Promisiuni de castig? Profit sigur si garantat? Nu te lasa pacalit! Interviu cu avocatul Cristian Dutescu, presedinte OPPC

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 14:53
5714 citiri
Promisiuni de castig? Profit sigur si garantat? Nu te lasa pacalit! Interviu cu avocatul Cristian Dutescu, presedinte OPPC

Ti s-a intamplat sa primesti telefoane insistente de la vanzatori lacomi, spam cu informatii irelevante sau reclame mincinoase cand navighezi pe Internet? Ai mare grija! Toate acestea vin de la firme neautorizate, care iti promit castiguri rapide si sigure, dar cel mai probabil te vor lasa fara banii investiti si cu ochii-n soare.

In timp ce autoritatile internationale si locale de reglementare si supraveghere incearca sa asigure integritatea pietelor financiare si sa protejeze investitorii, asta nu a impiedicat anumite asa-zise companii de brokeraj sa actioneze ilegal sau imoral.

Realitatea este ca, in acest domeniu al tranzactiilor online, in pietele financiare sunt autorizate doar cateva companii de brokeraj, care pot fi numarate pe degetele de la o mana si verificate pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In schimb, activitatea celor nereglementate se bazeaza pe procurarea unei baze de date si hartuirea oamenilor prin telefon.

Urmareste campania "Tranzactioneaza responsabil" pe Ziare.com

Pentru investitorii de retail, cel mai mare risc daca apeleaza la o astfel de companie este sa nu-si mai poata retrage depozitele sau eventualele profituri, sustin avocatii specializati in piata de capital.

"Odata investiti bani prin intermediul acestor firme neautorizate, ce actioneaza cu rea credinta, suma respectiva nu se va mai intoarce niciodata, total sau macar partial in patrimoniul clientului", explica avocatul si presedintele Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital, Cristian Dutescu, intr-un interviu acordat Ziare.com in cadrul campaniei "Tranzactioneaza responsabil", initiate de Admiral Markets.

Tranzactioneaza Responsabil

Primele dezvaluiri despre practicile Brokerilor Bursieri Neautorizati si hartuirea potentialilor investitori prin intermediul unui Call Center.Adevaratele riscuri - Interviu cu av. Cristian Dutescu, presedinte OPPC#iAMtradingNOTgambling

Posted by Admiral Markets on Tuesday, 10 November 2015

Scopul campaniei sustinute de personalitati precum Cabral Iback, Robert Turcescu, Ionut Iftimoaie, Dorian Popa sau Cristian Dutescu este pe de-o parte sa informeze publicul necunoscator, iar pe de alta parte sa responsabilizeze investitorii si clientii companiilor de brokeraj.

Va invitam sa urmariti, mai jos, interviul acordat Ziare.com de avocatul Cristian Dutescu:

Romania este adesea comparata cu Vestul Salbatic, cand vine vorba despre tranzactiile online in pietele financiare, din cauza numeroaselor probleme din ultimii ani. Care este principala cauza?

Specific pentru produsele financiare derivate, marea problema o reprezinta aceste call center-uri, prin intermediul carora sunt contactate persoane aflate in baze de date procurate prin diverse cai mai mult sau mai putin ortodoxe.

Scopul este acela de a-i convinge sa investeasca in anumite instrumente, perechi valutare, actiuni ale unor companii sau diferite marfuri, pe baza unor ponturi sau surse credibile, cu promisiunea unor castiguri rapide si sigure.

O astfel de conduita este din start ilicita, intrucit ar presupune tranzactionarea in baza unor informatii privilegiate, adica savarsirea unei infractiuni.

Care este in general abordarea? Majoritatea personalitatilor care s-au alaturat acestei campanii au fost hartuite de astfel de asa zise companii de brokeraj.

Mai nou, li se propun investitii in companii cu notorietate, despre care exista zvonuri ca se vor lista la bursa, cum a fost recent cazul Ferrari. Oamenii au incredere in astfel de branduri, dar nu inteleg ca tranzactionarea in marja amplifica nu doar profiturile, dar si pierderile.

Astfel, orice investitor, daca fara sa cunoasca efectele abuzeaza de puterea de cumparare data de levier, in general 1:100, o miscare de 1% a pretului dubleaza sau falimenteaza contul de tranzactionare. Oricum, tranzactionand in acest ritm, a doua varianta este mult mai probabila.

Ce trebuie sa stie un investitor care cauta un broker pentru un plasament, respectiv publicul necunoscator care vede o reclama sau este sunat?

In primul rand, sa verifice legislatia aplicabila in tara in care este inregistrata compania mama. Altfel spus, sa verifice daca firma respectiva este autorizata in tara de origine, de exemplu de Autoritatea de Supraveghere Financiara din Marea Britanie, Londra fiind principalul centru financiar international, apoi, trebuie sa verifice daca este inregistrata la Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania.

In al doilea rand, sa stie ca nu poate fi contactat in mod legal de o companie de brokeraj decat daca s-a inregistrat in prealabil pentru un produs sau serviciu pe site-ul acesteia si a acceptat ca poate fi contactat.

Care este cel mai mare risc pentru cei care tranzactioneaza sau intentioneaza sa tranzactioneze in pietele financiare?

Odata investiti bani prin intermediul acestor firme neautorizate, ce actioneaza cu rea credinta, suma respectiva nu se va mai intoarce niciodata, total sau macar partial in patrimoniul clientului. Din punct de vedere juridic, o astfel de investitie reprezinta de fapt o "donatie" catre firma respectiva, fiind evident rezultatul unei inselaciuni, pentru ca astfel de firme nu sunt autorizate, activitatea lor nu este spravegheata de autoritati, iar singura cale de a-si recupera banii ramane cea penala.

Cum stiu clientii companiilor de brokeraj daca fondurile acestora sunt in deplina siguranta?

O companie reglementata trebuie sa fie membra a unui Fond de Garantare si in acest caz exista un plafon minim garantat, mai mic sau mai mare, in cazul in care brokerul sau banca la care brokerul detine conturile, intra in incapacitate de plata.

Ce ar trebui sa faci in cazul in care esti abordat cu promisiuni de castiguri usoare si rapide fara efort?

O atitudine cetateneasca ar fi raportarea la ASF a tuturor situatiilor in care cineva este abordat fara sa se inregistreze pentru un produs sau serviciu, sau este contactat de o firma neautorizata pentru a face o investitie.

Care este sfatul dvs. pentru cititorii care afla acum despre tranzactionarea online in pietele financiare si poate ar vrea sa faca primii pasi in acest domeniu?

Pe scurt, ca orice investitie trebuie sa inceapa de la cunoasterea legislatiei si a drepturilor investitorului.

***

Ai avut si tu de-a face cu o astfel de firma, care te-a contactat fara o inregistrare in prealabil sau care te-a hartuit telefonic?

Ai primit si tu telefoane insistente de la vanzatori lacomi, spam cu informatii irelevante sau reclame agresive pe Internet?

Nu mai sta pe ganduri. Ia atitudine! Poti face reclamatie online aici, telefonic sau la sediul Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania (ASF).

Alatura-te si tu acestei campanii si sustine-ne sa-i ajutam si pe altii sa tranzactioneze responsabil. Poti testa tranzactionarea online in deplina siguranta, cu bani virtuali, informat, corect indrumat si cu un broker reglementat.

Urmareste pe Facebook hastagul #iAMtradingNOTgambling, pentru ca aici vei gasi toate sfaturile si gandurile vedetelor implicate in campania "Tranzactioneaza Responsabil".

Tranzactioneaza Responsabil

Alatura-te si TU misiunii noastre: #iAMtradingNOTgamblingIa-ti angajamentul ASTAZI: bit.ly/tranzactioneaza-responsabil

Posted by Admiral Markets on Wednesday, October 21, 2015

***

Descarca

Ghidul legislativ pentru tranzactionarea pe Forex

Vrei sa afli mai multe? Nimic mai simplu. Tine numai de tine. Vei gasi toate informatiile de care ai nevoie despre tranzactionare.

Descopera povestile de viata si sfaturile impartasite de Cabral Ibacka, Robert Turcescu, Ionut Iftimoaie, Dorian Popa si avocatul Cristian Dutescu in campania "Tranzactioneaza Responsabil" si, pe Facebook, prin hastagul #iAMtradingNOTgambling.

Urmareste campania "Tranzactioneaza responsabil" pe Ziare.com

***

Tranzactioneaza Responsabil - campanie Admiral Markets

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Tranzactioneaza Resposabil, #iamtradingnotgambling, #campanie informare investitii, #Cristian Dutescu tranzactionare, #brokeri autorizati online , #investitii