Unde au intrat bani in economie in 2012 si ce investitii sunt asteptate in acest an

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:21
2742 citiri
Unde au intrat bani in economie in 2012 si ce investitii sunt asteptate in acest an

Investitiile realizate in economia nationala au inregistrat un avans de peste 12% anul trecut, trendul pozitiv fiind normal pentru o economie emergenta, sustin economistii, iar orientarea acestora preponderent catre industrie este benefica pentru economie pe timp de criza.

Astfel, investitiile realizate in economia nationala au crescut, in 2012, cu 12,3% comparativ cu anul precedent, depasind nivelul de 75 de miliarde de lei, conform datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In trimestrul patru din 2012, investitiile au fost de aproape 27 de miliarde lei, cu 5% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2011.

"Este normal ca investitiile in economia nationala sa inregistreze o dinamica pozitiva intr-o economie emergenta, mai ales ca Romania are la dispozitie fonduri europene nerambursabile consistente si majoritatea ramurilor economiei nationale sunt subdezvoltate in comparatie cu tarile Uniunii Europene", a spus Melania Hancila, economist-sef Volksbank, pentru Ziare.com.

In 2012, investitiile concretizate in lucrari de constructii noi au insumat 35,88 de miliarde de lei, reprezentand 47,5% din total, fata de 49,5% in anul 2011. Cele in utilaje si mijloace de transport au insumat 32,821 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta 43,4% din total, fata de 40,8% in anul 2011.

Investitorii romani solicita mai multa atentie din partea Guvernului

"Trebuie remarcat efortul facut de investitorii romani, indeosebi prin achizitia de utilaje si mijloace de transport, ceea ce marcheaza interesul lor pentru a-si mentine competitivitatea.

De aceea, AOAR cere Guvernului sa acorde investitorilor romani tot atata atentie, cat arata investitorilor straini", a spus Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) pentru Ziare.com, indicand exemplul intalnirii premierului cu AmCham (Camera de Comert Americana in Romania), in timp ce "cu investitorii romani nu este planificata si nici acceptata decat declarativ nicio intalnire".

"Din pacate, oamenii de afaceri romani au inteles demult ca, din punctul de vedere al guvernantilor, singurul punct de interes este sa plateasca taxe si impozite, fara a beneficia de servicii publice de calitate (infrastructura, politici de dezvoltare economica)", a adaugat reprezentantul AOAR.

Pe activitati ale economiei nationale, s-a realizat un volum mai mare de investitii anul trecut in industrie (42,0%), comert/servicii (32,1%) si constructii (19,5%). In acelasi timp, investitiile in agricultura au reprezentat doar 4,1% din total.

Comparativ, anul trecut, investitiile in industrie au avut o pondere de 42,8%, comertul si serviciile au atras 33,4% din investitii, constructiile 17,9%, iar agricultura 2,4%.

"Chiar daca investitiile in agricultura au o pondere restransa in total, acestea si-au dublat ponderea fata de 2011 si consider ca acest trend va continua si in anii urmatori, deoarece agricultura este unul dintre sectoarele cu un potential de crestere imens", a aratat Melania Hancila.

Totodata, desi sectorul de comert/servicii a atras pritre cele mai mari investitii in 2012 (32,1 % din total), se remarca scaderea ponderii acestui sector in total si, in opinia economistului, tendinta va continua pe termen lung, ponderea acestora reducandu-se sub 30 % din totalul investitiilor in economia nationala, deoarece comertul a atins deja un grad ridicat de dezvoltare.

"Se observa si o usoara ameliorare a interesului pentru investitiile in constructii care si-au majorat ponderea in totalul investitiilor la 19,5% fata de 17,9% in 2011, desi 2012 a fost un an pierdut pentru proiectele majore de infrastructura, deoarece fondurile publice au fost directionate in scopuri electorale", a adaugat Melania Hancila.

In ceea ce priveste investitiile in industrie, mentinerea unui nivel ridicat al acestora reprezinta un aspect pozitiv pentru economie in perioada de criza.

"Industria continua sa absoarba cea mai mare parte a investitiilor din economia nationala si consider ca este preferabil ca acest trend sa se mentina pe termen lung, deoarece investitiile in sectoarele comercializabile (tradable goods) reduc riscurile la care este expusa o economie in caz de criza", a precizat economistul.

Asteptari pentru 2013

"Vor continua investitii mai semnificative in servicii, indeosebi medicale, industrie (legata de export direct sau indirect) si vor scadea in mod gresit investitiile publice. Daca se reuseste asumarea unor reglementari si contractari curajoase, pe baza de proiecte ferme (indeosebi trasee autostrazi, respectiv asigurarea operativa a exproprierilor pentru utilitatate publica), parteneriatul public-privat poate oferi o sansa", considera Cristian Parvan.

Investitii masive in sectorul energetic

In 2012, OMV Petrom a realizat investitii de 4,93 de miliarde de lei (1,1 miliarde euro), comparativ cu 4,803 miliarde de lei in 2011, din care 3,75 de miliarde de lei au fost alocate segmentului de explorare si productie. Pentru acest an, compania a anuntat bugetarea unor investitii de peste un miliard de euro in 2013.

O mare parte din aceasta suma va fi alocata si in acest an modernizarii rafinariei Petrobrazi, dupa ce anul trecut au fost alocate aproximativ 900 milioane de lei in acest scop.

Petrom a inregistrat in 2012 un profit record, de 3,95 de miliarde de lei (885,5 milioane de euro), in crestere cu 5% fata de anul precedent.

De asemenea, grupul Rompetrol, controlat de compania de stat din Kazahstan - KazMunaiGas, a realizat anul trecut investitii in valoare de 165 de milioane de dolari, cea mai mare parte fiind alocata pentru modernizarea rafinariei Petromidia.

In urma investitiei, capacitatea de rafinare a crescut de la 3,5 milioane de tone pe an la 5 milioane de tone pe an. Reprezentantii Rompetrol au precizat ca, in continuare, investitiile companiei se vor concentra in special pe partea de distributie.

In acest an, compania ruseasca Lukoil si cea italiana ERG SpA vor construi un parc eolian in judetul Tulcea, investitia fiind estimata la aproximativ 135 de milioane de euro. Din aceasta suma, o parte ar putea fi acoperita printr-un imprumut obtinut de la BERD.

O alta investitie anuntata in 2013 este atribuita companiei British American Tobacco, producatoare de tutun, care va investi, pana la sfarsitul lui 2014, aproximativ 40 de milioane de euro pentru extinderea sucursalei din Ploiesti.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#investitii 2012, #investitii 2013, #bani industrie, #comert, #investitii agricultura , #investitii