Cat costa sa investesti in sportul cu cea mai rapida ascensiune din ultimii ani - Interviu

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 07:15
28547 citiri
Cat costa sa investesti in sportul cu cea mai rapida ascensiune din ultimii ani - Interviu
Foto: Asociatia Romana de Padbol

Padbolul este un sport relativ nou, ce duce tenisul cu piciorul la un nou nivel. Avand in vedere ca a inregistrat un avant extraordinar in ultima vreme, inclusiv in Romania, ce trebuie sa stie cei care vor sa investeasca in terenuri sau sa faca un ban de pe urma lui?

Ziare.com a stat de vorba cu Elisabeta Gherghisan, cea care sta in spatele Asociatiei Romane de Padbol si care a adus acest sport in tara noastra.

Cand si unde a aparut Padbol, in cate tari e practicat in prezent si de ce e considerat ca fiind sportul cu cea mai rapida ascensiune din ultima vreme?

Ideea de Padbol s-a nascut in Argentina, in orasul La Plata, Buenos Aires, in 2008. Creatorul sau este arhitectul argentinian Gustavo Miguens, care a reunit in acest sport elemente din padel, fotbal, tenis si squash. Vestea primului teren s-a raspandit foarte rapid in orasul sau, fapt pentru care s-a decis sa isi investeasca tot timpul, experienta si resursele financiare in acest proiect.

In anul 2011, el patenteaza acest sport, cu tot ceea ce implica acesta: dreptul de proprietate intelectuala, dreptul de autor, schitele industriale si design. De asemenea, infiinteaza departamentul Padbol International, care se ocupa cu dezvoltarea la nivel international si omologarea terenurilor. In 2012, sportul migreaza spre Europa.

Inca de la inceput, Padbol s-a bucurat de interesul multor tari: in doar 3 ani de zile, padbolul s-a extins in aproape 20 de tari: Argentina, Uruguay, Mexic, Panama, Bolivia, Brazilia, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Anglia, Elvetia, Franta si Australia.

Tara cu infrastructura cea mai dezvoltata este Spania, in doar 3 ani instalandu-se peste 100 de terenuri de Padbol in majoritatea regiunilor, avand competitii regionale si nationale puternice, atat la masculin, cat si la feminin.

Cand ajuns in Romania si care e situatia din prezent? Cate echipe sunt? Exista un campionat national?

In Romania a fost adus in 2015, eu (Elisabeta Gherghisan - n.red.) fiind cea care a obtinut licenta exclusiva Padbol pe teritoriul Romaniei.

Pe 18 mai 2015 a avut loc lansarea oficiala Padbol in Romania, la Scoala Europeana Bucuresti (Liceul SEB), acolo unde a fost instalat primul teren. Lansarea a fost un mare succes, in prezenta unor personalitati marcante din sport si presa.

Printre personalitatile care au luat parte la eveniment sau care au incercat padbolul se numara Gheorghe Hagi, Dumitru Dragomir, Carmen Tocala, Mircea Sandu, Bogdan Stelea, Valeriu Argaseala, Mihai Stoichita, Gigi Multescu, Adrian Neaga, Giani Kirita, Sorin Paraschiv, Sorin Ghionea si Ianis Hagi, precum si aproape toata echipa Viitorul Constanta.

In octombrie-noiembrie 2015 s-a desfasurat in Bucuresti prima competitie oficiala, iar castigatorii acesteia au participat la Cupa Intercontinentala din Las Palmas, Grand Canaria.

Tot in aceasta vara, am infiintat impreuna cu omul de afaceri Cristian Bivolaru (secretar general al FRF timp de 20 ani) Asociatia Romana de Padbol si am inceput dezvoltarea nationala a acestui sport. Pana acum, terenurile de Padbol se pot gasi in Parcul Herastrau din Bucuresti si in Parcul Municipal din Bistrita, iar de la inceputul anului viitor sportul se va putea juca si in Galati, Brasov sau Iasi, precum si in alte orase care vor intra in comunitatea Padbol.

Ce presupune mai exact acest sport? Care sunt regulile?

Padbol este un upgrade al unui sport iubit si practicat de toti romanii: tenisul cu piciorul. Este un sport dinamic si adaptat tehnologic la nevoile de stil de viata si la cerintele societatii. Simplitatea regulilor si dimensiunea redusa a terenului fac din Padbol o experienta spectaculoasa si distractiva pentru toti oamenii care il practica. Interesul este general, toti cei care au legatura cu fotbalul si tenisul cu piciorul, sunt interesati si de padbol.

CUM SE JOACA PADBOL

Ce trebuie sa stie cei care vor sa investeasca in Padbol? Ce avantaje aduce acest sport ca afacere?

In momentul initierii unei afaceri, gradul de ocupare al terenurilor reprezinta una din cele mai importante variabile economice care trebuie luata in calcul. Din acest punct de vedere, terenurile de padbol ofera o performanta excelenta, fiind necesari doar doar 60 mp (10 x 6 metri), de 4 ori mai mic decat in cazul unui teren de tenis de camp si de 12 ori mai mic decat terenul de minifotbal.

Instalarea unui teren de Padbol (sau reamenajarea spatiilor existente, dar care au o rentabilitate scazuta) reprezinta o investitie cu o recuperare rapida a capitalului, transformandu-l intr-o afacere interesanta si foarte profitabila.

Daca dimensiunile unui teren de padbol sunt de 4 ori mai mici decat ale terenului de tenis, rentabilitatetea financiara devine de 4 ori mai mare, preturile de inchiriere fiind aproximativ egale. Deoarece padbol este un sport care se joaca doar in 4 jucatori, costul de inchiriere resimtit de fiecare client in parte este si el atractiv.

Fiind ruda cu tenisul cu piciorul, la padbol nu trebuie sa ne cautam clientii. Ei deja exista si de-abia asteapta sa poata juca in astfel de conditii. Pe de alta parte, noutatea, regulamentul, elementele aduse din padel, tenis si squash dau jocului un dinamism aparte, creand dependenta in randul "padbolistilor".

Care e structura terenului?

Terenul de Padbol este format din pereti, pardoseala modulara, elemente din sticla securizata, realizate si instalate cu manopera de inalta precizie, avand ca rezultat un teren de calitate. Terenul este de sine statator, portabil, putand fi instalat atat in exterior, cat si in interior, unde nu are nicio legatura cu structura cladirii (sistemul de constructie asigura un teren care nu transmite vibratii in structura cladirii).

Terenul poate fi acoperit cu copertina si incalzit. Copertina poate fi detasabila partial sau total pe timpul verii, sau poate avea un sistem schimbare a inaltimii, putand fi reglata functie de anotimp. De asemenea, terenul poate fi integrat, cu tot cu tribune, intr-un balon de dimensiuni mici.

Pardoseala este realizata din suprafata sintetica modulara din polipropilena. Acest tip de pardoseala transmite jucatorului o comoditate ridicata si o calitate excelenta a jocului. Datorita absorbtiei mari la impact si tolerantei laterale, asigura protectia sportivului la nivelul articulatiilor gleznei si genunchiului.

Asigura o excelenta protectie a sportivului in cazul impactului. Suprafata sintetica modulara din polipropilena este perfecta pentru acest sport, modulele sunt concepute pentru a rezista indiferent de vreme. Permeabilitatea suprafetei sintetice modulare este de 100%, uscarea facandu-se foarte rapid (autoderenanta), neafectand utilizarea terenului de joc. In zilele foarte calduroase, suprafata nu se incinge de la caldura soarelui fiind "suspendata" la 1 cm de la sol, ventilatia producandu-se natural.

Terenul este dotat cu instalatie de nocturna. Optional, poate fi dotat cu instalatie de muzica si camera de supraveghere. Toate componentele sunt conform standardelor in vigoare si sunt livrate gata pentru asamblare.

Cam de cati angajati ar fi nevoie ca sa aiba grija de teren? Ce trebuie facut pentru intretinerea lui?

Pentru intretinerea un teren de Padbol (sau a 2-3 terenuri amplasate in acelasi complex) este suficient un singur angajat, iar intretinerea terenului consta efectiv in pastrarea curateniei si igienei acestuia, precum si verificarea periodica a sistemelor de imbinare ale constructiei.

Padbol este o marca inregistrata?

Da, Padbol este marca inregistrata. De asemenea, este inregistrat dreptul de proprietate intelectuala, dreptul de autor si schitele industriale. Acest sport, in toate aspectele sale, este protejat de legile privind brevetele universale, marcile inregistrate si drepturile de autor.

Eticheta originala care insoteste fiecare teren de Padbol se afla afisata vizibil pe fiecare dintre terenurile instalate in tarile practicante.

Primul pas pentru a intra in lumea acestui sport, pentru utilizarea drepturilor de exploatare, afilierea la ARP si FIPA este licentierea. Aceasta se obtine in baza unui contract care specifica perioada acordata, avand libertatea de a solicita aceste drepturi incepand cu un minim de 3 ani, si mergand pana la 5, 7, 10 ani, sau chiar definitiv.

Exista si posibilitatea achizitionarii Licentei Exclusive Zonale care ofera avantajul instalarii si exploatarii propriilor terenuri in mod exclusiv intr-un anumit oras/zona, afacerea devenind astfel fara concurenta nu doar la inceput, ci pe toata perioada derularii acestei afaceri. De asemenea, L.E.Z. da dreptul si la sub-licentiere in favoarea tertilor, competitii regulate, evenimente, turnee si cluburi ; conventii cu entitati guvernamentale, afisarea tuturor noutatilor si informatiilor pe pagina oficiala de Internet etc.

Ce ar presupune, din punct de vedere legal, investitia intr-un teren de padbol in tara noastra? Ce taxe/impozite trebuie platite? Cati bani trebuie investiti initial? Dar pe parcurs? In cat timp se amortizeaza investitia?

Pentru instalarea unui teren de padbol este necesara existenta unui spatiu de 60 mp si deschiderea unui punct de lucru. Nu necesita autorizatie de constructie, nefiind o constructie permanenta. In cazul in care terenul nu este amplasat intr-o zona publica, ci intr-un complex sportiv de exemplu, nu este obligatorie o autorizatie de functionare de la primarii, existand insa obligatia obtinerii si respectarii tuturor avizelor, acordurilor si aprobarilor prevazute de acte normative in domeniu.

Investitia necesara achizitionarii unui teren de Padbol panoramic este de aproximativ 18-19.000 de euro net, cu licenta inclusa pentru o perioada de 3 ani. Dupa expirarea acestei perioade, contractul de licenta se prelungeste pe o perioada similara sau mai mare, taxa licentei osciland in functie de tipul licentei, perioada pe care se prelungeste licenta, precum si de frecventa platii.

Termenul de livrare al terenului oficial de padbol, omologat de Padbol International este de aproximativ 60 de zile de la incheierea contractului si comanda ferma.

Portabilitatea constructiei si posibilitatea de a o acoperi si incalzi fac din padbol un sport ce se poate practica indiferent de anotimp. Astfel, in numai doi ani de zile, investitia initiala poate fi dublata.

Ne puteti face un calcul?

In urma mai multor studii si analize de piata, s-a constatat ca orele de varf in timpul saptamanii in complexurile sportive, pe terenurile de fotbal si fotbal-tenis sunt cuprinse in 6 p.m. si 12 p.m., fiind acoperite de o cerere de 100%.

Astfel, (fara a lua in calcul orele de la pranz) obtinem un grad minim de ocupare de 6 ore. Luand in considerare o medie zilnica de doar 4 h pe zi si un pret de inchiriere de 14 euro (60 ron), rezulta un venit anual de 20.160 euro, fara a avea in vedere rata cresterii chiriei pe ora, organizarea turneelor, orele din afara perioadei de varf sau veniturile auxiliare din vanzarea alimentelor si/sau bauturilor, etc.

Daca luam in calcul sambata si duminica, prin organizarea de turnee si/sau evenimente (corporate, team-building) incasarile obtinute intr-o zi productiva din timpul saptamanii pot fi aproape dublate.

Se pot incheia si contracte de publicitate?

"Cusca" de padbol ofera o vizibilitate foarte mare pentru partenerii cu care se poate colabora in acest business. Pe toti cei 4 pereti laterali pot fi prinse bannere, iar expunerea sponsorilor este foarte ridicata in cazul unui eveniment mediatizat.

Ce planuri exista pentru extinderea popularitatii padbol in Romania? Cum s-au descurcat pana acum jucatorii romani de padbol la competitiile internationale?

Ne dorim ca anul 2016 sa fie anul dezvoltarii padbol in toate orasele mari, infiintarea de cluburi de padbol, precum si un sistem competitional atractiv, care sa faca din Padbol un fenomen social care sa incante publicul larg din toata tara, asa cum o face in celelalte tari practicante. Fiind la inceput, beneficiem de avantaje financiare substantiale la achizitia licentelor si terenurilor de padbol, fapt pentru care si oferta noastra catre investitori este atractiva.

De asemenea, Asociatia Romana de Padbol si-a depus candidatura pentru organizarea Cupei Intercontinentale din 2017 sau a Campionatului Mondial din 2018. Speram ca una din propunerile noastre sa fie votata de celelalte tari membre ale Federatiei Internationale de Padbol si sa aratam cu acesta ocazie ospitalitatea romaneasca.

Prima noastra aparitie la o competitie internationala a fost in luna noiembrie 2015, la Cupa Intercontinentala ce s-a desfasurat in Las Palmas, Gran Canaria (Spania). La doar 7 luni de la lansare si avand la dispozitie doar doua saptamani intre finala turneului de la Bucuresti si Cupa Intercontinentala, delegatia Romaniei a castigat meciuri importante importiva echipelor din Elvetia si Brazilia.

Am pierdut, insa, in fata echipelor vicecampioanei Argentina si campioanei Spania, ultima fiind si castigatoarea de doua ori la rand a Campionatului Mondial de Padbol.

Urmatoarele competitii internationale la care vom participa sunt Campionatul European (mai-iunie 2016) si Campionatul Mondial de Padbol ce va avea loc in luna noiembrie 2016 in Montevideo, Uruguay.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#padbol romania, #investitii terenuri padbol, #terenuri padbol, #ce inseamna padbol, #cum se joaca padbol, #investitii padbol, #bani padbol , #investitii