Victoria mica, dar importanta a Bulgariei. Ramane Romania singura codasa?

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 13:01
5672 citiri
Victoria mica, dar importanta a Bulgariei. Ramane Romania singura codasa?

Romania si Bulgaria sunt considerate perechea codasa a Europei, insa tara noastra risca sa ramana chiar si in urma vecinului de la sud, care castiga batalii mici, dar cu consecinte pozitive insemnate pe termen lung.

Investitorii au devenit mult mai prudenti in anii crizei, in special fata de Europa, zona devastata de criza datoriilor. La nivel global, valoarea investitii straine directe s-a redus anul trecut cu 18%, pana la aproximativ 1,3 mii de miliarde de dolari.

Pentru tarile emergente, asa cum este Romania, investitiile straine sunt deosebit de importante pentru consolidarea cresterii economice si combaterea somajului pe termen lung.

In 2008 ne laudam cu investitii record de 9,5 miliarde de euro, in timp ce vecinii nostri de la sud reusisera sa atraga doar 6,68 de miliarde de euro, in contextul in care ambele tari aveau o crestere economica stabila, de peste 6% in medie, si costuri scazute cu forta de munca.

De atunci, pentru Romania a urmat o perioada de cadere libera, investitiile straine cumuland doar 1,6 miliarde de euro anul trecut de la 1,9 miliarde anul anterior. In schimb, Bulgaria a reusit sa inverseze trendul general de scadere din prima parte a crizei globale, investitiile pentru 2012 fiind estimate la 2 miliarde de euro dupa datele finale, de la 1,75 de miliarde de euro in 2011.

De curand, Coca-Cola Enterprises, imbuteliatorul pentru Belgia, Marea, Britanie, Franta, Monaco, Luxemburg, Olanda, Norvegia si Suedia, a anuntat ca va deschide in Sofia, la inceputul verii, un birou administrativ in care isi vor desfasura activitatea aproximativ 150 de angajati.

Potrivit ministrului bulgar pentru economie si energie, decizia companiei a fost motivata prin accesul la personal specializat si politica fiscala avantajoasa.

"Pentru mediul economic din Bulgaria, impactul acestei decizii este unul pozitiv, cu toate ca discutam doar de activitati back-office", au spus reprezentantii companiei de consultanta PrimaInvest Consulting, pentru Ziare.com.

O victorie mica, dar importanta in special la nivel de imagine si, prin ricoseu, o pierdere pentru Romania.

"Decizia va reprezenta un mare plus pentru infrastructura de afaceri din Bulgaria la nivel de imagine, deoarece va genera un capital de incredere pentru companiile si investitorii straini si, pe de alta parte, o pierdere la capitolul imagine pentru mediul economic din Romania, stirea avand impact clar negativ la nivel de perceptie.

In acest context, consideram oportun ca autoritatile din Romania sa adopte o serie de facilitati fiscale si totodata masuri de stimulare a mediului de afaceri si economic local", au punctat reprezentantii PrimaInvest Consulting.

Analizand cateva dintre principalele criterii relevante in ochii unii investitori, tara noastra nu se afla intr-o pozitie favorabila comparativ cu vecinii de peste Dunare.

Infrastructura

Bulgaria este strabatuta de cinci Coridoare pan-europene, in timp ce in Romania numarul acestora se ridica la trei.

In Bulgaria, de doua ori mai mica decat Romania, exista peste 560 de kilometri de autostrada, in timp ce in Romania sunt doar aproximativ 530 de kilometri.

Pentru exemplificarea diferentei uriase de eficienta:

In primavara este asteaptata inaugurarea ultimilor 49 de kilometri ai autostrazii Tracia, care leaga capitala Sofia de orasul Burgas, de pe litoralul Marii Negre. Autostrada are o lungime totala de 360 de kilometri.

Pe de alta parte, Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR) a reluat recent licitatia pentru constructia autostrazii Nadlac-Arad, termenul de finalizare impus constructorului fiind de cinci ani. Autostada are doar 22 kilometri, iar lucrarile au inceput in toamna 2011.

Fiscalitate

Impozit profit

Romania 16%

Bulgaria 10%

Impozit dividende

Romania 16%

Bulgaria 5%

Taxa pe valoare adaugata

Romania: 24%

Bulgaria: 20%

Cost orar cu forta de munca

Romania: 4,4 euro

Ungaria: 3,7 euro

Salariu minim

Romania: 800 de lei

Bulgaria: 158 euro (aproximativ 690 de lei)

Sursa: Eurostat

- Bulgaria si Romania au inregistrat in perioada 2008-2012 cel mai mare avans al costului total al fortei de munca, de 42,6% si, respectiv, 26,7%.

Daca reducerea costurilor cu munca in Romania, pe partea contributiilor sociale, ar putea aduce mai multe investitii straine, orice relaxare fiscala in acest moment este imposibila, sustin specialistii, avand in vedere tintele de deficit stricte si absenta unor surse suplimentare de venit.

"Lucrurile sunt complexe si trebuie analizate in raport cu mai multe elemente: tarile concurente directe, tarile potentiale, investitoare in Romania, distantele fata de potentiali investitori si piata de desfacere a marfurilor. Asadar, aici analiza este mult mai complexa, deoarece nu reduci CAS sa te astepti ca Thailanda sau China sa investeasca in Romania ca urmare a ieftinirii fortei de munca", a afirmat avocatul Costel Gilca, managing partener al SCPA Gilca si Vasiliu, pentru Ziare.com.

Rating

Bulgaria si-a imbunatatit ratingul in ultimii ani, in timp ce Romania este plasata la una dintre cele mai relevante companii de profil in categoria junk, nerecomandata investitiilor.

Romania

Standard & Poor's: BB+ (perspectiva stabila)

Moody's: Baa3 (perspectia negativa)

Fitch: BBB- (perspectiva stabila)

Bulgaria

Rating: Standard & Poor's: BBB (perspectiva stabila)

Moody's: Baa2 (perspectia stabila)

Fitch: BBB- (perspectiva stabila)

Stabilitate, perspective

Criza politica din vara anului trecut a deraiat planurile multor investitori cu privire la Romania. Intr-un fel sau altul, tensiunile revin constant pe scena politica romaneasca, oferind o imagine opuse celei cautate de investitori.

Desigur, instabilitatea politica sau coruptia sunt departe a fi strict atribute ale tarii noastre. Cazuri cutremuratoare de autoincendiere au relevat amploarea dimensiunii saraciei si disperarii in Bulgaria, care au dus la demisia guvernului.

Chiar si asa, Coca-Cola a ales Bulgaria.

Semne ca Bulgaria se misca in directia buna. La sfarsitul anului trecut, producatorul chinez Foxconn, care asambleaza produsele Apple, lua in calcul posibilitatea de a deschide o fabrica in orasul bulgar Turtucaia.

Intre timp, in Romania, ArcelorMittal Galati ameninta ca ar putea pleca din cauza pretului la curent electric, iar reprezentantii Dacia nu pregeta sa enunteze posibilitatea ca o parte a productie din Romania in Maroc, pe fondul scadalului pe salarii cu lucratorii romani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#investitii straine Romania Bulgaria, #Coca Cola Bulgaria, #economie Romania , #investitii