Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Le Monde, despre Romania: Cum sa gestioneze o tara corupta banii contribuabililor europeni?

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 11:23
3086 citiri
Le Monde, despre Romania: Cum sa gestioneze o tara corupta banii contribuabililor europeni?
Foto: AFP

Romania plaseaza conducatori europeni in fruntea intreprinderilor sale publice, tara avand un "serios handicap" in ce priveste infrastructura, astfel ca directorii europeni reprezinta o garantie pentru o tara prea corupta pentru a gestiona banii europeni, potrivit unui cotidian francez.

Autostrazi, drumuri nationale, cai ferate si porturi la Marea Neagra, toate constituie un ansamblu de infrastructuri romanesti care vor fi renovate cu fonduri europene, noteaza Le Monde.

Comisia Europeana se pregateste sa deblocheze 4,5 miliarde de euro pentru a ajuta Romania sa aduca infrastructura la nivelul european. Aflat in vizita in Romania, pe 14 iunie, comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, i-a promis prim-ministrului Victor Ponta ca va injecta acest buget considerabil in strazile tarii.

Cu doar 550 de kilometri de autostrada, drumuri nationale in stare proasta si cai ferate invechite, Romania, a saptea tara ca marime din Europa, sufera din cauza unui serios handicap. Insa multumita finantarilor primite din partea Uniunii Europene, Bucurestiul spera sa rezolve aceasta problema vitala pentru dezvoltarea tarii.

Pana in 2012, Bruxelles-ul a blocat programul referitor la transport din cauza anumitor iregularitati si cheltuieli pe care Bucurestiul nu le putea justifica. Sub presiunea Comisiei, guvernul roman a facut un efort pentru a clarifica acest dosar.

Pe 14 iulie, Johannes Hahn si Victor Ponta au inaugurat podul peste Dunare Calafat-Vidin, care leaga Romania si Bulgaria. Dotat cu benzi de circulatie rutiera, o cale ferata, piste pentru bicicleta si alei pietonale, acest pod cu o lungime de 794 de metri, cel mai mare de pe Dunare, a costat 282 de milioane de euro, dintre care 106 sunt platite de Bruxelles.

Dar, noteaza Le Monde, o intrebare tulburatoare apare: Cum poate o tara renumita pentru coruptie sa poata gestiona banii contribuabililor europeni? Aceasta intrebare si-a pus-o FMI, dupa anul 2009, cand Romania a contractat un imprumut de 20 de miliarde de euro pentru a plati efectele crizei economice.

Sub presiunea institutiei financiare, guvernul roman s-a angajat, in septembrie 2011, sa numeasca in fruntea companiilor de stat - adevarate gauri negre in economia tarii - lideri din domeniul privat, inclusiv straini.

Unul dintre exemplele date de cotitianul francez este Benoit Pleska, originar din Beglia, care este favorit sa preia conducerea CNADNR, compania publica romana care se ocupa de drumuri si poduri. De asemenea, in noiembrie 2012, conducerea companiei aeriene Tarom a fost incredintata lui Christian Heinzmann, un alt belgian.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Comisia Europeana bani Romania, #Comisia Europeana fonduri Romania, #bani infrastructura Romania, #conducatori straini companii romanesti , #investitii