Oficial britanic: Romania trebuie sa se vanda

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 11:01
7224 citiri
Oficial britanic: Romania trebuie sa se vanda
Foto: Money Channel

Romania trebuie sa se vanda daca vrea sa atraga investitorii straini si sa aiba crestere economica, a declarat, miercuri, Mark Boleat, presedintele comisiei de politici si resurse a City of London, centrul financiar din capitala britanica.

"Am fost placut surprins de Romania, cand am ajuns aici, se pare ca este mult mai dezvoltata si vibranta decat ma asteptam. Sunt foarte impresionat. Vedem ca aveti si probleme economice, dar vedem si potentialul", a spus Boleat, in cadrul unei conferinte de presa organizate dupa deschiderea sedintei Bursei de Valori Bucuresti.

Oficialul City of London se afla intr-o vizita in Bucuresti cu ocazia recentului acord de cooperare incheiat de London Stock Exchange si Bursa de Valori Bucuresti.

Potrivit spuselor sale, mai multe investitii britanice sunt interesate de proiectele de infrastructura din Romania, precum si de oportunitatile din agricultura sau energie. "Daca exista o cerere de finantare si daca proiectul este bun, vor veni si banii", a precizat acesta.

"Este important ca fiecare tara sa-si arate oportunitatile. Daca ai mai multi oameni care spun ca sunt oportunitati acolo, ajuta acest lucru. Sunt o serie de tari care vin in Londra si se vand. Este un mijloc prin care ei spun ca se dezvolta. Daca oamenii stiu ca sunt aceste state, vin. Romania trebuie sa se vanda. Pana in acest moment, s-a vandut foarte bine in fata mea, dar trebuie sa continue", a subliniat Boleat.

Acesta a adaugat ca Romania trebuie sa caute si alte forme de finantari, nu doar cele traditionale. Este important, insa, ca programul privatizarilor, de exemplu, sa fie respectat, deoarece acest lucru ar creste increderea investitorilor in tara.

"Este vorba de fundament: chiar daca ai un istoric bun, mai ai nevoie sa depui eforturi. Am avut o prezentare cu multi ministrii care au spus ce vor sa faca. Daca se respecta un calendar de privatizari, se castiga increderea investitorilor", a spus presedintele de politici si resurse al City of London.

Investitorii britanici nu trebuie sa plece in Shanghai

La randul sau, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, a declarat ca tara noastra are un potential foarte mare de crestere economica.

"Observam ca Europa de Est este o zona de economie emergenta in piata unica. Nu e necesar pentru investitorii britanici sa mearga in China sau Brazilia pentru a descoperi o piata emergenta. Aici, in Europa de Est, avem o zona foarte importanta cu potential pentru Europa. Daca avem dificultate in economia din Europa in general, eu sunt convins ca Romania si alte economii din Europa de Est pot sa joace si trebuie sa joace un rol important pentru dezvoltarea economica europeana in general", a spus Harris.

El a adaugat ca unele din domeniile cele mai interesante din Romania sunt agricultura, energia si industria de software.

Totusi, ambasadorul a precizat ca este foarte importanta stabilitatea politica si economica, in vederea atingerii potentialului. "Eu sunt convins ca programul FMI este o baza esentiala pentru crestere economica in Romania. Eu cred ca este corect si important ca Romania sa continue sa urmeze programul cu FMI", a declarat el.

Potrivit spuselor sale, City of London poate sa ofere nu doar posibilitatea unor investitii, dar si experienta, mai ales in domeniul parteneriatelor public-private.

"Interesul ambelor state este crestreea economica, crearea de locuri de munca, iesirea din recesiune. Una din cele mai bune surse de joburi este comertul sau devoltarea noilor afaceri. Este foarte important sa ai IMM-uri, sa sustii inovarea. Vedem oportunitati bune in dezvoltarea relatiilor comerciale intre Romania si Marea Britanie. Exporturile Marii Britanii in Romania au crescut 26% anul trecut. Am observat si o crestere a exporturilor Romaniei in Marea Britanie", a precizat Harris.

Ambasadorul a adaugat ca vor aparea noi oportunitati de colaborare intre cele doua tari. "Daca doresti sa investesti intr-o piata emergenta, nu trebuie sa zbori la Shanghai, poti sa vii la Bucuresti", a conchis el.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#investitii Marea Britanie Romania, #Mark Boleat City of London, #Martin Harris economie Romania , #investitii