Costoiu: Proiectul sangelui artificial a primit finantare

Joi, 20 Martie 2014, ora 23:36
1780 citiri
Costoiu: Proiectul sangelui artificial a primit finantare

Proiectul "sangelui artificial" al cercetatorului clujean Radu Silaghi-Dumitrescu va primi finantarea de care are nevoie, a declarat, joi, la Cluj, ministrul delegat Mihnea Costoiu.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica a vizitat laboratorul de la Institutul de Chimie "Raluca Ripan" din Cluj, unde au loc cercetarile din cadrul proiectului de producere a "sangelui artificial", transmite Mediafax.

Costoiu a promis ca cercetatorul va primi banii si a aratat ca ii va solicita acestuia un calendar al lucrarilor, pentru ca rezultatele sa poata fi analizate periodic de o comisie special creata pentru acest proiect, asa cum se intampla in cazul tuturor finantarilor de la stat.

"Voi solicita domnului Silaghi-Dumitrescu un calendar, astfel incat sa putem avea si o revizionare a investitiilor necesare, dar si a rezultatelor, a felului cum pot fi acestea verificate de comunitatea stiintifica. Proiectul se confirma a fi unul de succes si este extrem de important sa fie sustinut de intreaga comunitate in mod direct si rapid. In cursul acestui an, proiectul va primi o finantare de 400.000 de lei", a spus Mihnea Costoiu.

Radu Silaghi-Dumitrescu spune ca ar fi necesara suma de un milion de lei pentru ca proiectul sa poata fi finalizat. Inceput in 2007, proiectul cercetatorului clujean Radu Silaghi-Dumitrescu a beneficiat abia in 2013 de sprijin din partea ministerului, de 200.000 de lei.

Silaghi-Dumitrescu declara, in octombrie 2013, ca specialistii clujeni au reusit sa creeze o reteta de sange artificial - care nu are culoarea rosie, ci poate deveni chiar incolor -, iar testele preliminare pe soareci au rezultate incurajatoare. Solutia contine apa, saruri si o proteina - hemeritrina, extrasa din viermii marini, iar in unele preparate se adauga albumina, o alta proteina, ca agent de protectie fata de agentii de stres.

La testele de laborator retetele se dovedesc rezistente la factorii de stres mecanic si chimic, iar in testele preliminare pe animale par sa nu dezvolte toxicitatea care apare in alte produse.

Sangele artificial are aplicatii in chirurgie, pentru ca in timpul operatiilor se pierde foarte mult sange, dar si in cazul unor accidente, cand este nevoie de o cantitate mare de sange pentru un timp scurt.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mihnea Costoiu finantare sange artificial, #finantare sange artificial , #investitii