Guvernul stoarce companiile energetice de miliarde, in schimb programul de guvernare n-are o cifra despre investitii

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:55
3819 citiri
Guvernul stoarce companiile energetice de miliarde, in schimb programul de guvernare n-are o cifra despre investitii
Foto: Arhiva Ziare.com

La bugetul statului vor fi varsate dividende de cel putin 2 miliarde de lei in acest an, din profiturile pe anul trecut, inregistrate de cele mai importante companii energetice la care statul este actionar majoritar, potrivit propunerilor pe care managementul acestora le va face actionarilor: Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica si Nuclearelectrica.

Pe de alta parte, programul de guvernare postat pe site-ul Executivului nu are nici un reper valoric atunci cand vorbeste despre investitii in energie, ci doar obiective generale ambitioase.

Dividendele

Cele mai mari dividende sunt propuse de Romgaz, 458 milioane de lei la un grad de alocare de numai 50%. Managementul Hidroelectrica nu si-a facut publica propunerea, valoarea dividendelor pentru stat ar fi de peste 600 de milioane de lei, la acelasi grad de alocare.

Sursa: Curs de Guvernare

Incasarile din dividende energetice s-ar putea dubla pana la aproape un miliard de euro, daca toate companiile se vor conforma "memorandumului" guvernamental care, de fapt, le cere sa dea Guvernului cel putin 90% din profitul repartizabil pe 2016.

Suma creste si mai mult daca adaugam dividendele de la cel mai mare distribuitor si furnizor de electricitate, Grupul Electrica, si de la transportatorul de titei prin conducte Conpet Ploiesti.

La Electrica statul a pierdut majoritatea voturilor, desi functionarii de stat se obisnuiesc greu cu faptul. Conpet si-a pierdut mare parte din importanta strategica, caci depinde, practic, de un singur client, OMV Petrom.

Investitiile

Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica si Transgaz prevad investitii de 2.645 milioane de lei, in proiectele lor de buget pe 2017. Suma ar fi de 2,5 ori mai mare in acest an decat in cel anterior, dar multe din resurse provin din amortizari contabile si mai si trebuie "sa se realizeze".

Nevoile de investitii sunt cu mult mai mari si fiecare milion din profit conteaza.

"Avem un sistem energetic imbatranit, poluant si ineficient", recunoaste actualul Guvern, care insa isi mai propune inca "finalizarea" celei de-a treia strategii energetice nationale din ultimii 10 ani. Nici aceasta nu va fi usor de realizat, caci Parlamentul a respins un amendament care viza alocarea sumei de 200.000 de lei pentru finalizarea Strategiei Energetice 2017-2030.

Cea mai recenta strategie energetica fusese deja finalizata in decembrie de un guvern tehnocrat mult criticat de cel politic actual.

Citeste mai departe analiza despre companiile energetice - stoarse de dividende de miliarde: Programul de guvernare nu are o cifra despre investitii pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#dividende companii stat , #investitii