Cosea. "Cred ca se va repeta cazul Constanta, unde, in jurul bazelor americane, lucrurile merg mai bine decat in alta parte", a spus acesta.

Totusi, o baza cu inalta tehnologie militara va fi foarte izolata, toate produsele necesare militarilor prezenti acolo - in jur de 200, potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu - urmand a fi aduse, cel mai probabil, cu avionul, potrivit lui Ilie Serbanescu.

"Nu vin doar niste militari in tranzit, este o celula de inalta tehnologie, care va trai super izolata. Eu am indoieli ca va avea influenta prea mare. Am vazut ca primarul de la Deveselu delireaza, el crede ca se vor face masini acolo sau telefoane mobile. Eu cred ca omul nu stie ca el nu o sa aiba voie sa treaca nici pe la 50 de kilometri de baza", a explicat analistul.

Rusii ar putea taia alimentarea cu gaze

Relatiile economice cu Rusia, care, oricum, nu sunt la un nivel foarte ridicat, ar putea avea de suferit, fiind cunoscut faptul ca rusii s-au opus acestui scut.

"E clar ca Rusia nu vede cu ochi buni aceasta situatie, dar, avand in vedere ca merge pe un drum de capitalism de business foarte accentuat in ultimul timp, poate ca importanta relatiilor economice sa prevaleze", a spus Cosea.

Insa, pentru ca Rusia sa fie interesata de relatii economice mai avansate cu Romania, ar trebui sa avem si ce sa-i oferim, economistul fiind de parere ca ar trebui sa extindem colaborarea pe plan economic nu doar spre planul intracomunitar, dar si spre cel extracomunitar.

Un posibil efect ar putea fi, in opinia lui Serbanescu, posibilitatea ca Rusia sa intrerupa alimentarea cu gaze a Romaniei, desi acest lucru este improbabil.

Pe de alta parte, omul de afaceri Stefan Vuza crede ca totul se va rezuma la un "razboi al declaratiilor", iar, dupa aceea, apele se vor calma.

"Sigur ca va influenta relatiile cu Rusia. Rusia este o tara mofturoasa, condusa, in continuare, de generali imbatraniti si invechiti, care cred ca totul este o amenintare. Va influenta, dar nu dramatic. Vor fi cateva razboie de declaratii si va trece", a precizat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#scut antiracheta, #scut antiracheta Romania, #efecte economice scut antiracheta, #scut antiracheta deveselu , #investitii straine