Romania, pe radarul investitiilor straine directe

Luni, 01 August 2011, ora 22:46
5169 citiri
Romania, pe radarul investitiilor straine directe

Investitiile straine directe (ISD) au fost asociate cu crearea de locuri de munca si cresterea economica. De ce urmarim nivelul ISD? Pentru ca un nivel ridicat sau in crestere al ISD intr-o tara tinde sa fie asociat cu o stare generala de bine a economiei, de oportunitati care tenteaza chiar si investitorii straini.

Si poate pentru ca cifrele care dau nivelul ISD pot fi mai usor intelese si simtite decat alte date statistice - cum ar fi, de exemplu, ritmul de crestere al PIB-ului.

Performantele Romaniei in atragerea ISD la nivelul anului 2010 sunt superioare celor inregistrate in majoritatea tarilor invecinate, fiind dublate de cel mai ridicat nivel al exporturilor din intreaga istorie post-decembrista a Romaniei, cand a fost depasit chiar si nivelul anului 2008, anul de referinta ca varf de crestere economica.

Evolutia ISD in ultimii ani in UE si in Romania

Ultimul raport al UNCTAD, dat publicitatii la sfarsitul lunii iulie, indica o Romanie si o intreaga Europa aflata in continuare sub efectele crizei economice si a instabilitatii pietelor financiare.

Fluxurile de investitii straine directe care au intrat in Uniunea Europeana au atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, de 304,7 miliarde de dolari. Investitiile realizate in UE s-au inscris pe un trend descendent din anul 2007 cand, dupa maximul istoric de 850,5 miliarde de dolati, au scazut brusc, la aproape jumatate (480 de miliarde de dolari) in anul urmator, o data cu debutul crizei economice si financiare.

Romania ramane consecventa tendintelor europene, cu exceptia faptului ca nivelul maxim al ISD a fost atins in anul 2008 (13,9 miliarde de dolari). Reducerea cu peste 65% a ISD in Romania din anul 2009 confirma existenta unui decalaj la nivelul ciclurilor economice intre tarile dezvoltate si cele in tranzitie din Europa, asa cum s-a intamplat si in cazul momentului de impact al crizei financiare.

In anul 2010, nivelul ISD a atins abia 3,57 miliarde de dolari, mai putin de o treime fata de nivelul inregistrat in urma cu doi ani. Guvernul insa a incercat sa contracareze evolutiile negative si sa relanseze apetitul pentru investitii in Romania. Prin urmare, in anul 2010, au fost acordate ajutoare de stat de 214,5 mil. euro, care au finantat 10 proiecte de investitii in valoare de 711,7 milione de euro.

Proiectele vizeaza domenii diverse, care au condus la crearea a peste 4.700 noi locuri de munca, precum fabrica de anvelope a S.C. Pirelli, centrul de incercari si testari autovehicule al Renault Technologie Roumanie si fabrica de cutii viteza a Renault Mecanique Roumanie, fabrica de componente pentru industria aeronautica a S.C. Premium Aerotec, complexul agricol Aaylex Prod etc.

Pozitia Romaniei in regiune din punct de vedere al evolutiei ISD

Plasand Romania in contextul tarilor invecinate si mai asemanatoare din punct de vedere economic, cu o istorie similara a tranzitiei, aceste evolutii pot fi urmarite mai amanuntit. In anii 2008 si 2009, Romania a fost pe locul al doilea, dupa Polonia, in ceea ce priveste influxul de ISD, depasind statele care ne-au luat-o inainte in privinta aderarii la UE.

Pentru anul 2010, Romaniei ii revine locul al treilea in clasament. Polonia isi mentine pozitia de lider (9,68 mld. USD), fiind urmata de Cehia (6,78 miliarde de dolari). Trebuie subliniat insa ca acest loc este adjudecat in conditiile in care nivelul ISD in tara noastra a fost mai mic decat in anul 2009, in timp ce, raportat la acelasi an, ISD cresc in majoritatea tarilor invecinate (cu exceptia Bulgariei, Estoniei si Poloniei).

Performantele Romaniei in atragerea ISD

UNCTAD calculeaza si un indicator al performantei tarilor in atragerea ISD, prin raportarea procentului de ISD care ii revine fiecarei tari din totalul investitiilor la ponderea pe care PIB-ul sau o detine in PIB-ul global. Conform acestui clasament, Romania se plaseaza pe locul 73 din 141 state analizate in anul 2010, mai slab atat fata de anul anterior (locul 63 in anul 2009), cat si fata de anul 2008 (locul 42).

O scurta si rapida comparatie cu tarile invecinate arata ca performantele Romaniei in atragerea ISD sunt superioare celor din majoritatea tarilor din regiune. Astfel, Polonia ocupa locul 75, fiind urmata de Ungaria (locul 81), Slovenia (locul 88), Lituania (locul 90), Letonia (locul 100) si Slovacia (locul 124). Doar Estonia (locul 23), Bulgaria (locul 42) si Cehia (locul 50) ocupa pozitii mai bune.

Modul de calcul al indicatorului performantei justifica pierderea celor 31 de pozitii in doar doi ani. In Romania, in anul 2010, ISD realizate au scazut cu 26% fata de anul 2009, in timp ce la nivel global, fluxurile de ISD au crescut cu 5%. Fata de anul 2008, investitiile din Romania au scazut aproape dublu fata de situatia la nivel mondial. Prin urmare, ponderea de ISD detinuta de Romania in totalul investitiilor s-a micsorat.

Indicatorul nu surprinde pe deplin totalitatea factorilor care stabilesc atractivitatea unei locatii pentru ISD. Ponderea PIB-ului in PIB-ul mondial nu inglobeaza nivelul de fiscalitate al unei tari, gradul de corputie sau birocratie, ca exemplu de factori dupa care investitorii se ghideaza. Comparatia e greu de realizat cu tarile dezvoltate, care au un PIB ridicat si pentru care nivelul numitorului din acest indicator al performantei e ridicat, ceea ce face ca si performantele la nivelul ISD sa fie neglijate.

Spre exemplu, Germania, a doua tara de destinatie a ISD din UE (46,1 miliarde de dolari) se afla abia pe locul 104. Aceeasi situatie este intalnita si la nivelul Marii Britanii: este a treia tara din UE dupa nivelul de ISD primite, insa se afla pe locul 76 ca performanta in atragerea investitiilor.

Ramane de vazut cum vor evolua ISD in acest an in Romania. Pana la momentul actual, conform ultimelor date ale BNR, in primele cinci luni valoarea ISD a ajuns la 799 milioane euro, cu 23% mai putin decat in aceeasi perioada din anul trecut.

Interesul aratat de investitorii chinezi si potentialul pe care Romania il are fata de tarile din jur o mentine pe coordonatele atractivitatii chiar si pentru a doua jumatate a acestui an.

In conditiile turbulentelor de la nivelul pietelor financiare, sansa pentru cresterea economica a Romaniei rezida in sporirea absorbtiei fondurilor europene si a investitiilor publice.

drd. Oana Popovici, consilier al Andreei Paul Vass

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Marcel Ciolacu s-a întâlnit în Qatar, în cadrul vizitei sale oficiale, nu doar cu politicieni, ci și cu reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din această ţară, precum şi cu...
#investitii straine Romania, #investitii straine directe, #investitii Romania , #investitii