Doua masuri esentiale pe care le-ar putea lua Guvernul pentru transparenta reala

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 10:00
2568 citiri
Doua masuri esentiale pe care le-ar putea lua Guvernul pentru transparenta reala
Foto: Arhiva Ziare.com

Intr-un mediu economic macinat de neincredere, transparenta autentica ar putea restabili respectul (nu doar teama) fata de lege, prin recastigarea respectului fata de modul de elaborare a reglementarilor.

Doua astfel de masuri ar putea fi esentiale pentru intrarea intr-o normalitate lipsita de suspiciuni costisitoare. Cu argumentele fiecareia, cele doua masuri:

1. Publicarea de catre ministerele strategice a contractelor (fintate din bani publici) de consultanta cu entitati private, consultanta care are efecte pe legislatie si reglementare.

Argumente:

a. Companiile private de consultanta au, indiferent de nivelul (de obicei foarte inalt) de expertiza, si clienti din zona privata. Exista suspiciunea reala la nivelul mediului de afaceri ca exista entitati care influenteaza procesul legislativ si pe cel de reglementare simpla in alt sens decat interesul general: suspiciuni la a caror spulberare ar putea ajuta acest gen de transparenta.

Un atare act de transparenta ar face mai vizibila posibilitatea (si, deci, si sursele de scadere a acestei posibilitati) ca unii functionari ai statului sa fie folositi de catre consultanti.

b. Mediul de afaceri ar putea astfel primi (la limita, deduce) explicatii privind procesele de legiferare si reglementare (in piete supra- si ambiguu- reglementate cum sunt cele romanesti).

Societatea si mediul antreprenorial ar putea avea astfel acces la informatii prompte si pertinente cu privire la prezumtivele legaturi intre procesul efectiv de legiferare/reglementare si companii private aflate in portofoliul de clienti ai consultantilor.

Ar fi, astfel, aduse sub control suspiciunile de lobby ascuns sub contracte de consultanta din zona privata, sau chiar trafic de influenta cu instrumente sofisticate.

c. Legiferarea si reglementarea (intelegand prin asta inclusiv modul de interpretatare si implementare a legislatiei) fac parte din strategia, mai larga, de consolidare si modelare a economiei si societatii romanesti.

In acest context, e important de stiut daca reglementarile de orice fel favorizeaza sau nu favorizeaza anumite companii private, daca aceste reglementari sunt/sau nu in acord cu necesitatea pastrarii echilibrelor macro ale economiei, daca aceste reglementari sunt/sau nu in acord cu pastrarea in piete a brumei de concurenta de care are nevoie o economie functionala de piata.

Altfel, expertiza inalta a analizelor, prognozelor, propunerilor si viziunilor unei armate de economisti de top risca sa fie compromise de interesele punctuale ale unor companii private care au interfata cu procesele de legiferare si reglementare.

d. in acest proces de transparenta a implicarii companiilor private in contracte de consultanta cu efect legislativ/reglementare se pleaca de la buna credinta a tuturor partilor: tocmai de aceea nu ar trebui sa existe impedimente pentru a face publice, prin informatii directe si prompte, numele, sumele, precum si actele normative de orice fel ale companiilor de consultanta care influenteaza, intr-un fel sau altul, procesele legislative/reglementare.

2. Clarificarea - si facerea publica a rezultatelor, relatiilor ambigue dintre Camera Consultantilor Fiscali (CCF) si salariatii ANAF - indeosebi a celor cu functii pe diverse pozitii in ANAF.

Argumente:

a. O clarificare a acestui tip de relatii ar putea demonta mitologia potrivit careia, daca o companie care are contracte cu anumiti membri din conducerea CCF, ea poate beneficia de un tratament preferential din partea ANAF.

b. Se pleaca, si in acest caz, de la buna credinta a tuturor partilor implicate: O evaluare detaliata a acestei relatii ambigue si facerea publica a rezultatelor acesteia ar putea scadea costurile produse de neincredere, iar mediul de afaceri s-ar putea concentra pe fisa postului sau: dezvoltarea afacerilor, la adapostul garantiei ca institutiile statului ii asigura un mediu concurential corect.

Citeste mai departe despre Doua masuri esentiale pe care le-ar putea lua guvernul pentru transparenta reala pe CursDeGuvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#transparenta masuri Guvern, #transparenta Romania autoritati, #autoritati transparenta , #management