Care e diferenta dintre un manager si un lider - Unde gresesc sefii din Romania Interviu

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 06:55
10928 citiri
Care e diferenta dintre un manager si un lider - Unde gresesc sefii din Romania Interviu
Foto: Robert Murray

Care e diferenta dintre un manager si un lider? Ce trebuie sa facem pentru a descoperi adevaratul nostru potential? Ce facem cand ne pierdem motivatia? Ce este un brand personal si de ce avem nevoie pentru a-l construi?

Pentru a raspunde la toate aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu Robert Murray, speaker motivational, care are 25 de ani de experienta.

In tara noastra, el a lucrat pana in prezent cu companii precum Coca-Cola, Vodafone, AstraZeneca, British American Tobacco, ING, Heineken sau Raiffeisen Bank.

Ce spune trainerul Secret Service si NASA despre managerii romani si ce ar trebui sa faca Guvernul Interviu

Care e cel mai important lucru prin care se diferentiaza piata muncii din Romania de celelalte?

In ultimii 11 ani, am tot venit in Bucuresti. In tot acest timp am fost martor al unei transformari uimitoare a culturii si talentului in mediul de business.

Am cunoscut oameni care impletesc o buna educatie cu dorinta de a invata lucruri noi. Eu tin workshopuri in toata lumea si cea mai mare implicare in timpul cursurilor o au oamenii de aici din Romania. Nu imi fac probleme cu privire la leadershipul din Romania, care devine la fel de bun ca oriunde altundeva.

Cum sunt managerii romani fata de ceilalti? Ce ii caracterizeaza si unde mai au de lucrat?

Liderii romani sunt incredibil de bine educati in materie de practici economice si proces decizional. Este inca loc de imbunatatiri si de a dezvolta abilitatea de a face conexiuni emotionale cu membrii echipei si cu clientii. Oamenii iau toate deciziile pe criterii emotionale si abia apoi logice. Cei mai buni lideri sunt cei care stiu sa atinga atat minti, cat si suflete.

Sunteti expert international de top in leadership si dezvoltare personala. Care sunt diferentele dintre un manager si un lider, in viziunea dvs? Cum recunoastem un lider? Care sunt principalele caracteristici?

Managerii coordoneaza procese, sisteme si proceduri. Managerii au o durata de viata determinata fiindca sunt foarte multi manageri pe piata muncii. Ei iau decizii economice fara a lua in considerare satisfactia stakeholderilor (clienti si angajati).

Liderii, pe de alta parte, analizeaza intai ce este de facut si implica angajatii cu minte si suflet, astfel incat sa creeze o legatura emotionala cu clientii si sa livreze rezultate.

Cum recunosc un lider? Simplu. Lider este acela care se simte suficient de confortabil in pielea lui incat sa angajeze oameni mai buni decat el. Un lider se concentreaza pe formarea de noi lideri. Cand lucrurile merg bine se uita catre echipa, iar cand lucrurile merg rau se uita in propria oglinda.

Cine si cum poate deveni un lider?

Cred ca leadership-ul este parte a ADN-ului nostru si ca pentru a se descoperi este nevoie de mentoring, dezvoltare personala si de coaching. Nu conteaza daca esti introvertit sau extrovertit. Nu trebuie sa faci parte dintr-o clasa privilegiata.

Nu ai nevoie de MBA (Master of Business Administration - n.red.). Cei mai buni lideri sunt scunzi sau inalti, slabi sau grasi, barbati sau femei. Este nevoie doar de dorinta de a fi lider si rabdarea de a invata, de a face greseli si de a merge mai departe.

Cum ne descoperim adevaratul potential?

Incepe prin a pune suflet si a-ti urmari pasiunile. Cand faci ce iti place, adevaratul potential iese la suprafata.

Oamenii au tendinta sa isi piarda motivatia, atat la job, cat si in viata de zi cu zi. Ce putem face in astfel de cazuri?

Este simplu sa fii cea mai buna versiune a ta in fiecare zi cand esti corect fata de tine insuti, ramai loial propriilor valori si cand iti urmaresti pasiunea. Iti motivezi echipa in vremuri grele oferind directii si certitudini ca exista un plan. Impartasind viziunea, planul si motivele din spatele deciziilor, oferi echipei indicii despre cum poate fi stapanita furtuna.

Care este rolul unui mentor in procesul dezvoltarii personale?

Liderii ar trebui sa aiba un mentor si sa fie la randul lor mentori. Un mentor te ajuta sa iti pastrezi concentrarea pe strategie si pe plan. Sa fii mentor este o datorie pe care orice lider o are pentru a creste alti lideri.

Cum recunoastem mentorul potrivit nevoilor noastre? Vorbim de chimie intre oameni? De experienta profesioanala? De cineva cu un background diferit ca sa aiba o perspectiva fresh sau de cineva cu acelasi profil ca sa ne poata intelege? Toate aceste aspecte sunt importante sau doar unele dintre ele?

Cel mai bun mentor este acela cu care te simti conectat si fata de care ai un respect absolut. Intotdeauna am cautat mentori care au completat harta dezvoltarii mele personale. Mentorul tau ar trebui sa impartaseasca acelasi set de valori ca tine, astfel incat solutiile pe care el o sa le vada si o sa ti le propuna sa nu provoace conflicte interioare in tine. Nu conteaza daca are sau nu acelasi background cu tine - ce conteaza este sa te poata ajuta sa te dezvolti.

Cine are nevoie sa isi construiasca un brand personal si care sunt beneficiile?

In ziua de astazi, in lumea hiper-competitiva si dinamica in care facem afaceri, cu totii avem nevoie de un "dispozitiv" care ne ajuta sa ne evidentiem in multime. Un brand personal este "un dispozitiv" de diferentiere. Este construit avand la baza valorile si punctele noastre tari. Un brand personal este o parte importanta a kit-ului de leadership.

In cat timp imi pot construi un brand personal si ce implica asta, in linii mari?

Construirea unui brand personal inseamna sa construiesti notorietate in jurul a cine esti, in jurul valorilor tale, al punctele tale tari, al pasiunilor tale si a ceea ce iti place sa faci.

Brandul tau este "ceea ce oamenii spun cand nu esti in camera". Cand esti constient de ce vrei sa devina brandul tau personal, poti face pasi in aceasta directie. Un brand poate reprezenta maretia (ca in cazul lui Oprah, al reginei, al lui Barack Obama). Un brand este foarte fragil si poate fi distrus cand nu esti aliniat cu tine (ca in cazul lui Lance Armstrong si Bill Cosby).

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#diferenta manager lider, #ce ste brand personal, #greseli sefi Romania , #management