Aveti firma? Vedeti cine si in ce conditii va imprumuta

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 07:27
2436 citiri
Aveti firma? Vedeti cine si in ce conditii va imprumuta
Foto: Arhiva

Creditarea, in special a companiilor, a fost un subiect extrem de sensibil in ultimii doi ani. Bancile au fost invinuite de faptul ca nu acorda imprumuturi, preferand sa crediteze statul, iar investitorii au fost acuzati ca nu le cer, de frica "zilei de maine".

Totusi, intr-un context economic local in oarecare crestere, economia Romaniei inregistrand majorari, fie ele si mici, in comparatie cu perioada similara din 2010, investitorii ar putea apela la ofertele de credite pentru investitii oferite de banci, majoritatea destinate achizitiilor sau modernizarilor.

La Libra Internet Bank, de exemplu, suma imprumutului se stabileste in functie de proiectul de investitii, fiind destinat achizitiilor sau lucrarilor de amenajare sau reparatii. Banca nu cere avans si finanteaza si TVA-ul aferent investitiei respective.

Banii obtinuti trebuie utilizati in termen de 60 de zile de la data acordarii facilitatii, prin una sau mai multe trageri. Perioada maxima de rambursare este de 120 de luni, avand posibilitatea sa alegeti intre rata egala sau descrescatoare, imprumutul putand fi luat in lei, dolari americani sau in euro.

Drept garantii, banca cere ipoteci asupra bunurilor imobile ce constituie obiectul investitiei sau al altora, evaluate de un evaluator agreat de Libra. De asemenea, politia de asigurare asupra bunurilor imobile trebuie cesionata in favoarea bancii si se pune gaj pe soldurile conturilor deschise la banca.

De la Raiffeisen Bank puteti obtine un imprumut pentru investitii, Credit Invest, pentru achizitia de utilaje si echipamente de productie noi, extinderea parcului auto, dezvoltarea sau modernizarea capacitatilor de productie, precum si alinierea productiei la normele europene, printre altele.

Pentru a lua creditul intr-o moneda anume, leu, euro sau dolari americani, firma trebuie sa aiba incasari in valuta respectiva sau preturile sa fie indexate in acea valuta. Nu exista, nici in acest caz, o suma maxima, valoarea creditului depinzand de nevoia companiei la un moment dat.

La Raiffeisen beneficiati de o perioada de gratie de maximum 6 luni, in functie de perioada necesara pentru implementarea investitiei, iar perioada de rambursare este de 120 de luni. Trebuie sa platiti, insa, un avans, in cash sau natura, in valoare de 15 procente din valoarea investitiei, fara TVA, iar, drept garantii, se cere ipoteca si gaj.

Banca Transilvania ofera mai multe tipuri de credite pentru investitii. Unul dintre acestea este Creditul 1 ora pentru investitii, suma maxima accesibila fiind de 100.000 de lei. Perioada de acrodare este de 60 de luni, iar perioada de gratie de maximum trei luni, creditul fiind destinat achizitiei de autoturisme, utilaje noi si second hand, renovari sau extindere de imobile.

Pentru ca firma dumneavoastra sa se califice, trebuie sa functioneze de cel putin 24 de luni, sa aiba profit din exploatare, iar cifra de afaceri sa fie in crestere, conform ultimului bilant contabil. De asemenea, trebuie sa nu aveti restantate la alte credite contractate sau intarzieri mai mari de 15 zile calendaristice, in ultimele 12 luni, la plata ratelor. In plus, compania nu trebuie sa fi suferit schimbari in structura asociatilor sau actionarilor majoritari, in ultimul an, sa nu aiba datori bugetare restante si sa fie stabila din punct de vedere financiar.

In aceleasi conditii puteti accesa un credit destinat strict investitiei intr-o proprietate imobiliara, fie ca este vorba de un nou sediu, spatiu comercial sau teren. Valoarea creditului se poate ridica la 250.000 de euro sau echivalentul in lei, perioada ridicandu-se la 180 de luni. De asemenea, exista o perioada de gratie de un an.

In cazul in care firma dumneavoastra are o cifra de afaceri anuala mai mica sau egala cu 1 milion de euro, puteti obtine, de la BCR 300.000 de lei sau 75.000 d euro, pentru o investitie simpla, in situatia in care nu aduceti garantii reale imobiliare, sau maxim 1 milion de euro, cu garantii.

Pentru investitiile complexe, termenul maxim este de 15 ani, respectiv 5 ani pentru investitiile simple. Aportul propriu trebuie sa fie de minim 15 la suta din valoarea investitiei, respectiv 20% pentru credite fara garantii si trebuie dovedit integral, inainte de tragerea creditului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#credite investitii, #finantare firme, #imprumuturi IMM , #investitii