Romania cauta 7 miliarde de euro

Luni, 23 August 2010, ora 14:21
2095 citiri
Romania cauta 7 miliarde de euro

Romania va lansa pe pietele internationale o noua emisiune de obligatiuni pe termen mediu, intermediata de Erste Bank si Societe Generale.

Ministerul de Finante incearca sa isi diversifice sursele de finantare, adaugand la finantarea de la Fondul Monetar International, o emisiune de obligatiuni pe termen mediu in valoarea de 7 miliarde de euro, potrivit SEE News.

Romania confirma abordarea prudenta in materie de imprumuturi, preferand un acord cu FMI urmat de o noua emisiune de obligatiuni, spre deosebire de vecina Ungarie, care a preferat sa denunte intelegerile cu FMI si sa se imprumute direct de pe piata.

Se estimeaza ca nu vor exista probleme in a atrage cumparatori ai obligatiunilor emise de Romania.

Ultima emisiune de obligatiuni a avut loc in luna Martie, si a reprezentat un succes. Costul acestei emisiuni este relativ scazut de 5,17%.

Acest pas pare sa indice o schimbare de directie in politica guvernului roman, cel putin la nivel declarativ.

La anuntarea masurilor de austeritate din luna mai, guvernul ne explica ca optiunea de a atrage fonduri de pe pietele internationale ar fi foarte scumpa.

Acum, guvernul se va imprumuta direct de pe pietele externe, mizand probabil pe o imagine mai buna data de derularea acordului cu FMI si de implementarea masurilor de austeritate bugetara.

In ceea ce priveste costurile posibile ale acestei noi emisiuni, ele se vor inscrie in trendul dat de aprecierea investitorilor asupra tarilor din zona.

Ungaria a emis saptamana trecuta o noua serie de obligatiuni de stat cu cun cost mediu de 6,82%, potrivit Dow Jones.

Este de asteptat ca in ciuda riscurilor specifice ale Romaniei, acordul cu FMI sa permita costuri mai reduse pentru Romania.

Altminteri masurile de austeritate impuse de FMI nu ar avea efectul asteptat asupra perceptiei tarii.

In ceea ce priveste riscul de tara al Romaniei, ultimele estimari ale "The Economist Intelligence Unit" sustin ca Romania are un risc mai ridicat decat media tarilor din europa centrala.

La aceasta estimare contribuie capacitatea limitata a guvernului roman de a implementa reformele, nivelu ridicat al birocratiei, rigiditatea pietei muncii, calitatea infrastructurii si coruptia.

Expunerea sistemului bancar la problemele Greciei este estimat ca un factor de risc semnificativ.

Sa speram ca actuala emisiune de obligatiuni va contribui macar partial la rezolvarea problemelor structurale ale tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#emisie obligatiuni Romania , #investitii