Investitorii din Romania sunt hartuiti cu cereri de mita - raport SUA

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 16:35
7182 citiri
Investitorii din Romania sunt hartuiti cu cereri de mita - raport SUA
Foto: Facebook/ US Department of State

Potentialii investitori in Romania sunt avertizati cu privire la gradul ridicat de coruptie, stagnarea reformelor privind companiile de stat, birocratia si lipsa de transparenta in Raportul privind Climatul Investitional al Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit analizei facute de Profit.ro asupra raportului lansat la inceputul acestei luni, in material sunt evidentiate o serie de progrese privind mediul de afaceri, dar si foarte multe puncte slabe ale Romaniei in atragerea investitiilor straine.

Parlamentul nu cere parerea specialistilor cand adopta legi in domeniul economic

Astfel, se observa ca, desi a initiat masuri pentru a creste rolul consultarii publice si al studiilor de impact ale reglementarilor propuse, Guvernul continua sa se foloseasca de ordonante de urgenta din cauza ca legislatia nu este adoptata la timp in Parlament.

In plus, Parlamentul nu se consulta si nu ia in considerare studii de impact atunci cand adopta legi in domeniul economic.

Cererea de mita a ajuns la nivel de hartuire

"Coruptia la toate nivelurile ramane endemica, iar liderii politici ai tarii nu au manifestat inca o vointa politica necesara si consistenta pentru a combate in mod eficient aceasta problema", se mai arata in raport.

Agentiile cu responsabilitati in combaterea coruptiei reactioneaza incet in privinta implementarii legii, atunci cand nu sunt chiar inactive, se rmai emarca in raport, fiind insa mentionate activitatea DNA si faptul ca ANAF a intensificat controalele privind fraudele la companiile private.

"Investitorii americani s-au plans atat de coruptia de la nivel guvernamental, dar si din mediul de afaceri, vama, primariile si administratiile financiare locale fiind cel mai frecvent mentionate. In anumite cazuri, potrivit acestora, cererea de mita venita din partea autoritatilor de la nivelurile de jos sau de mijloc ale administratiei a atins dimensiunea unei hartuiri", se spune in raport.

Investitorii straini au reclamat si durata excesiva necesara pentru a obtine planuri urbanistice zonale, avize de mediu, titluri de proprietate, licente si conectari la utilitatile publice.

Si in ceea ce priveste accesare unui ajutor de stat, regulile si procedurile sunt complicate.

Iar marile contracte care implica Guvernul - in mod particular, parteneriatele public-privat si privatizarea principalelor companii de stat - "pot fi blocate de interese politice si economice sau nu mai sunt puse in practica din cauza lipsei de coordonare dintre ministere", afirma raportul.

Lipsa de experienta a instantelor judecatoresti in litigiile comerciale este un alt motiv de nemultumire pentru investitori.

Potrivit datelor Bancii Mondiale, durata punerii in aplicare a unui contract dureaza in medie 512 zile, de la momentul actionarii in instanta pana la plata efectiva, procesul propriu-zis durand in medie 365 de zile, iar aplicarea deciziei judecatoresti necesitand, in medie, alte 95 de zile.

Raportul apreciaza in schimb legislatia in vigoare privind medierea.

Se simte lipsa de specialisti pe piata muncii, se cer reforme in educatie

Desi Romania a oferit in mod traditional o resursa de munca larga si pregatita, la costuri reduse si in majoritatea sectoarelor, in ultimii ani, oferta de forta de munca inalt calificata s-a restrans, in special in domeniul IT. Investitorii straini solicita reformarea programelor educationale invechite astfel incat sa corespunda in mai mare masura cerintelor pietei.

Raportul mentioneaza si exodul medicilor si asistentelor, din cauza salariilor mici si practicii medicale depasite din Romania. Anual, desi intra in sistem 3.000 de medici, alti aproximativ 3.500 parasesc sistemul, prin pensionare sau imigrare, spitalele romanesti inregistrand in prezent un deficit de 12.500 de medici. In pofida cresterii salariilor cu 25% anul trecut, Guvernul nu are o strategie viabila pentru a remedia aceasta problema, se noteaza in raport.

Departamentul de Stat al SUA mai remarca faptul ca taxarea muncii ramane ridicata, ceea ce face ca 25-30% din forta de munca sa alimenteze economia neagra, salariile acestora nefiind declarate si impozitate.

Pe de alta parte, sunt apreciate masurile din ultimii ani pentru imbunatatirea sistemului de impozitare si a colectarii, pentru a creste transparenta si pentru a consolida legislatia care sa atraga investitorii straini.

Potrivit datelor oficiale, investitiile americane directe in Romania se ridicau, pana la finele anului trecut, la 1,33 miliarde de dolari. Domeniile in care oamenii de afaceri americani au investit cu precadere sunt tehnologia informatiei si comunicatii, energie, servicii si industrie, in special in industria auto si de consum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#investitori Romania coruptie, #Raport investitii Romania Departament Stat SUA , #investitii