Oamenii de afaceri ii cer RESPECT premierului: Noi producem bunastare. Cine va raspunde pentru oportunitatile si investitorii pierduti?

Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 22:52
7761 citiri
Oamenii de afaceri ii cer RESPECT premierului: Noi producem bunastare. Cine va raspunde pentru oportunitatile si investitorii pierduti?
Foto: Facebook / Romanian Business Leaders

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, in care sunt reunite peste 2.000 de companii care genereaza anual afaceri de peste 50 de miliarde de euro, ii transmite premierului Mihai Tudose ca acuzele nefondate pe care le aduce mediului de afaceri sunt false si daunatoare societatii romanesti, intrebandu-l cine va raspunde in cazul in care Romania va pierde oportunitati si investitori din cauza masurilor fiscale adoptate miercuri.

"Anul 2018 va fi un an greu pentru Romania, pentru politicieni, cetateni si companii, deopotriva. Am luat nota de faptul ca Guvernul a adoptat in regim de urgenta actul normativ care schimba Codul Fiscal, cu aplicare efectiva peste 7 saptamani.

Intelegem ca mesajele noastre de ingrijorare generala, dar si observatiile propuse Ministerului de Finante nu au fost considerate suficient de relevante de catre autoritati pentru a fi puse in aplicare", se arata in debutul scrisorii deschise adresate premierului Tudose de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, scrisoare publicata pe site-ul Fundatiei Romanian Business Leaders.

Reprezentantii mediului de afaceri spun ca se va vedea daca ingrijorarile exprimate de ei in ultima perioada se vor materializa sau nu, dar subliniaza ca mesajul guvernantilor, "conform caruia mediul de afaceri este cel care genereaza lipsa de fonduri la buget pentru scoli, infrastructura sau servicii medicale, este unul profund fals si daunator societatii romanesti".

CDR admite ca "si in mediul privat (ca si in zona bugetara) se fac greseli, exista probleme, sunt persoane si companii care fac evaziune fiscala si nu respecta legile".

"Dar in marea sa majoritate, mediul de afaceri este CORECT si este cel care produce bunastare in Romania. Companiile cu capital strain (multe dintre ele multinationale), bancile si sute de mii de antreprenori romani isi respecta angajatii si legile tarii.

Ei sunt cei care asigura banii din care sunt platiti profesorii si doctorii, magistratii si judecatorii, din care sunt construite scolile si spitalele. Banii care sustin administratia publica. Banii din care se dezvolta Romania. Toate aceste companii si toti acesti antreprenori trebuie RESPECTATI", se arata in document.

CDR ii cere premierului Tudose sa nu mai generalizeze, iar daca are "dovezi clare" despre companii care nu respecta legea, sa le nominalizeze si sa informeze institutiile abilitate.

"Domnule prim ministru, cetatenii Romaniei au dovedit ca isi gasesc repede alternative de a trai si in alte tari. Pentru a crea prosperitate in Romania, mediul privat are nevoie de RESPECT, INCREDERE si PREDICTIBILITATE, din partea celor care conduc tara.

Domnule prim ministru, in cele din urma, cine va raspunde pentru oportunitatile pierdute si pentru plasarea Romaniei intr-o alta liga pentru investitori, din cauza modificarilor masive aduse Codului Fiscal din 2018 si anuntarea lor cu doar 7 saptamani inainte sa intre in vigoare?

Din respect pentru dumneavoastra si institutia pe care o conduceti, va informam ca organizam o conferinta de presa miercuri, 15 noiembrie, pentru a detalia aceste mesaje", se arata in incheierea documentului.

In ciuda criticilor vehemente venite din randul sindicatelor, patronatelor, specialistilor in economie sau din partea presedintelui Romaniei, Guvernul Tudose a adoptat miercuri controversata ordonanta de urgenta care schimba Codul Fiscal pe final de an, documentul fiind publicat vineri seara in Monitorul Oficial.

Citeste Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial. De acum poate fi atacata la CCR

C.B.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#mediu afaceri Tudose ordonanta fiscala , #investitii