Romania, obligata sa anuleze tratatul bilateral cu Suedia, de care au beneficiat fratii Micula

Joi, 18 Iunie 2015, ora 16:30
7385 citiri
Romania, obligata sa anuleze tratatul bilateral cu Suedia, de care au beneficiat fratii Micula

Comisia Europeana a initiat, joi, procedura de infringement impotriva a cinci state membre, printre care Romania si Suedia, solicitandu-le sa denunte tratatele bilaterale de investitii (TBI) pe care le-au incheiat intre ele, inainte de aderarea la UE.

In baza lor, Viorel si Ioan Micula au obtinut stimulente de la stat pentru fabricile lor de racoritoare si bautori alcoolice din Romania. In prezent, acestea fac obiectul unui litigiu la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Comisia Europeana cere Romaniei sa recupereze despagubirile date fratilor Micula

Comisia Europeana aminteste ca multe dintre TBI intra-UE au fost semnate in anii '90, inainte ca UE sa se extinda in 2004, 2007 si 2013.

Ele au fost incheiate in principal intre state care erau deja membre ale UE si tarile care, dupa aderare, aveau sa fie desemnate drept "UE 13". Tratatele in cauza urmareau "sa ofere asigurari intreprinzatorilor dornici sa investeasca in viitoarele state membre din acest grup, intr-o perioada in care era posibil ca investitorii privati sa dea dovada de o precautie excesiva fata de astfel de investitii, uneori din motive de ordin politic ori istoric", potrivit Comisiei Europene.

Drept urmare, TBI au urmarit sa imbunatateasca nivelul protectiei oferite investitorilor, prevazand, de exemplu, plata unor compensatii in caz de expropriere si stabilind proceduri de arbitraj pentru solutionarea litigiilor in materie de investitii.

Dupa extinderea Uniunii, astfel de asigurari "suplimentare" nu ar mai trebui sa fie necesare, arata Comisia Europeana, intrucat toate statele membre sunt supuse acelorasi norme pe piata unica a UE, inclusiv normelor privind investitiile transfrontaliere (indeosebi libertatea de stabilire si libera circulatie a capitalurilor).

De asemenea, datorita normelor Uniunii Europene, toti investitorii din UE beneficiaza de aceeasi protectie (de exemplu, in materie de nediscriminare pe motiv de cetatenie sau nationalitate).

In schimb, TBI intra-UE acorda drepturi, la nivel bilateral, doar investitorilor din anumite state membre: in conformitate cu jurisprudenta constanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, o astfel de discriminare pe motiv de cetatenie sau nationalitate nu este compatibila cu legislatia UE.

Fratii Micula dau din nou in judecata statul, dupa ce au pus sechestru pe conturile Finantelor

Care sunt cele cinci tari sanctionate

Avand in vedere toate motivele enumerate mai sus, Comisia a decis sa solicite unui numar de cinci state membre (Austria, Tarile de Jos, Romania, Slovacia si Suedia) sa denunte TBI intra-UE pe care le-au incheiat.

Scrisorile de punere in intarziere trimise astazi de Comisie au urmat unor schimburi anterioare cu statele membre in cauza. Aceasta problematica nu reprezinta o noutate, iar Comisia le-a atras deja atentia tuturor statelor membre, in mod constant si ani la rand, asupra incompatibilitatii respectivelor TBI intra-UE cu legislatia UE.

Majoritatea statelor membre nu au luat insa nicio masura, drept pentru care Comisia initiaza acum prima etapa a procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva a cinci state membre. In acelasi timp, Comisia le-a adresat solicitari de informatii celorlalte 21 de state membre care mentin in vigoare TBI intra-UE, demarand astfel un dialog administrativ cu statele in cauza. Este demn de remarcat faptul ca doua state membre, Irlanda si Italia, au denuntat deja toate TBI intraUE in 2012 si, respectiv, in 2013.

"Tratatele bilaterale de investitii intraUE nu mai sunt de actualitate, si dupa cum au demonstrat Italia si Irlanda prin faptul ca au denuntat deja TBI intra-UE la care erau parti, nu mai sunt necesare in conditiile unei piete unice alcatuite din 28 de state membre.

Trebuie sa actionam impreuna pentru a ne asigura ca actualul cadru juridic pentru investitii transfrontaliere pe piata unica functioneaza eficace. In acest context, Comisia este gata sa exploreze posibilitatea instituirii unui mecanism rapid si eficient de mediere a litigiilor legate de investitii", a spus Jonathan Hill, comisarul UE pentru stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital.

Etapele urmatoare

Statele membre urmeaza sa raspunda Comisiei in conformitate cu termenele urmatoare: 2 luni in cazul scrisorilor de punere in intarziere si 10 saptamani in cadrul procedurii EU Pilot.

Comisia va convoca o reuniune cu toate celelalte state membre la inceputul lunii octombrie pentru a le acorda asistenta, astfel incat denuntarea TBI intra-UE sa se desfasoare in mod coordonat.

De asemenea, Comisia intentioneaza sa initieze o dezbatere cu statele membre si cu toate partile interesate in legatura cu modalitatile de asigurare a unui nivel si mai mare de protectie a investitiilor de pe piata unica.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Romania infringement fratii Micula, #Romania tratat biletarela Suedia, #Romania fratii Micula , #investitii