Rusii bogati isi cumpara case la Londra, pentru a-si scoate banii din Moscova

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 19:30
4379 citiri
Rusii bogati isi cumpara case la Londra, pentru a-si scoate banii din Moscova

Sanctiunile care ii vizeaza pe unii dintre cei mai bogati rusi si ucraineni prorusi se dovedesc o adevarata binefacere pentru piata imobiliara londoneza.

O parte din cei aproximativ 51 de miliarde de dolari care au iesit din Rusia in primul trimestru al anului 2014 au ajuns aici, in timp ce eforturile guvernului britanic de a limita utilizarea proprietatilor londoneze ca refugiu in fata consecintelor economice ale "noului Razboi Rece" au putine sanse sa creeze o bariera eficienta in fata acestui flux de capital, scrie Bloomberg.

Jurnalistii explica in continuare de ce prefera rusii bogati sa investeasca in piata imobiliara, expunandu-se astfel riscului de a le fi confiscate proprietatile.

In ianuarie, publicatia britanica The Guardian a publicat un reportaj despre casele nelocuite de pe Bishops Avenue din nordul Londrei, una dintre cele mai scumpe zone din Marea Britanie.

Potrivit publicatiei citate, zece locuinte in valoare totala de 122 de milioane de dolari au ramas neocupate de la momentul cumpararii lor, intre 1989 si 1993. Cumparatorul se presupune ca ar fi fost un membru al familiei regale saudite.

Doua luni mai tarziu, The Economist a relatat ca agentia imobiliara Glentree International a intermediat o intelegere pentru "interese ruse nedezvaluite" cu privire la aceleasi proprietati, acestea urmand sa fie renovate si vandute separat.

"Am vazut, cu siguranta, o revenire a interesului cumparatorilor rusi, precum si a est-europenilor in general. In special rusii sunt nervosi cu privire la modul in care extinderea sanctiunilor i-ar putea afecta", a spus Charles McDowell, agent imobiliar pentru cumparatorii bogati, pentru Financial Times.

Este surprinzator ca rusii cumpara, ca urmare a sanctiunilor Occidentului, mai multe proprietati in Marea Britanie, in loc sa vanda, in contextul discutiilor cu privire la confiscarea proprietatilor si blocarea conturilor bancare, remarca jurnalistii Bloomberg.

Rusia condamna sanctiunile americane: SUA s-au intors in Razboiul Rece

De ce se expun atunci cei care beneficiaza de regimul lui Vladimir Putin si mai mult unor astfel de riscuri neplacute?

Exista doua explicatii. In primul rand, foarte putini sau poate chiar niciunul dintre cumparatori nu se afla pe "lista neagra" si nu se vor afla niciodata, pentru ca nu fac parte din cercul apropiat al presedintelui rus.

SUA au impus sanctiuni noi Rusiei: Cine sunt cei vizati

Ei se tem insa ca economia rusa ar putea fi afectata intr-o masura mai mare. Daca Moscova devine cu adevarat izolata pe plan international, este mai bine sa fii afara decat inauntru.

In al doilea rand, piata imobiliara din Londra este un refugiu mai bun, chiar si pentru capitalurile suspecte, decat alte tipuri de investitii.

In Marea Britanie nu exista restrictii cu privire la cumpararea de proprietati de catre straini si exista posibilitatea de a achizitiona o casa in numele unei companii offshore, asa cum procedeaza, de altfel, multi straini.

Desi, oficial, guvernul nu este multumit de aceasta situatie, este mai interesat sa taxeze aceste investitii decat sa le opreasca.

Recent, ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a coborat pragul de la care se aplica taxa pe locuintele detinute de companii, introdusa in 2012.

Aceasta nu a descurajat insa achizitiile, aducand guvernului britanic venituri de 118 milioane de dolari.

SUA impun noi sanctiuni Rusiei: Sunt vizati 7 oficiali ai Kremlinului si 17 companii

Washingtonul a anuntat luni un nou val de sanctiuni la adresa Rusiei, fiind vizati sapte oficiali rusi si 17 companii.

De asemenea, Uniunea Europeana a precizat ca va adauga, la randul sau, 15 nume noi pe lista de sanctiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#bogati rusi case Londra, #sactiuni Rusia proprietati Londra, #SUA masuri Rusia , #investitii