Aeroportul de la Ghimbav, finantat de Erste Bank

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 16:45
3366 citiri
Aeroportul de la Ghimbav, finantat de Erste Bank
Foto: frontnews.ro

Constructia aeroportului de la Ghimbav va fi finantata de Erste Bank, care a acceptat sa asigure cele 60 de milioane de euro necesare investitiei.

"Cei de la Erste Bank s-au aratat deschisi sa finanteze direct Consiliul Judetean, mai ales ca vom incheia un parteneriat public-privat tot cu o firma austriaca. Consilerii au votat inceperea procedurii pentru acest parteneriat, iar in prima saptamana din februarie demaram procedurile oficiale.

Acestea vor dura 50 de zile. Dupa acest moment, termenul de executie este de 16 luni. Este o promisiune pe care am facut-o brasovenilor si vreau sa se concretizeze neaparat, in pofida blocajelor de care am avut parte", a declarat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, pentru Adevarul.

Acesta a tinut sa precizeze ca, desi cei de la Intelcan au cheltuit circa trei milioane de dolari pe studii si proiecte, nu au reusit sa asigure finantarea necesara.

"Pe de o parte este vorba de criza economica, dar si de faptul ca bancile finantatoare, in plina criza, au solicitat sa ne rezumam la un aeroport de mai mici dimensiuni. Din pacate, Intelcan nu a reusit sa asigure montajul financiar, iar in februarie plenul Consiliului Judetean a denuntat contractul cu aceasta companie. Trebuie spus si faptul ca intarzierea obtinerii finantarii este cauzata si de pierderea credibilitatii Romaniei in plan extern. In 2008 aveam 20 de miliarde de euro investitii straine, iar in 2010 doar 1 miliard de euro. Din fericire, am reusit sa deblocam situatia", a explicat oficialul.

Consiliul Judetean din Brasov a convins Erste Bank sa aprobe o pista lunga de 2,8 km si nu de 2,5 km, cum a dorit initial institutia financiara. In ceea ce priveste turnul de control, acesta va ramane conform planlui intial, dar terminalul va avea un singur etaj, intr-o prima etapa, cel de al doilea urmand sa fie ridicat ulterior.

Traficul anual este estiat la 800.000 de calatori, in contextual in care traficul de calatori a crecut, in Romania, cu 17%, iar la Timisoara si Cluj cu 20%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#aeroport Ghimba, #Ghimbav Brasov, #finantare Erste Bank , #investitii