Proiectul-fantoma din era comunista care stoarce Romania de bani: Am dat degeaba peste un miliard de dolari

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 10:38
8508 citiri
Proiectul-fantoma din era comunista care stoarce Romania de bani: Am dat degeaba peste un miliard de dolari
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a investit pana acum un miliard de dolari intr-un proiect inutil inceput in perioada comunismului si va continua sa arunce in van cu banii si in 2016.

Lucrarile la Combinatul de Imbunatatire a Minereurilor Krivoi Rog din Ucraina au inceput in 1986, aminteste Digi 24.

Cinci state s-au inscris la constructia acestuia la acea vreme, printre care si Romania, care detine 27% din proiect. In schimbul participatiei, ar fi trebuit sa primim minereu pentru combinatul siderurgic de la Galati.

Dar lucrarile la constructie au fost sistate in 1998. Cu toate acestea, tara noastra a dat milioane de lei pentru paza cladirii, chiar daca aceasta nu e terminata. In 2015, 76 de romani au supravegheat combinatul din Ucraina.

"Banii s-au acordat conform legislatiei in vigoare. Aceasta suma este echivalentul cheltuielilor anuale cu acest serviciu de paza asigurat de antreprenorii romani Arcom si Arcif", a explicat Petru Ianc, fost director general la Departamentul Politica Industriala din cadrul Ministerului Economiei, pentru postul de televiziune citat.

"Intelegerea este clara: partile vor recupera banii investiti numai dupa intrarea in functiune a combinatului", a mai declarat Petru Ianc.

Cu toate ca germanii si bulgarii s-au retras, Romania a ramas fidela proiectului-fantoma, chiar daca acesta nu mai are nicio sansa de a fi repus pe picioare.

Investitiile straine: 4 pasi inainte in productie, 3 pasi inapoi in finantare

Cati bani vom da in 2016

Pentru 2016, suma alocata de Guvern se ridica la 4,1 milioane de lei, mai mare decat in anii precedenti. In total, in cele trei decenii care au trecut de la inceperea lucrarilor la combinatul din Krivoi Rog, Romania a platit peste un miliard de dolari pentru acest proiect esuat. Curtea de Conturi a semnalat de mai multe ori ca autoritatile de la noi au dat bani, fara ca macar sa verifice situatia din teren.

"Este clar ca sunt bani pierduti si este clar ca este un proiect abandonat. Ar trebui sa existe o vointa politica profesionista, care sa intocmeasca un raport privind posibilitatea de a valorifica Krivoi Rog", a declarat Cristian Parvan, secretar general AOAR.

Ar mai fi nevoie si de o actualizare a sumelor pe care tara noastra le are de recuperat.

"O suma intre 150 si 200 de milioane de euro ar fi trebuit platite efectiv de partea ucraineana, urmand ca celelalte sa se negocieze intr-o forma bilaterala, impreuna cu Rusia", spune Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania investitie combinat Ucraina, #2016 bani combinat Ucraina, #bani combinat Ucraina , #investitii