Incurcatul labirint al investitiilor pentru cercetare si tehnologii

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 18:56
2272 citiri
Incurcatul labirint al investitiilor pentru cercetare si tehnologii
Foto: Arhiva

Astazi, toate tarile din lume au inteles ca bazele prosperitatii economice ale unui popor depind de politica cu care acesta isi promoveaza investitiile in cercetarea stiintifica, modernizarea tehnologiilor si in restructurarea industriilor.

Un studiu intocmit de National Science Board, organul de conducere al National Science Foundation, SUA, arata ca peisajul general al cercetarii a facut un salt fundamental in ultimul deceniu, potrivit Project Syndicate.

Investitorul "number one", la cifre absolute

Era de asteptat ca unele tari asiatice, cum este China sau Coreea de Sud, sa pompeze resurse in cercetare, un drum sigur spre propriul progres tehnic, ceva care le face independente de tehnologiile altora, platite cu bani si sacrificii.

Acestia, este vorba de SUA, Europa si Japonia, dupa ce s-au falit multe decenii cu miracolul gandirii lor tehnice, presimt ca povara zdrobitoare a datorilor le forteaza sa nu mai poata suporta aceleasi cheltuieli ca inainte, pentru tehnologiile viitorului.

Oricum, cel putin deocamdata, ne-am obisnuit ca SUA sa fie investitorul mondial numarul unu, in cercetare. In 2009, imvestitiile lor se cifrau la 400 de miliarde de dolari, depasind cheltuielile totale ale Chinei, Japoniei si Germaniei, luate la un loc. A fost o initiativa bine justificata a presedintelui Obama.

La procente, se rastoarna balanta

Stralucitele cifre absolute dau, insa, alta imagine decat evolutiile procentuale, mult mai semnificative in ceea ce priveste dinamica economiei globale. In ultimii zece ani, SUA, campionul investitilor in cifre absolute, a scazut nivelul procentual de la 38% la 31%, iar UE de la 27% la 23%. In acelasi timp, Asia a inregistrat cresteri de la 24% la 32%.

Nu mai vorbim de China, unde cheltuielile pentru cercetare au crescut ametitor cu 20% intr-un an, dublu fata de rata de crestere a PIB, devenind, astfel, al doilea investitor in cercetare, la nivel mondial.

Privind spre tabara cealalta, observam ca Japonia s-a limitat la o crestere de 4%, Statele Unite ale Americii la 5%, iar UE la 6%.

Sectorul privat devine, intre timp, principalul actor pe aceasta scena, care prefigureaza scenariul viitorului, din culise. Cel mai spectaculos a fost, in sectorul privat, anul 2009, cand investitiile in cercetare se cifrau in Japonia la 75%, in Coreea de Sud la 73%, China 72%, Germania 67%, iar SUA 60%.

Tavalugul vine din est spre vest

In ciuda procentelor care le dezavantajeaza, in valori absolute, Statele Unite ale Americii raman, si pentru domeniul privat, tot liderul investitiilor in domeniu, la un nivel dublu cat al Japoniei, liderul procentual.

Devine explicabil faptul ca numeroase state, vorbim de importantele puteri economice, ofera avanaje fiscale celor ce investesc in cercetare, iar tarile asiatice ataca acest domeniu cu o agresivitate deosebita.

In plus, ele au inteles importanta fortelor de munca de inalta calificare si bine platite, care pot fi valorificate atat acasa, cat si in exterior, ceea ce acorda o dubla semnificatie investitiilor in domeniul cercetarii.

Nu poate scapa nici faptul ca, in timp ce tarile emergente incurajeaza formarea tineretului in sectoarele de varf ale tehnicii, tineretul tarilor dezvoltate este atras de alte domenii.

Se imputineaza inginerii si se inmultesc filosofii

In SUA, numai 4% din licentiati au urmat studii tehnice, in timp ce tinerii chinezi se pot lauda cu o pondere de 33%, iar tinerii din intreaga Asie, luata in ansamblu, cu ponderea de 19%, aproape de cinci ori cat cea a SUA.

Cu asemenea ritmuri, nu este exclus ca tarile dezvoltate, care mai ieri importau mana de lucru necalificata pentru nevoile lor, sa-si atraga, in viitor, personalul calificat necesar din afara, platind cu salarii exorbitante declinul propriei forte de munca din industrie.

Trebuie sa observam cum sunt limitate, astazi, resursele alocate cercetarii, tocmai in tarile cele mai dezvoltate.

Intrucat, concomitent, apare necesitaea de a face fata maine ratelor grele ale dobanzilor angajate ieri, ne putem face imaginea sumbra a zilei de poimaine, cand generatiile viitoare ar putea constata ca, in loc sa fi mostenit de la noi o avere, au mostenit numai pagube fara acoperire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#investitii cercetare SUA, #investitii tehnologie , #investitii