Basescu are dreptate: Guvernul a taiat investitiile finantate de la bugetul de stat - Dar ce fac privatii?

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 07:31
3529 citiri
Basescu are dreptate: Guvernul a taiat investitiile finantate de la bugetul de stat - Dar ce fac privatii?
Foto: exaronews.com

Presedintele Traian Basescu a avertizat ca Guvernul a taiat investitiile publice in acest an, fapt ce va duce la cresterea somajului in 2014. Insa in acest context, investitorii privati ar putea interveni pentru a acoperi golurile.

"Economia gafaie din punct de vedere al societatii, macroeconomic suntem stabili, premierul Victor Ponta nu a facut excese, dar el pregateste esecul anilor viitori, pentru ca taie din investitii (...) Din cauza unei proaste guvernari, ne pregatim de o crestere accelerata a somajului, in 2014", a avertizat presedintele Traian Basescu, duminica, la Pro Tv.

Basescu: Am taiat salariile intr-un mod brutal - Din cauza lui Ponta, somajul va creste mult (Video)

Intr-adevar, executia bugetului general consolidat aferenta primelor sapte luni indica o scadere cu peste 10% a investitiilor, la 14,9 miliarde lei.

In acelasi timp, Ministerul Finantelor mentioneaza ca au fost inregistrate cresteri la cheltuielile de personal (+16,4%), ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 7,4%, in aceeasi perioada, influentate de accelerarea procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si de platile operate din fondul national de sanatate.

Per total, cheltuielile bugetului general au crescut cu 4,1% fata de primele sapte luni din 2012 si au ajuns la 122,15 miliarde de lei (19,5% din PIB).

La inceputul anului, premierul Victor Ponta a declarat, la prezentarea proiectului de buget, ca investitiile pentru care autoritatile locale sau centrale pot accesa fonduri europene nu vor mai fi finantate de la bugetul de stat.

Mediul privat ar trebui sa intervina

Analistul economic Ilie Serbanescu este in asentimentul presedintelui, precizand ca afirmatiile sefului statului reprezinta o simpla constatare.

"Guvernul condus de Victor Ponta s-a axat pe cresterea salariilor, dar daca incasarile la buget nu vor creste, el vor fi reduse din nou, intr-o forma sau alta. Insa ramane de vazut in ce masura taierea investitiilor va influenta cresterea economica", a declarat Ilie Serbanescu pentru Ziare.com.

De asemenea, analistul observa ca presedintele considera in continuare ca statul este cel care poate crea locuri de munca in viitorul apropiat, nu mediul privat.

"Au tot spus ca statul nu este un manager bun, asa ca acum este momentul ca ele (companiile private - n.red.) sa intervina, pentru ca Guvernul si-a luat mana de pe investitii. De ce nu fac ceva in sensul acesta?", a intrebat Ilie Serbanescu.

Cum stam la capitolul investitii

Banca Nationala a Romaniei a publicat, luni, un raport in care se arata ca investitiile straine directe au crescut cu 18,7%, la 2,138 miliarde euro, in 2012.

Insa in primul semestru din 2013, investitiile straine directe au scazut cu 19% fata de perioada similara a anului trecut, la 666 milioane de euro, potrivit datelor bancii centrale.

Investitiile straine in Romania, in 2012: Industria petroliera si bancile au fost vedete - Vezi topul pe tari

Guvernul isi propunea sa atraga pana la sfarsitul anului investitii totale de "minimum 10 miliarde euro" in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, care sa creeze cel putin 50.000 locuri de munca, asa cum se arata in planul national lansat in iulie.

In primul semestru din 2013, valoarea investitiilor totale in economie a scazut cu 2,3%, fata de 2012, pana la aproximativ 28 miliarde de lei (6,36 miliarde de euro), conform datelor INS.

Dezastru la fondurile europene

La finalul lunii septembrie, Romania a reusit sa faca deconturi doar pentru 64 de milioane de euro, in comparatie cu 195 milioane de euro, cat a rambursat Comisia Europeana tarii noastre in luna august, rata de absorbtie fiind de 23,46%.

Ministrul Eugen Teodorovici a precizat ca Romania trebuie sa faca rambursari de 2,5 miliarde de euro pana la finalul acestui an pentru a nu intra pe deficit.

Totusi, Guvernul a anuntat printr-un comunicat de presa ca tara noastra a mai castigat putin timp pentru cheltuirea banilor europeni, intrucat Comisia Regionala a Parlamentului European a adoptat propunerea Consiliului si Comisiei de a accepta regula "n+3" pentru alocarile aferente anilor 2011 si 2012.

Daca Parlamentul European va adopta aceasta masura, atunci Romania va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 pana la data de 31 decembrie 2015.

In acest mod, riscul dezangajarii fondurilor europene se va reduce semnificativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Basescu investitii Guvern, #Basescu investitii Romania, #investitii Romania , #investitii