Bloomberg: Instabilitatea guvernelor din Romania sperie investitorii

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 15:05
2251 citiri
Bloomberg: Instabilitatea guvernelor din Romania sperie investitorii

Romania are nevoie ca alegerile parlamentare din 9 decembrie sa puna capat razboiului politic care dezbina liderii politici ai tarii sau se va confrunta cu o depreciere a monedei, a obligatiunilor si a investitiilor, potrivit unor directori si analisti economici din Bucuresti si Londra.

Fosta tara comunista, care a avut mai multi prim-ministri din anul 1990 decat oricare tara din Uniunea Europeana, a fost condusa de trei cabinete in acest an, blocand planurile de a intari economia si sistemul de justitie, scrie Bloomberg.

Investitiile straine au scazut la 1,1 miliarde de euro, in primele noua luni, de la un record de 9,5 miliarde de euro in 2008, pe masura ce leul este inca aproape de minimul istoric atins in ultimele luni.

"Avem nevoie de un Guvern care sa indeplineasca promisiunile pe care le face. Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influenteaza negativ mediul de afaceri", a spus Steven van Groningen, liderul filialei din Romania a Raiffeisen Bank.

Increderea investitorilor si pericolele cu care se confrunta coalitia de guvernare

Increderea investitorilor a scazut si a dus la costuri de imprumut tot mai mari, impingand leul la un minim record de 4,652 pentru un euro, pe 3 august.

"Nu cred ca coalitia de guvernare este constienta de pericolele cu care se confrunta. Sunt afectate investitiile straine, iar companiile devin foarte suspicioase in legatura cu prezenta intr-o tara unde nu stiu la ce sa se astepte", a spus Michael Taylor, un analist britanic de la Oxford.

Cum vor influenta alegerile parlamentare investitiile

"Faptul ca acest an electoral se va incheia in curand reprezinta o veste buna in sine intrucat politicienii vor lasa la o parte cearta politica si se vor concentra pe prioritatile cheie. Referitor la compozitia Guvernului dupa alegeri, ne asteptam sa asigure stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri", a afirmat si Mark Mobius, un manager care administreaza active de 50 de miliarde de dolari la compania Templeton Asset Management.

Perspectiva unei victorii decisive care sa ii confere premierului Victor Ponta suficienta sustinere paralamentara pentru a-si pune in aplicare planurile ar putea ajuta la castigarea increderii investitorilor, este de parere Gyula Toth, care ajuta la administrarea unor active de 400 de milioane de euro la firma Ithuba Capital din Viena.

"Asteptarile sunt ca actualul Guvern sa castige alegerile si sa ajunga la un acord cu FMI la scurt timp dupa, poate chiar in primul trimestru", a spus Toth.

Premierul Ponta si presedintele Basescu au cazut de acord ca Romania are nevoie sa ajunga la o intelegere cu FMI si cu Uniunea Europeana, in 2012, odata ce se va incheia actualul acord preventiv, semnat in 2011. Tara nu a atras fonduri europene insa, din actualul acord. Totodata, Romania a primit un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI si UE, in 2009.

Urmatorul Guvern trebuie totodata sa modernizeze infrastructura, sa dezvolte piete de capital si sa imbunatateasca legislatia, potrivit lui Mobius si Marianei Gheorghe, liderul OMV Petrom. Infrastructura Romaniei este printre cele mai slabe din Uniunea Europeana, potivit Bancii Mondiale, tara avand trei autostrazi care totalizeaza mai putin de 500 de kilometri.

Daca va castiga alegerile parlamentare, coalitia de guvernare planuieste sa adopte masuri care sa stimuleze economia si ar putea lua in considerare sa reduca unele taxe si sa mareasca salariile, potrivit programului sau de guvernare. In schimb, alianta din opozitie a promis ca va reduce cota unica de 16 la suta si va diminua unele contributii sociale.

"Promisiunile sunt doar cuvinte. Ceea ce avem nevoie este sa marim capacitatea administratiei de a-si indeplini promisiunile", a mai spus seful Raiffeisen, van Groningen.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#instabilitate politica Romania investitori, #investitori speriati Romania, #investitii straine Romania , #investitii