Ministerul de Finante anunta reactivarea unei scheme de ajutor de stat pentru finantarea investitiilor

Marti, 26 Iunie 2018, ora 21:47
3761 citiri
Ministerul de Finante anunta reactivarea unei scheme de ajutor de stat pentru finantarea investitiilor
Foto: Facebook/Ministerul Finantelor Publice

Ministerul Finantelor vrea sa reactiveze o schema de ajutor de stat, aprobata in 2014, pentru finantarea investitiilor de mare anvergura in special pentru regiunile mai putin dezvoltate.

Valoarea minima a investitiei ar putea fi redusa de la 10 la 3 milioane de euro, a anuntat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Schema de ajutor de stat a fost aprobata in 2014, prin Hotarare de Guvern (HG).

"Este un proiect important pentru mediul de afaceri, pentru companiile care vor sa investeasca in Romania. Este o prevedere legala care s-a aplicat incepand cu 2014, ea fiind in HG pe care Guvernul o va avea joi pe ordinea de zi. Practic, reactivam o schema de finantare de ajutor de stat", a anuntat Teodorovici.

Ministerul Finantelor a propus unele modificari fata de varianta initiala. Astfel, bugetul mediu anual al schemei, nu cel maxim, ar putea ajunge la 638 milioane lei. Aceasta masura ar permite o utilizare a resurselor care nu au fost utilizate in anii anteriori.

In anul curent pot fi contractate in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde lei. Majorarea bugetului mediu anual este posibila cu notificarea prealabila a Comisiei Europene.

Totodata, ministerul vrea ca depunerea cererilor de acord pentru finantare sa se realizeze continuu in limita bugetului alocat schemei pentru anul in curs, nu in sesiuni de 30 de zile lucratoare.

Totodata, ministerul vrea sa renunte la selectia pe baza de punctaj, iar selectia sa se faca pentru cererile care indeplinesc criteriile si conditiile de eligibilitate. In plus, valoarea minima a investitiei ar putea scadea de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro.

Principalele obiective ale acestei scheme sunt sustinerea proiectelor de investitii de mare anvergura, favorizarea extinderii activitatilor economice in regiunile mai putin dezvoltate si stimularea investitiilor in tehnologii avansate care conduc implicit la crearea de locuri de munca.

In perioada 2014-2017, au fost 11 acorduri pentru finantare emise, valoarea proiectelor de investitii a fost de 2,54 miliarde lei, iar valoarea cheltuielilor eligibile este de 1,91 miliarde lei. Valoarea ajutorului de stat aprobat a fost de 785,89 milioane lei, din care au fost platite 272,51 milioane lei.

Teodorovici a spus ca, la rectificarea bugetara din luna iulie, Guvernul va asigura sumele pentru ca proiectele deja aprobate si aflate in implementare sa-si deruleze mai departe investitiile.

Locuri de munca asumate, in perioada 2014-2017, au fost de 4.232, din care au fost deja create 2.494.

Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat in baza schemei de ajutor de stat, in 2018 - 2020, pentru Bucuresti, este 10% raportat la cheltuiala eligibila de maximum 7,5 milioane euro. Pentru regiunea Vest si Regiunea Ilfov este 35% raportat la cheltuiala eligibila de maximum 26,25 milioane euro. Pentru restul teritoriului national este 50% raportat la cheltuiala eligibila de maximum 37,5 milioane euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#schema ajutor stat investitii , #investitii
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Ministerul de Finante anunta reactivarea unei scheme de ajutor de