Mediul de afaceri are solutii inteligente pentru agricultura, mediu, energie si orase care sa corespunda noilor nevoi urbane, dar vrea sa i se ofere posibilitatea de a le pune in practica

Marti, 27 Iunie 2017, ora 14:07
1372 citiri
Mediul de afaceri are solutii inteligente pentru agricultura, mediu, energie si orase care sa corespunda noilor nevoi urbane, dar vrea sa i se ofere posibilitatea de a le pune in practica

Cel mai nou cluster pe piata de solutii inteligente - Start Inovare Bucuresti - isi propune sa demareze proiecte bazate pe inovare impreuna cu mediul privat, dar si cu sectorul public, in vederea eficientizarii proceselor de implementare a proiectelor de Smart City, Smart Agriculture, Smart Energy si Smart Environment.

Pana in 2050, in jur de 70% din populatia lumii va locui in zone urbanizate, adica peste 6 miliarde de locuitori, conform ONU. Aceasta dinamica pune foarte multa presiune pe mediul inconjurator si implicit pe infrastructura de mediu, energie, transport, comunicatii, IT etc, ceea ce determina implicarea cat mai multor ogranizatii in a avea cadrul legal potrivit si metodele de implementare cele mai eficiente pentru asigurarea in continuare a calitatii vietii.

Membrii Clusterului Start Inovare s-au intalnit saptamana trecuta, in cadrul evenimentului oficial de lansare al organizatiei - Smart Infrastructure Workshop - cu factori decidenti in diverse domenii de activitate, invitati ai unor companii si institutii, cu care se vor putea dezvolta mai departe parteneriate, pe baza solutiilor inovative realizate in cadrul clusterului.

Fiecare membru al clusterului si-a prezentat portofoliul de activitati, iar in cadrul a patru workshop-uri au fost dezbatute modele si solutii de management implementate pentru domeniile: Smart Agriculture, Smart Energy, Smart Environment si Smart City, in urma carora au rezultat pasii de urmat pentru perioada urmatoare.

In domeniul mediului, participantii au aratat ca Romania are nevoie de solutii inovative integrate privind epurarea apelor uzate, care sa respecte cerintele Directivei Cadru a Apei si care sa se poata implementa intr-un timp scurt, dar si rezolvarea urgenta a problemei namolurilor rezultate de la statiile de epurare a apelor uzate.

De asemenea, au punctat faptul ca mai este nevoie de elaborarea legislatiei in domeniul compostului, inclusiv standarde pentru procese si masuri pentru dezvoltarea pietei in aceasta zona iar adoparea unor solutii inteligente privind managementul deseurilor va deveni o prioritate in urmatorii ani.

Pentru sectorul agricultura, in cadrul workshopului Smart Agriculture a fost propusa infiintarea Camerelor agricole si asigurarea functionalitatii acestora in folosul agricultorilor, al tuturor celor ce actioneaza in domenii conexe, al comunitatilor si cetatenilor si, nu in ultimul rand al statului pe modelul altor state europene.

Cu aceasta ocazie au fost identificate nevoi de sustinerea unei activitati de consultanta agricola profesionista pentru toti agricultorii, indiferent de dimensiunea exploatatiilor agricole, asa incat acest lucru sa nu se mai faca doar de catre companiile care comercializeaza inputuri agricole intrucat obiectivele acestora nu coincid cu cele ale statului.

Participantii la workshopul Smart Energy au precizat ca exista in Strategia Energetica a Romaniei prevederi care creeaza un cadru pentru dezvoltarea conceptului de Smart Grid, iar implementarea unor solutii de acest gen si eficienta energetica ar necesita o retea de comunicare intre echipamentele componente.

Solutiile noi pe care le ofera industria energetica trebuie discutate pe cazuri particulare cu potentialii beneficiari - administratii locale, in vederea identificarii si a solutiilor alternative de producere si stocare a energiei.

Membrii Clusterului Smart Inovare vor sa isi aduca contributii si la adoptarea standardelor tehnice din domeniu (Smart Grid/Smart City) prin participarea la comitetele tehnice ASRO.

In ceea ce priveste dezvoltarea oraselor din punct de vedere IoT, membrii Start Inovare participanti la workshopul Smart City, impreuna cu alti reprezentanti ai autoritatilor publice au concluzionat ca sunt necesare actiuni de sensibilizare a Autoritatilor cu privire la elaborarea si implementarea normelor de functionare a Parteneriatului Public Privat in contextul proiectelor ITSmartCity, asa incat finantarea acestora sa poata fi realizata mult mai repede si mai usor.

Promovarea conceptului "Smart City" si a solutiilor specifice, a ipotezelor de livrare a proiectelor de acest gen reprezinta in continuare o actiune importanta, asa incat sa se ajunga ca fiecare autoritate publica sa cunoasca alternativele puse la dispozitie de domeniul IT&C la actualele solutii de management administrativ local.

Evenimentul s-a materializat prin adopratea unui document de pozitie, Start Inovare Cluster White Paper care prezinta recomandarile participantilor la acest eveniment, urmand sa fie prezentat public tuturor celor interesati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Cluster Start Inovare , #investitii