Ce spune trainerul Secret Service si NASA despre managerii romani si ce ar trebui sa faca Guvernul Interviu

Vineri, 27 Martie 2015, ora 07:43
7169 citiri
Ce spune trainerul Secret Service si NASA despre managerii romani si ce ar trebui sa faca Guvernul Interviu
Foto: HPDI

Sectorul IT este asul din maneca Romaniei, iar managerii din tara noastra sunt dornici sa invete, a constatat Jim Bagnola, care a facut traininguri managerilor Secret Service, NASA si NATO.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Jim Bagnola ne-a declarat ca IMM-urile ar trebui sa joace un rol mai mare in tara noastra si ca un manager trebuie sa fie un profesor pentru subordonatii sai.

Jim Bagnola este cotat ca fiind unul dintre cei mai buni traineri de leadership din lume, cu o experienta de 30 de ani si clienti in peste 80 de tari. In Romania, a facut traininguri pentru Guvern, Allianz Tiriac, GFK, Lafarge, Leaders Romania, McCann Erickson, OMV, Solectron, printre altele.

Citeste mai jos interviul integral acordat Ziare.com de Jim Bagnola:

Nu sunteti la prima vizita in Romania, asa ca ati reusit sa va faceti o idee despre mediul de afaceri din tara noastra. Cum l-ati descrie in cateva cuvinte?

E un mediu antreprenorial bogat, cu candidati inteligenti si cu potential ridicat, mai ales in ceea ce priveste start-up-urile in IT, ingineria software si partea de electronica. Microsoft, Dell si alte companii din SUA au din ce in ce mai multi angajati romani. Romanii au un talent nativ pentru acest sector. In domeniul privat, competitia e acerba, asa ca angajatii au parte de training-uri si de servicii din ce in ce mai bune.

Ati vorbit de nenumarate ori despre rolul important al IMM-urilor in economie. Ar trebui sa creasca rolul lor si in Romania?

Intreprinderile mici si mijlocii reprezinta coloana vertebrala a economiei tarilor dezvoltate. In SUA, numarul firmelor ajunge la 16-18 milioane. Dar doar 100.000 dintre ele au mai mult de 100 de angajati. Afacerile mici reprezinta cel mai mare angajator in SUA, nu companiile mari.

(In Romania - n.red.), intreprinderile mici si start-up-urile trebuie sa ajute tot mai mult la cresterea economiei.

Sunteti trainer de mai bine de 30 de ani. Ce sfaturi aveti pentru managerii tineri? Ce erori fac cel mai des si cum pot fi evitate?

Din punct de vedere tehnologic, tinerii manageri o duc bine. Ei stiu aspectele tehnice ale jobului. Insa cea mai mare greseala pe care o fac are legatura cu subordonatii. Sefii cred ca acestia lucreaza pentru ei, insa managerii nu trebuie sa uite ca trebuie sa le ofere angajatilor indrumare, sa le puna la dispozitie resursele necesare pentru buna desfasurare a muncii si sa le impartaseasca cunostintele de care dispun.

Managerul e responsabil pentru succesul proiectelor si el nu va fi un manager de succes daca proiectele sale nu au succes. El trebuie sa fie la dispozitia angajatilor, pe de o parte, dar si un profesor, pe de alta parte.

Sa aprofundam subiectul legat de domeniul IT din Romania. Unde gresim?

Referitor la industria IT/software/electronice, romanii au talent nativ in acest domeniu si ar trebui formata o versiune romaneasca a Sillicon Valley, insa e nevoie ca Guvernul sa creeze infrastructura necesara pentru ca acest lucru sa se intample.

De asemenea, un alt obiectiv important este eliminarea coruptiei si folosirea banilor pentru finantarea acestor start-up-uri. Antreprenorii au nevoie sa obtina acces la capital, iar Guvernul ar trebui sa sprijine incubatoarele care le ajuta sa fac primii pasi. De asemenea, mai trebuie ca managerii, la randul lor, sa devina mentori pentru tinerii care vor sa-si deschida o firma.

Spuneti-ne 5 lucruri pe care nu trebuie sa le uite un manager bun.

Managerii ar trebui sa isi aminteasca sa construiasca relatii personale puternice. De asemenea, asteptarile trebuie sa fie exprimate intr-un mod clar. De asemenea, ei nu trebuie sa presupuna, ci sa actioneze. Daca fac presupuneri false, atunci acestea le-ar putea distruge planurile.

Mai mult, trebuie sa identifice destinatia finala, care consta intr-un rezultat dorit sau un obiectiv, si trebuie sa constientizeze propria situatie, lucru care nu poate veni decat prin feedback.

Managerii au tendinta de a crede ca subordonatii lor sunt servitori, nu colaboratori, si ca sunt pe calea cea buna daca nu primesc periodic feedback.

Ce parere aveti despre managerii din Romania?

Ei sunt mai dornici sa invete si iau in considerare sa isi schimbe comportamentul. Intrebati ce vor de la managerul lor, cei mai multi angajati au raspuns "un profesor". Dar nu poti fi un profesor daca, la randul tau, nu esti o persoana care invata. Trebuie sa te documentezi foarte mult si sa pui la inaintare instrumentele pe care le descoperi citind, participand la training-uri si lucrurile invatate de la mentorii tai.

In general, managerii romani sunt dornici sa invete. Ei isi imbunatatesc cunostintele constant si incep sa ajunga la acelasi nivel cu managerii din tarile dezvoltate.

Care sunt punctele forte ale managerilor romani? Dar cele slabe?

Managerii romani stiu cum sa isi faca relatii. Cei din afara - asa, ca mine - sunt foarte incantati sa lucreze cu ei. Sunt foarte muncitori si devotati. Insa ei trebuie sa invete cum sa asculte mai bine, pentru ca, de regula, sunt doar niste buni vorbitori. E necesar ca ei sa fie in stare sa asculte si sa sintetizeze ideile echipei cu care lucreaza, iar apoi sa le transforme in obiective.

Ati facut training-uri cu manageri din Secret Service, NATO si NASA. Care e diferenta dintre aceste institutii in ceea ce priveste politica Resurselor Umane?

Orice organizatie - de la lacasuri de cult la ONG-uri si firme - are patru departamente. Primul este "familia", format din oamenii care alcatuiesc echipa. Al doilea e "fabrica", adica ce creeaza acestia. Al treilea e "biserica", adica setul de valori principale dupa care functioneaza organizatia. Al patrulea e "jungla". E la fel peste tot, aceste lucruri le intalnesti oriunde.

Ati descoperit ca un manager din una din aceste institutii nu este bun pentru pozitia pe care o ocupa? Cum?

Multi manageri sunt repartizati prost. Doar pentru ca un angajat isi face bine treaba, asta nu inseamna neaparat ca e si un bun manager. La fel e si in cazul fotbalistilor: un fotbalist bun nu e neaparat si un antrenor bun. Un exemplu elocvent e Hagi.

Daca nu esti un antrenor, un profesor, un ghid, cineva care se bucura atunci cand altii reusesc, nu esti capabil sa dai si sa primesti feedback-uri si sa iti placa sa preiei conducerea, sa organizezi si sa faci lucrurile sa fie mai usoare, atunci nu vei fi un bun manager. E o pozitie dificila, ce necesita abilitati multe. 40% dintre cazuri reprezinta un esec din acest punct de vedere.

Cum sunt motivati managerii de la Secret Service, NATO si NASA?

Cel mai important aspect e cel psihologic, anume acea implinire pe care o ai cand lucrezi cu o echipa cu rezultate bune. E o mare multumire daca ai oameni care vin la tine si iti spun ca i-ai ajutat sa devina mai buni la ceea ce fac. Banii nu prea compenseaza timpul petrecut la munca.

Multi manageri nu vor sa ocupe aceasta pozitie pentru ca vor primi salarii mai mari. Daca vei incepe o cariera in domeniul managerial, atunci cel mai mult iti va placea acest aspect psihologic, satisfactia aceea pe care o ai cand construiesti o corporatie si coordonezi o echipa grozava.

Jim Bagnola a participat in cadrul evenimentului "Fifty Shades of Resilience - Rezistenta la invatare", care s-a desfasurat in data de 25 martie. Mai multe detalii despre eveniment puteti gasi AICI

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#trainer secret service manageri romani, #calitati manager bun, #Sillicon Valley Romania , #management