Harta ajutoarelor de stat regionale pana in 2020, aprobata de CE - cum se acorda banii

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 21:16
3284 citiri
Harta ajutoarelor de stat regionale pana in 2020, aprobata de CE - cum se acorda banii

CE a aprobat harta in functie de care Romania va acorda ajutoare de stat pentru dezvoltare regionala in 2014-2020.

Sase din cele opt regiuni ale tarii, exceptie facand Bucuresti-Ilfov si Vest, urmeaza sa poata beneficia de sprijin reprezentand pana la 50% din costul eligibil al investitiei.

"Noua harta a ajutoarelor regionale stabileste un cadru clar in care Romania poate promova investitiile productive in regiunile defavorizate in perioada 2014-2020", a declarat vicepresedintele CE responsabil de concurenta, Joaquin Almunia, potrivit unui comunicat publicat, miercuri, de Comisia Europeana (CE).

Harta va fi disponibila in perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2020, noteaza Comisia.

Intreg teritoriul Romaniei va fi eligibil pentru ajutoare regionale pentru investitii.

Nivelurile maxime ale ajutoarelor care pot fi acordate proiectelor regionale de investitii realizate de companiile mari din zonele asistate se situeaza intre 10% si 50 % din costurile totale ale investitiei, in functie de regiune. Pentru investitiile realizate de IMM-uri, aceste procente pot fi majorate.

Au prioritate regiunile sarace

Regiunile care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE sunt eligibile in mod prioritar pentru ajutoarele regionale pentru investitii, scopul principal al ajutoarelor fiind de a promova dezvoltarea regiunilor defavorizate din Europa.

In noua harta, la aceasta categorie se incadreaza regiuni reprezentand 89,4% din populatia Romaniei, iar acestea vor continua sa fie eligibile pentru ajutoare regionale pentru investitii de pana la 35-50% din costurile eligibile ale proiectelor de investitii.

Regiunile cu un PIB pe cap de locuitor de peste 75% din media UE pot beneficia, de asemenea, de sprijin de stat pentru proiecte de investitii, dar domeniul de aplicare geografic, cat si nivelul maxim al ajutorului sunt limitate.

In aceasta categorie, regiunea din jurul Bucurestiului, in care locuieste 10,6% din populatia Romaniei, va putea sa beneficieze de ajutoare regionale pentru investitii de maximum 10-35%.

Avand in vedere ca PIB-ul pe cap de locuitor in regiunea din jurul Bucurestiului nu se mai situeaza sub 75% din media UE, nivelurile maxime ale ajutoarelor regionale pentru investitii sunt mai mici decat in perioada precedenta, noteaza Comisia.

In restul regiunilor asistate, nivelul maxim al ajutorului va ramane neschimbat in 2014-2020, cu exceptia regiunii Vest, in care se va inregistra o scadere de 10 puncte procentuale, avand in vedere ca PIB-ul acesteia a crescut si ca regiunea este in prezent mai putin defavorizata fata de media UE.

De la cele mai bogate regiuni, la cele mai sarace

Potrivit unui raport publicat de CE in februarie, folosind date din anul 2011, regiunea Bucuresti - Ilfov are un PIB pe cap de locuitor reprezentand 122% din media UE, fiind urmata de Vest - 54% din media UE, Centru - 45%, Nord-Vest - 42%, Sud-Muntenia - 40%, Sud-Est - 39%, Sud-Vest Oltenia - 37% si Nord-Est - 29%.

Din regiunea Nord-Est fac parte judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui, Sud-Est include judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea.

Regiunea Sud-Muntenia este formata din Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, Sud-Vest Oltenia din judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea, iar regiunea Vest cuprinde Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.

Regiunea Nord-Vest cuprinde judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj, in timp ce regiunea Centru este formata din Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Din 52 de proiecte aprobate, 15 au fost finalizate in perioada 2007-2013

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a informat in ianuarie ca a aprobat pentru finantare din bugetul de stat 52 de proiecte de investitii in perioada 2007-2013, cu o valoare totala de 3,08 miliarde euro, din care ajutorul de stat avizat a insumat 727,19 milioane euro, insa au fost platiti 319,33 milioane euro.

Din totalul proiectelor aprobate, doar 16 au fost finalizate in perioada 2007-2013, din care opt in ultimul an. Proiectele vizeaza infiintarea a circa 20.000 de locuri de munca.

Anul trecut, ministerul a aprobat 23 de proiecte din cele 52, cu aproape 8.000 de posturi estimate a fi infiintate, iar valoarea totala a investitiilor se ridica la 680,87 milioane de euro. Pentru acestea, MFP a aprobat ajutoare de 215,47 milioane euro, din care a platit 107,35 milioane euro.

Printre principalii beneficiari de ajutor de stat care au primit acorduri de finantare in anul 2013 se numara companii cu capital strain precum Daimler, IBM, Microsoft, Dell, Delphi, Continental Anvelope, dar si companii romanesti, cum ar fi Adeplast.

Pirelli, Dacia-Renault, Rombat, Contitech (parte a grupului Continental) sunt o parte dintre firmele care au si finalizat anul trecut proiectele finantate cu ajutor de stat.

Guvernul a prelungit la sfarsitul anului trecut perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat regional, care urma sa expire la 31 decembrie, pana la 30 iunie 2014.

Scopul ajutoarelor de stat regionale este de a sprijini dezvoltarea economica si ocuparea fortei de munca.

Hartile intocmite de statele membre, conform orientarilor CE, identifica zonele geografice in care intreprinderile pot primi ajutoare de stat regionale si definesc procentajul reprezentat de ajutoare din costurile investitiilor eligibile (intensitatea ajutorului).

Costurile eligibile reprezinta partea din costurile totale ale investitiei care pot fi luate in considerare pentru calcularea ajutorului.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#ajutoare stat regiuni 2014 2020, #Comisia Europeana dezvoltare regiuni Romania , #investitii