Cine sunt investitorii din umbra ai Romaniei - analiza

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 20:11
5070 citiri
Cine sunt investitorii din umbra ai Romaniei - analiza

Marii investitori din Romania nu sunt doar companii cu renume mondial sau regional. Multi dintre ei sunt foarte discreti si nu sunt cunoscuti publicului larg, au precizat analistii companiei de business information si credit risk management KeysFin.

Ei au adunat datele despre aproximativ 100.000 de actionari persoane juridice cu pachete de actiuni majoritare (peste 50%) inregistrati la Registrul Comertului (ONRC), se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Business-ul in Romania se duce tot mai mult prin intermediul unor off-shore-uri, dovada ca cipriotii au ajuns sa controleze 19% dintre afacerile inregistrate cu actionari straini inregistrate la ONRC, potrivit KeysFin.

Pe locul secund s-au clasat italienii, cu 12%, urmati de olandezi si germani cu 9%, respectiv 8%.

Fondurile de investitii

Un alt grafic, extrem de sugestiv, arata ca business-ul este gestionat, in principal, de fondurile de investitii.

Privit exclusiv prin prisma numarului de companii cu actionari straini majoritari inregistrati la firmele din Romania, cel mai important investitor in economia romaneasca este Broadhurst Investments Limited, un fond de investitii cu afaceri specializat in tranzactii imobiliare, constructii, informatii si comunicatii, industria prelucratoare, comert, intermedieri financiare si asigurari.

Acesta are actiuni la 55 companii inregistrate la ONRC, un record in materie.

Broadhurst este prezent in mai toate domeniile importante din economie. Dintre companiile din portofoliu, fondul de investitii este prezent, printre altele, in 36 de firme de tranzactii imobiliare, 8 de comunicatii si informatii si 5 din industria prelucratoare.

Similar, fondurile de investitii NE Property Cooperatief U.A. si SIF Imobiliare PLC detin actiuni la 20 respectiv 19 companii.

Ele sunt prezente cu investitii in cam aceleasi domenii, de la constructii si tranzactii imobiliare, la activitati profesionale, stiintifice si tehnice.

In clasamentul investitorilor straini cu cea mai mare plaja de investitii urmeaza cateva holdinguri precum RG Renovatio Group Limited, Operageo Limited, Central Eastern European Real Estate, Newarch Investments Limited, Plaza Centers NV, LP Ellinas Developers Limited si ECG Central European Gas Limited.

"Vorbim, in general, de structuri de business care au intrat in Romania mai intai in domeniul imobiliar, avand in vedere boom-ul din ultimii 10 ani, iar apoi s-au extins in alte domenii, de la agricultura la IT, comert si mai ales energie, in special pe segmentul eolian", spun analistii de la KeysFin.

Potrivit acestora, faptul ca acestea nu sunt vizibile in spatiul public reprezinta o trasatura fundamentala al modului in care acestea deruleaza afacerile.

"Fondurile de investitii au la randul lor in spate investitori strategici care prefera discretia, care incearca sa exploateze oportunitatile cat mai rapid si fara prea multa publicitate. Este o caracteristica specifica acestor structuri care, iata, au ajuns sa controleze sute, daca nu mii de companii din Romania", au concluzionat expertii.

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#investitori umbra Romania, #investitori off shore Romania , #investitii