Tara in care toti locuitorii tocmai au devenit milionari

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 09:12
5357 citiri
Tara in care toti locuitorii tocmai au devenit milionari
Foto: ND TV

Toti locuitorii din Norvegia au devenit milionari in moneda nationala miercuri, cel putin in teorie.

Bogatia norvegienilor se trage din fondul suveran de investitii, cel mai mare din lume, care s-a extins peste asteptari ca urmare a cresterii pretului petrolului si al gazelor, scrie Reuters, potrivit ABC News.

Infiintat in 1990, Government Pension Fund Global detine aproximativ 1% din actiunile existente la nivel mondial, dar si obigatiuni si proprietati mondiale din Londra pana in Boston.

Tara nordica reprezinta, astfel, o exceptie intr-o perioada in care alte economii se confrunta cu niveluri uriase al datoriilor.

Fondul este administrat de banca centrala si detine active in valoare de 5,11 trilioane de coroane norvegiene (931,87 de miliarde de dolari).

Cum in Norvegia locuiesc aproximativ cinci milioane de oameni, fiecaruia i-ar reveni pentru prima oara de la infiintarea fondului mai mult de un milion de coroane.

Acest lucru nu inseamna ca norvegienii vor putea sa aiba acces la bani sau sa ii cheltuiasca, ei fiind pastrati pentru generatiile viitoare sau pentru situatiile economice dificile.

Valoarea fondului reprezinta 183% din produsul intern national al Norvegiei si ar urma sa ajunga la nivelul de 220% din PIB pana in 2030, conform estimarilor.

Norvegia este al saptelea exportator mondial de petrol.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Norvegia milionari, #fond investitii Norvergia, #petrol Norvegia, #tara milionari , #investitii