Vezi ce straini sunt interesati de reactoarele de la Cernavoda

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 23:30
1449 citiri
Vezi ce straini sunt interesati de reactoarele de la Cernavoda
Foto: bzi.ro

Companii din Japonia, China, Coreea si SUA s-au aratat interesate sa colaboreze cu Romania la constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Ion Ariton.

Intrebat intr-o conferinta de presa daca investitia la Cernavoda va continua, Ariton a raspuns ca la unitatea de la Cernavoda nu exista probleme, informeaza Mediafax.

"S-a facut o analiza de catre specialistii din minister si nu avem nicio problema. Unul din reactoare, al doilea, a fost repornit de cateva zile, dupa revizia anuala. Investitia este prioritara si dorim sa facem cat mai repede cele doua reactoare. Deja avem solicitari pentru parteneriat public-privat, avem solicitari de colaborare pe acest proiect in perioada imediat urmatoare", a declarat Ariton.

"Am fost la primele intalniri, am prezentat datele tehnice ale acestui proiect, urmand ca, intr-un timp scurt, dansii sa isi exprime punctul de vedere. Avem termenul de realizare a lucrarilor de executie in perioada 2013-2019", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, proiectul constructiei unei noi centrale nucleare in Romania, discutat pe vremea cand Adriean Videanu era ministru al Economiei, nu a avansat in cele noua luni de cand conduce institutia.

"Despre cealalta noua centrala nucleara, la nivel guvernamental, nu s-a luat nicio decizie. Nu se discuta de zona, de amplasament. Se discuta cand a fost domnul Videanu la Sibiu, in urma cu doi ani, dar a ramas intr-o faza de discutie. De noua luni de cand sunt eu la minister nu s-a discutat nimic, nu este o prioritate. Avem ca prioritate cele doua reactoare", a mai spus Ariton.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.

Valoarea investitiei in reactoarele 3 si 4, estimata la patru miliarde de euro in 2008, va fi reanalizata, iar finalizarea celor doua unitati a fost amanata pentru anul 2019.

Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#investitii Cernavoda, #straini bani Cernavoda, #companii straine reactoare Cernavoda , #investitii straine