Guvernul a adoptat Legea preventiei si o trece prin procedura de urgenta prin Parlament

Joi, 18 Mai 2017, ora 23:06
4798 citiri
Guvernul a adoptat Legea preventiei si o trece prin procedura de urgenta prin Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul legii preventiei a fost adoptat, joi, de Executiv, urmand sa fie transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului.

Potrivit actului normativ, operatorii economici vor avea posibilitatea sa remedieze o abatere constatata la primul control, intr-un termen de maximum trei luni de zile, fara a primi amenda, ci doar avertisment.

Iata cum va functiona legea preventiei

"Adoptarea Legii preventiei este un prim pas in emanciparea actului de control, urmand ca al doilea pas sa fie conformarea voluntara, participativa a mediului de business, care va imbunatati gradul de colectare la bugetul de stat.

Proiectul va intra in procedura parlamentara de urgenta si speram sa ajunga cat mai repede pe masa Administratiei Prezidentiale pentru promulgare", a declarat ministrul pentru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat Alexandru Petrescu, potrivit unui comunicat de presa al executivului.

Cele 267 de contraventii ce vor fi supuse mecanismului preventiei sunt fapte care nu prezinta un grad de pericol social ridicat. Aceste contraventii sunt din domeniile fiscal, legislatia muncii, agricultura, turism, ape si paduri, protectia mediului, comunicatii, educatie, protectia consumatorului, administratiei locale, afacerilor interne.

Acest act normativ prevede ca operatorii economici vor avea posibilitatea sa remedieze o abatere constatata la primul control, intr-un termen de maximum 3 luni de zile.

Citeste si ANAF a inceput sa aplice Legea preventiei inainte sa intre in vigoare. Acorda avertismente in loc de amenzi

"Facilitatea introdusa pentru antreprenori consta in faptul ca, spre deosebire de legislatia aflata acum in vigoare, in urma actului de control se da doar un avertisment, fara aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru contraventia inregistrata, urmand, dupa expirarea termenului acordat, in urma unui nou control, fie sa se constate remedierea acesteia, fie sa se aplice sanctionarea pentru neconformare.

Totodata, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiaza de preventie o singura data pentru oricare dintre contraventii, in termen de trei ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului", potrivit sursei citate.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Guvern adoptat Legea preventiei, #Legea preventiei , #Legea preventiei