Romania si China: rezultate si oportunitati

Marti, 23 August 2011, ora 20:02
2931 citiri
Romania si China: rezultate si oportunitati

Nu suntem oamenii vorbelor, ci ai faptelor. Pornim de la acest stadiu, prezentat pe scurt mai jos, iar contorul economic va trebui citit la fiecare trei luni pentru a analiza calitatea rezultatelor palpabile ale acestei vizite.

Impresionanta China, marele "dragon rosu" care planeaza ca o amenintare peste vechea ordine economica cunoscuta, cu o cultura veche de mii de ani, in care femeia este privita ca "jumatatea cerului", isi pastreaza recunoscuta politete si spiritul activ. Vizita in China a fost punctul de reinnodare si de solidificare a relatiilor economice, de construire a noi punti de legatura intre cele doua tari.

Cronologia istorica ne spune ca relatiile romano-chineze au o indelungata traditie politica, de mai bine de jumatate de secol. Romania a fost al treilea stat care a recunoscut oficial Republica Populara Chineza, iar din toamna anului 1949 au fost stabilite si relatiile diplomatice dintre cele doua tari.

Cu toate acestea, colaborarea economica a fost redusa. Un parteneriat durabil intre cele doua tari ofera avantaje pentru fiecare dintre parti: uriasul dragon chinez poate beneficia de pozitionarea strategica a Romaniei ca poarta spre Uniunea Europeana si spre regiunea central si sudica a Europei, iar Romania - de potentialul investitional urias al Chinei.

China este principalul nostru partener de investitii din Asia. Relatiile economice actuale dintre Romania si China plaseaza tara asiatica pe locul 5 in clasamentul societatilor comerciale cu participare straina la capital, dupa Italia, Germania, Turcia si Ungaria. La sfarsitul anului 2010, din cele peste 173.000 de societati comerciale din Romania cu participare straina la capital, mai mult de 10.000 de societati (5,8%) aveau participare chineza la capitalul social. Totusi, China urca de-abia pe locul 16 conform ultimelor date in ceea ce priveste capitalul social subscris, detinand putin peste 1% din valoarea totala a acestuia (318 mil. euro).

Relatiile comerciale au un potential urias. Desi exporturile romanesti catre China s-au majorat an de an, ajungand in anul 2010 la 309 milioane euro, nivelul este modest daca avem in vedere dimensiunea pietei chineze. La momentul actual, China nu se regaseste nici macar in primii 20 de parteneri ai Romaniei la export. Principalele produse preferate de piata chineza sunt materialele crude, exclusiv combustibil (piei crude, cauciuc brut, fibre textile), cu o pondere de 40% din totalul exporturilor catre China si masinile si echipamentele de transport (33%).

China ocupa locul 5 in topul principalelor tari importatoare, inaintea Rusiei, cu o pondere de 5,5% din totalul importurilor romanesti. In anul 2009, importurile s-au redus cu 21%, in special pe fondul scaderii cererii de articole manufacturate diverse si produse prelucrate pe piata romaneasca. Trendul ascendent a fost reluat insa imediat, in anul urmator volumul importurilor depasind chiar valorile dinainte de debutul crizei (2,6 miliarde euro in 2010, fata de 2,4 miliarde euro in 2008). Importurile au fost alcatuite in principal din masini si echipamente de transport (peste 64% din totalul importurilor chinezesti).

Romania - o oportunitate europeana pentru investitiile chinezesti

Un adevarat parteneriat economic trebuie sa porneasca de la o trainica relatie comerciala si investitionala. In acest sens, Romania a creat un cadru larg de oportunitati prin Legea Parteneriatului Public-Privat, menita sa atraga capitalul privat pentru a demara proiecte de interes national major. China este invitata sa beneficieze de aceasta oportunitate, alaturi de celalalte facilitati si ajutoare de stat pe care Romania le acorda firmelor care decid sa investeasca consistent in tara noastra, adica cel putin 5 milioane euro si care creeaza cel putin 50 de noi locuri de munca in sectoarele economice strategice. Avem toate ingredientele necesare unei afaceri "made in Romania":

- Sistem competitiv de impozitare a companiilor

- Climat de investitii pozitionat sub sfera de influenta europeana

- Poarta de acces catre extinsa piata europeana

- Forta de munca recunoscuta la nivel mondial pentru oferta de personal bine calificat, cu capacitati lingvistice avansate.

Chiar in vremuri economice potrivinice, am demonstrat ca Guvernul a fost determinat sa sustina investitorii straini. Pentru Romania, criza economica a fost o lectie foarte dureroasa. O crestere economica sanatoasa nu poate avea loc pe speculatii, ci doar pe investitii si multa munca, pe crearea de locuri de munca, pe cunoastere si educatie, eforturi de cercetare-dezvoltare-inovare, parteneriate public-private si internationale. Politicienii romani aflati acum la guvernare au devenit avocatii acestui tip de dezvoltare economica.

Au fost momente care au testat curajul nostru de a implementa deciziile economice corecte pentru Romania, dar si rezistenta investitorilor nostri. Si investitorii nu ne-au dezamagit. In anul 2010, Romania a atras cele mai multe ISD din regiune. A investi inseamna a crea locuri de munca, venituri si dezvoltare pentru cetatenii din ambele tari. Unde se poate investi? Aproape in orice domeniu unde bugetul statului nu poate acoperi prin resurse proprii, prin imprumuturi sau prin fondurile europene structurale. In energie, in agricultura, in turism, in infrastructura rutiera, in tehnologia informatiilor si comunicatiilor, in mediu, in sanatate etc.

Forumul de afaceri romano-chinez, gazduit de Consiliul Chinei pentru promovarea Comertului International, a reprezentat un prilej oportun pentru prezentarea principalelor proiecte de investitii la care sunt invitate sa participe companiile chineze. Principalele proiecte discutate au fost:

Constructia reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda

Centrala de la Tarnita-Lapustesti

Canalul Dunare - Bucuresti

Centura Bucurestiului

Canalul pentru irigatii Siret-Baragan

Posibilitatea constructiei unor tronsoane ale Autostrazii Transilvania

Contructia autostrazilor Comarnic-Brasov si Sibiu-Pitesti

Constructia liniei de metrou Bragadiru-Voluntari.

Intalnirea cu oficialii chinezi a facilitat si demararea discutiilor in trei domenii esentiale. Este vorba, in primul rand, de infiintarea unei reprezentante a China Development Bank la Bucuresti, una dintre cele mai importante banci chineze. In al doilea rand, a fost stabilita deschiderea unui birou de reprezentare a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti la Beijing in primul semestru din 2012. In plus, a fost semnat un nou protocol de colaborare pentru infiintarea unui Institut Cultural Roman la Beijing si a unui Centru cultural chinez la Bucuresti.

Doua teme noi, neabordate pana in prezent cu partenerii chinezi, au o importanta deosebita pentru cele doua tari. Una dintre principale propuneri a vizat deschiderea unei linii aeriene Bucuresti-Beijing, ca modalitate de apropiere dintre cele doua capitale. Cealalta a privit dezvoltarea unui program de cooperare pentru a sprijini turismul intre cele doua tari, prin crearea posibilitatii de a oferi mai usor vize turistice de tranzit pe 5 zile cetatenilor chinezi care viziteaza alte tari europene.

Oamenii de afaceri prezenti la Forumul romano-chinez au apreciat posibilitatea de a stabili relatii directe cu mediul de afaceri chinez si de a-si forma o parere pertinenta asupra modului de desfasurare a activitatii. Alexandru Balanescu, directorul firmei MSC-Mibatron SRL, considera ca, pe fondul unei reduse initiative de inovare, China este interesata sa ajunga la tehnologii avansate folosind Romania ca poarta de intrare in Europa. Principala concluzie tine de calitatea acceptabila a produselor chinezesti, chiar comparabila cu a actualelor firme furnizoare, insa la preturi cu pana la 40% mai reduse. Unele firme romanesti, cume de pilda cazul Meximpex SRL, au stabilit primele contacte cu partenerii chinezi. Firma Luoyang Juchuang Bearing-Tech Co. a primit prima comanda ferma de rulmenti din partea societatii romanesti. In plus, s-au inceput deja tratativele pentru identificarea unor posibilitati de cooperare bilaterala cu firmele Tianjin Century Electronics Co. Ltd, China Plastics Machinery Industry Association, Northlink Trading Co. Ltd, ca sa dau doar cateva exemple.

In final, va spun o poveste. Ambasadorul danez la Beijing a stat vreo 3 saptamani acum vreo 100 si mai bine de ani pentru a fi primit de imparat. A prezentat harta unei mici Danemarce. Disperat, dupa atata asteptare, a precizat ca regatul sau are in componenta si Groenlanda. A prezentat o noua harta, cat de intansi sunt... A fost primit imediat. Este o legenda daneza, dar talcul ei este ca trebuie sa te vinzi mare. De aceea, Poarta estica, macroregiunea Dunarii asociate cu Romania ca factor cheie deschide un evantai foarte larg de oportunitati. Fluxurile comerciale si de investitii Est-Vest vor deveni tot mai importante in comertul international, ceea ce sporeste importanta coridoarelor logistice pe aceasta ruta. Se vorbeste foarte des de "Noul drum modern al matasii".

Atat Romania, cat si China sunt deopotriva interesate sa eficientizeze aceste rute. Sprijinim delocalizarea si procesarea in Romania pentru a vinde apoi in intreaga regiune, pe o raza de cel circa 1000 km, prin acest centru romanesc logistic al Estului Europei. Este vorba de logistica portului Constanta, a centrelor multimodale pe linia Constanta - Bucuresti- Timisoara si de porturile dunarene. Or, Romania este initiatorul si un puternic sustinator al strategiei Dunarii in UE si va pleda in interiorul UE ca aceasta strategie sa fie noul criteriu de prioritizare a fondurilor de interventie si structurale. De ce? Pentru ca intreaga Europa va beneficia in urma dezvoltarii transportului multimaodal pe Dunare si a dezvoltarii acestei regiuni.

UE va fi mai competitiva numai prin dezvoltarea strategiei macroregiunii Dunarii si dezvoltarea portii estice pentru a se deschide pe noile fluxuri comerciale. Ruta ocolitoare, prin porturile vestice, pe noile fluxuri est-vest este ineficienta atat pentru UE, cat si pentru China. Noi suntem poarta estica a UE si a macroregiunii Dunarii. Suntem, strategic, excelent plasati pentru a prelua fluxurile comerciale chineze si pentru a crea centre de procesare si re-export pentru exporturile chineze. In plus, vom folosi aceste centre pentru a vinde mai competitiv pe pietele asiatice.

Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#China Romania investitii, #economie investitii China Romania , #investitii
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
Felicitari premierului Romaniei!