Vestile bune ale anului 2010 in mediul privat

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 08:24
4774 citiri
Vestile bune ale anului 2010 in mediul privat

Estimarile majoritatii analistilor romani si straini arata ca economia se va redresa treptat in 2011, sustinuta fiind de investitii si de exporturi.

Optimismul lor are la baza, printre altele, si afirmatiile repetate ale investitorilor straini potrivit carora sansa companiilor de a rezista pe timp de recesiune si de consum redus este de a se concentra tocmai pe investitii si exporturi. Cu un PIB de doar 0,4% din PIB-ul total mondial, sansa Romaniei in ansamblu sta in investitii si in exporturi.

Mai exista insa o componenta vitala, fara de care relansarea economica nu poate avea loc - increderea ca exista o iesire din recesiune. Din aceasta perspectiva, negativismul, pesimismul deloc rezonabil sau dezinformarea practicata din motive interesate de catre unii politicieni si reprezentanti ai presei nu sunt deloc de folos. Din fericire, vestile bune provenind dinspre domeniul economic privat vin sa le tempereze si sa le corecteze.

1. Exporturile si productia industriala au sustinut economia in 2010. Principala veste buna economica a anului 2010 a fost adusa de exporturi care, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009, au crescut cu aproape 27% in primele zece luni ale anului. Romania se afla pe locul 5 in UE-27, cu 30,36 miliarde de euro.

In consecinta, pe fondul unei cresteri mai putin semnificative a importurilor (38,07 miliarde euro, potrivit datelor furnizate de INS), deficitul comercial a scazut la 7,7 miliarde de euro. Perspectivele sunt incurajatoare; comenzile industriale noi inregistrate in septembrie 2010 ne plaseaza pe locul 4 in UE-22 (pentru care exista date disponibile).

Cresterea este de 29,9%, mult superioara mediei europene de 13,4%. In primele 10 luni ale anului 2010, productia industriala a cunoscut o crestere de 4,8% fata de perioada corespunzatoare din anul 2009. Ea a fost sustinuta de o crestere considerabila a productivitatii muncii in acest sector (18,7% in primele 9 luni 2010, fata de primele 9 luni din 2009).

2. Sectorul bancar s-a dovedit stabil, iar nivelul cursului de schimb s-a mentinut la un nivel stabil (4,1 - 4,3 lei / euro). Solvabilitatea sa s-a mentinut, la nivel agregat, la peste 14%, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%, iar cel impus de FMI de 10%. Bancile nu s-au mai imprumutat de la Banca Nationala, semn ca nu au avut probleme majore de lichiditate, si au ieftinit creditele. A aparut chiar o noua banca, Banca Comerciala Feroviara. La randul sau, BNR a redus cu 1,25% rata dobanzii de politica monetara; relaxarea politicii monetare a fost insa stopata de presiunile inflationiste generate de majorarea cu 5% a taxei pe valoare adaugata, de la 19% la 24%.

Asistam la o usoara reluare a creditarii din partea sectorului bancar, pe fondul cresterii nivelului de incredere in capacitatea de relansare a economiei romanesti si a programelor guvernamentale care sustin relansarea creditarii (ex. Prima Casa, Sprijinirea asociatilor de proprietari prin garantii de stat pentru contractarea creditelor in vederea reabilitarii termice a locuintelor). Astfel, creditul neguvernamental a crescut in noiembrie 2010 cu 3,5%, fata de noiembrie 2009, in timp ce valoarea creditelor acordate populatiei a cunoscut un avans de 1,2%.

In acelasi timp, asistam la o crestere a inclinatiei populatiei spre economisire, fapt concretizat in cresterea depozitelor populatiei cu 5,4%, in noiembrie 2010 comparativ cu noiembrie 2009. Tendinta de economisire a populatiei nu trebuie privita prin prisma reducerii consumului, ci ca sursa de alimentare a investitiilor, intr-o perioada in care investitiile trebuie sa reprezinte pilonul principal al relansarii economice.

3. Comisia Europeana a aprobat o finantare nerambursabila de 124,4 miliarde de euro pentru construirea autostrazii Timisoara-Arad, in lungime de 32 km, si a centurii ocolitoare Arad.

De altfel, de ziua nationala, Premierul a inaugurat tronsonul Chitila-Voluntari al centurii nordice a Bucurestilor, precum si centura ocolitoare a Sibiului. Ambele proiecte insumeaza aproximativ 40 km din totalul de 116 km de autostrada si centuri ocolitoare in regim de autostrada dati in folosinta in intervalul 2009-2010.

4. In 2009, Romania s-a clasat pe locul trei in lume (21%), dupa China (48,3%) si Taiwan (23,7%), in topul cresterii productiei auto si pe locul 27 in randul tarilor producatoare de autoturisme in anul 2010 (in crestere cu cinci pozitii fata de 2005). Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile arata ca in primele zece luni ale anului 2010 Romania a produs 290.504 vehicole, cu 18,7% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. La sfarsitul anului, productia se va cifra la 350.000 de vehicole, cu 70% mai mult decat in 2005 si cu 350% mai mult decat in 2000.

Alte vesti bune vin de pe piata muncii: Renault Industrie Roumanie, Group West Premium, Continental, Mercedes-Benz Romania, Honda Trading, Tiriac Auto sau Dacia au investit sume considerabile, generand astfel noi locuri de munca (investitiile totale in proiectul Duster, de pilda, s-au cifrat la 290 milioane euro). Guvernul Boc a sprijinit compania Ford, acordandu-i un ajutor de stat in valoare de 17 milioane de euro si garantand 80% dintr-un credit de 400 milioane de euro oferit de BEI. Si la Renault au fost aprobate, in perioada 2009-2010, ajutoare de stat in valoare de 68 milioane de euro, pana in prezent facandu-se plati de 52 milioane.

5. Numeroase angajari s-au facut in industria de IT locala. Alcatel-Lucent a lansat in februarie un centru global de administrare retele la Timisoara. La scurt timp, GeBOC a anuntat ca va angaja inca 600 de persoane prin atragerea de studenti si tineri cu experienta profesionala redusa; recent, a fost formulata intentia de a angaja in jur de 600 de persoane si in 2011.

Adobe Romania si Pentalog au anuntat si ele angajari pentru 2010, iar companii precum Intel, Google si IBM au ales sa deschida centre sau birouri in Romania. E important de subliniat ca s-a renuntat la ideea de a se introduce un impozit pe veniturile programatorilor. In industria IT&C lucreaza aproximativ 90.000 angajati, dintre care 16.000 programatori sunt scutiti de impozitul pe venit.

2010 a adus primul smartphone romanesc (Allview Q1 G3T, creat de compania brasoveana Visual Fan, in valoare de 519 lei) si primul cititor de carti electronice creat in tara (Evobook, lansat de Televoice), iar aplicatia Trip Journal dezvoltata la Cluj de iQuest a fost desemnata cea mai buna aplicatie dezvoltata vreodata pentru iPhone. In alta ordine de idei, lansarea serviciilor 3G in banda de 900 Mhz de catre Vodafone creaza insemnate oportunitati de dezvoltare pentru operatori, internetul mobil patrunzand in regiuni altfel greu accesibile.

6. Programul Prima Casa a continuat si in 2010. A fost majorata garantia acordata pentru achizitionarea de apartamente noi si introdusa posibilitatea de a obtine un credit garantat de stat pentru constructia unei locuinte. Estimarile arata ca prin acest program se vor tranzactiona aprox. 33.000 locuinte, vor fi sustinute aprox. 500 de firme si se vor salva circa 10.500 de locuri de munca. De la inceputul Programului "Prima Casa" si pana la 23 decembrie 2010 au fost acordate un numar de 33.160 garantii in valoare de 1.359,1 mil euro.

In acest an am continuat programul Prima Casa, prin care am alocat noul plafon in valoare de 700 mil. euro, care permite achizitionarea a peste 20.000 locuinte de catre noii beneficiari. Am majorat plafonul pentru garantarea locuintelor noi la 70.000 euro, iar pentru locuintele vechi a ramas la 60.000 euro. Pentru construirea de locuinte de catre asociatii, se acorda garantii guvernamentale in limita unui plafon individual de 75.000 de euro. Pana in prezent doar cinci garantii au fost executate.

7. Investitiile consistente in sectorul energiei eoliene ne plaseaza, pentru prima oara, pe locul 22 in topul celor mai atractive tari pentru investitorii din domeniu realizat de Ernst&Young. Astfel, in pofida legislatiei inca cetoase, cehii de la CEZ dezvolta in judetul Constanta un mare parc eolian pe uscat, investind 1,1 miliarde euro. Spaniolii de la Iberdrola Renovable au cumparat 50 de proiecte de ferse eoliene si germanii de la RWE au investit 30 milioane de euro in preluarea unui parc eolian cu o capacitate instalata de 230 MW.

Potrivit unui studiu DealWatch, conducem in clasamentul tarilor din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. Drept urmare, Romania si-a fixat obiective ambitioase - pana in 2020, 33% din consumul total de energie ar urma sa provina din surse regenerabile (eoliana, solara, geotermala, din biomasa etc.).

8. Anul 2010 reprezinta primul an in care Romania nu este penalizata pentru neplata subventiilor pe suprafata prin fonduri europene, fiind acordate la timp. In 2010 s-au achitat catre fermieri 1,9 mld. lei (cca. 452 mil. Euro), restanta la plata subventiilor aferente anului 2009. S-au accesat 360,8 mil. euro din fonduri europene, plati pentru suprafata si masuri de piata aferente anului 2009. S-a asigurat cofinantarea proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambusabile FEADR in limita a 1,47 mld. lei, ceea ce a permis accesarea a 5,9 mld. lei (1,39 mld. Euro) din fonduri europene.

9. Sectorul sanitar privat a inregistrat in 2010 insemnate recorduri de piata. Astfel, fondul american de investitii Advent International a preluat 80% din actiunile Centrului medical Unirea, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata clinicilor private care, la randul sau, a preluat reteaua Euroclinic. Prin fuziune, CMU si Euroclinic numara circa 1500 de angajati in trei spitale si 23 policlinici.

La randul sau, MedLife, liderul pietei, a anuntat investitii in valoare de 20 milioane euro; au inceput deja lucrarile la o serie de proiecte noi, printre care spitalul din cladirea Telegraf din Bucuresti (25000 m2), spitalul de pediatrie din zona Baneasa (5200 m2), spitalul si clinicile din Obor si Titan sau spitalul din Brasov (6000 m2). Medicover si Gral Medical anunta de asemenea investitii semnificative.

10. Semnele bune pe piata de fuziuni si achizitii au fost putine la numar. A iesit in evidenta prima tranzactie fond pe fond incheiata de la inceputul crizei - Advent International a preluat participatia detinuta la CMU de fondul de investitii britanic 3i, administrat de 3TS Capital Partners. Ultima tranzactie similara a fost inregistrata in urma cu trei ani.

Ca vesti bune pot fi privite si tranzactiile care au implicat companii aflate in dificultate financiara (preluarea de catre Asesoft a controlului retailerului Flanco; cumpararea de catre societatea Shopping Center Holding a centrului comercial Tiago Mall Oradea). Piata de fuziuni si achizitii romaneasca e departe de a-si reveni; usoare semnale de dezmortire se inregistreaza totusi.

11. La capatul unui an dificil, activele fondurilor de pensii private au depasit pragul de un miliard de euro. De asemenea, dupa primele noua luni, randamentul mediu al fondurilor de pensii a fost de 13,3% in cazul celor obligatorii si de 10,3% in cazul celor facultative. Sunt acestea vesti foarte bune, in conditiile in care gestionarea fondului de stat de pensii intampina atatea probleme.

12. Piata de capital, animata de listarile burselor si de Fondul Proprietatea. Anul 2010 nu a fost un an bun pentru piata de capital. Rulajele reduse si lipsa interesului au dus la scaderi dramatice ale cotatiilor. Cu toate acestea, nu lipsesc vestile bune care creaza premisele unui an 2011 mai profitabil. Astfel, in ianuarie, la Sibex s-a lansat piata spot si primul emitent - bursa, contracte futures pe Dow Jones si certificate de emisii CO2.

La jumatatea anului, bursa din Bucuresti si-a listat si ea propria platforma. In toamna, actionarii Fondului Proprietatea au aprobat numirea administratorului Franklin Templeton, distribuirea dividendelor, dubla listare la Bucuresti si la Londra. Recent, oficialii Franklin au anuntat ca termen de listare la Bucuresti data de 25 ianuarie 2011. Desi in stadiul de promisiuni, listarea Romgaz si cresterea free-float-ului Petrom pot completa lista vestilor pozitive din acest an.

13. Au fost ridicate doua fabrici de materiale de constructii, de catre Xella Group la Paulesti, in judetul Prahova si de Cemacon Zalau la Recea, in judetul Bihor. Producatorul de BCA Celco Constanta a reusit, in 2009, sa realizeze un castig net de 8,1 milioane euro, la o cifra de afaceri de 24,7 milioane euro.

Cat despre bricolaj, doua au fost vestile excelente ale anului 2010: faptul ca reteaua romaneasca Dedeman a inregistrat cel mai ridicat ritm de expansiune de la infiintare, prin deschiderea a cinci unitati noi, in urma unor investitii de peste 50 milioane euro, si faptul ca Praktiker, Mr. Bricolaje, Hornbach, OBI si bauMax au finalizat investitii de peste 100 milioane euro pe plan local.

14. Declinul pietei bunurilor de larg consum a fost pansat cu investitii de milioane de euro. Desi e posibil ca industria bunurilor de larg consum sa incheie anul acesta cu un declin de 10% raportat la 2009, companiile active in sector au decis sa apese cu toata puterea pe pedala investitionala.

Procter&Gamble, de pilda, a inaugurat la Urlati primul sau proiect greenfield pe plan local, in valoare de peste 100 milioane dolari - o fabrica de sampoane si balsamuri - creand peste 300 locuri noi de munca. La randul sau, McDonald's a decis sa construiasca in Romania o fabrica de chifle in valoare de 15 milioane euro. Si in industria apelor minerale companii si antreprenori au decis sa aloce sume importante unor noi unitati de productie si branduri.

15. Site-urile de cumparaturi au reprezentat o nisa cu crestere puternica. Anul acesta ele au fost un taram al fagaduintei al internetului romanesc. Proiectul Zumzi.ro lansat de Costi Teleman in octombrie 2009, e-redus.ro, FunDeal.ro, Kuponiada.ro, GoldenDeals.ro si Coolbuy.ro stau marturie. Groupon, liderul mondial, pare interesat sa investeasca in domeniu.

16. Anul 2010 este anul expansiunii multi-format pe piata vanzarilor cu amanuntul. In prima parte a anului, peste 200 milioane euro au fost investiti in magazine de format mare. Kaufland, Cora, Metro Cash&Carry si Real Hypermarket s-au aflat in plutonul fruntas al investitorilor. Carrefour a ajuns la 30 de supermarketuri, numarul hipermarketurilor fiind acum de 23.

Nici magazinele mici nu au fost trecute cu vederea, nici cele cu preturi reduse. Plus Discount a ajuns la 106 magazine pe plan national, Penny Market la 118. Mega Image are o retea de 67 supermarketuri la nivel national si a lansat un nou concept - magazinele shop&go. Dinu Patriciu a investit peste 250 milioane euro in 3000 de magazine Mic.Ro. Momentan, reteaua numara peste 150 de unitati, in timp ce magazinele Mac.Ro au ajuns la cifra 44.

17. Spatiile pentru birouri si retail au dominat piata imobiliara. Tranzactia cea mai importanta a fost incheiata de fondul sud-african New Europe Property Investments, care a cumparat Floreasca Bussiness Park, proiect dezvoltat de Portland Trust in valoare de 101,2 milioane euro.

Dezvoltatorul belgian Atenor Group a lansat proiectul Hermes Business Campus, in valoare de 150 milioane euro. Cinci mari proiecte, in valoare de peste 530 milioane euro, vizeaza piata de retail. H&M si-a anuntat intrarea pe piata romaneasca.

18. In pofida unui an greu, piata televiziunilor s-a dovedit dinamica. In decembrie au inceput sa emita Romania Ta a lui Honorius Prigoana si Zece TV al operatorului telecom RCS-RDS. Adevarul TV si Zeus TV urmeaza sa se dezvolte in 2011. Desi afectata puternic de criza, piata tipariturilor a aratat si ea un oarecare dinamism. In aprilie a fost lansat ziarul Puterea, urmat fiind de revista OK, iar Asesoft a decis sa investeasca in Realitatea Media.

19. Investitiile pe piata luxului continua. Alsa Boutiques a deschis in franciza un magazin Armani, in urma unei investitii de 1,2 milioane euro. Chronolink a deschis al doilea magazin monobrand Rolex din Romania, in urma unei investitii de jumatate de milion de euro. Gucci si Burberry au anuntat deschiderea primul magazin monobrand din Bucuresti, in regim de franciza.

Aris Consult Invest a anuntat deschiderea unei galerii comerciale de lux in valoare de 2 milioane euro. In consecinta, CPP Luxury Industry Management Consultants estimeaza ca piata va creste cu aproximativ 40% in 2011. La randul sau, World Class, principalul operator de servicii fitness si wellness din Romania anunta inaugurarea a patru cluburi in 2010.

20. Achitarea datoriilor administratiei centrale si locale catre agentii economici - facturi restante si lucrari receptionate si nefacturata - a fost accelerata. In acest sens au fost alocate 2,96 mld. lei pentru Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate pentru plata obligatiilor unitatilor sanitare publice cu paturi, inregistrate peste termenul de scadenta si neachitate la data de 30 iunie 2010, in limita sumei de 859.863 mii lei, iar diferenta pentru plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale.

Bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a fost suplimentat cu 721 mil. lei din Fondul de Rezerva al Guvernului pentru plata arieratelor inregistrate la nivelul operatorilor economici. Prin OUG nr.51/2010 privind reglementarea unor masuri pentru reducerea unor arierate din economie, au fost acordate unitatilor administrativ teritoriale imprumuturi in suma totala de 41,2 milioane lei (din plafonul total de 1,5 miliarde lei, echivalentul a 360 de milioane de euro), in vederea achitarii obligatiilor restante catre diversi agenti economici furnizori de bunuri, servicii si lucrari.

Termenul de rambursare este de 5 ani, cu perioada de gratie de 1 an. Dobanda este de 6,25%. Prin OUG nr.103/2010 pentru rectificarea bugetului de stat s-a acordat suma de 1,6 miliarde lei pentru plata arieratelor administratiei publice centrale si locale.

Fireste, toate aceste semne sunt incurajatoare. Ramane ca ele sa fie urmate de altele. Legea Parteneriatului Public - Privat (Legea 178/2010) a fost adoptata. Guvernul a adoptat la sfarsitul anului 2010 Normele de aplicare. Fiecare minister pregateste proiectele pilot ce urmeaza a fi derulate in regim PPP. Noi investitori straini se pregatesc sa intre pe piata romaneasca.

Andreea Paul Vass,

consilier de stat al prim-ministrului

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitii private 2010 Romania, #mediu privat investitii 2010, #locuri munca 2010, #criza economica Romania , #investitii