Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Managementul privat pune cruce scolii romanesti de management

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 07:14
5072 citiri
Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Managementul privat pune cruce scolii romanesti de management
Foto: Arhiva

Este de notorietate absoluta performanta managerilor romani in companii private din Romania si nu numai, cu capital atat strain, cat si romanesc sau mixt.

In industrie, in special metalurgie si siderurgie, productia tevilor, in IT&C, adica industria tehnologiei informatiei si comunicatii, in cea medicala, a productiei de medicamente, in agricultura, in industria chimica, in cea a lemnului, inclusiv a productiei de mobilier si enumerarea poate continua.

Avem antreprenori si manageri, cum ar fi Mariana Gheorghe, OMV Petrom, care, dupa 14 ani in city-ul londonez, a construit o deja foarte puternica companie petroliera si mai nou, energetica, la nivel regional, Florin Talpes, in top 10 din SUA in IT, sau managerul Prospectiuni SA, care cucereste continente, in ofensiva declansata pentru noi piete de foraje, extractii si desfacere, sau Gabriel Comanescu, de la Grup Servicii Petroliere SA, care a dezvoltat parteneriate, pe toate meridianele lumii, inclusiv cu numarul 1 mondial in industria petroliera.

Invatamantul romanesc a dovedit, si inainte de 1989 si dupa, ca poate forma manageri de top, atat raportat la economia europeana, cat si globala.

Parintele managementului modern romanesc, prof. Ovidiu Nicolescu, impreuna cu scoala pe care o reprezinta, se constituie in omologul de succes al fondatorului acestui domeniu, americanul Peter Drucker (1909-2005), formand manageri de succes pentru economia Romaniei, compatibili cu orice sistem de management occidental si chiar mondial.

Si, atunci, de ce aceasta agresiune, in a demonstra ca manageri de prin Europa, austrieci, luxemburghezi si altii sunt mai buni si mai eficienti decat managerii romani?

Raspunsul este extrem de simplu: incompetenta, reaua credinta si nepasarea stau la baza introducerii "managementului privat" la companiile de stat.

Cum o asemenea declaratie trebuie si dovedita, am sa va prezint rationamentul care a stat la baza ei.

Dupa cum stiti, nivelul maxim de salarizare a unui manager la o companie de stat a fost plafonat, printr-un memorandum al Guvernului de acum vreo 2 ani, neputand depasi salariul secretarului de stat, adica nu mai mult de 1.000 de euro pe luna. Pai si atunci, nu ar fi fost normal si necesar, ca treapta prealabila si obligatorie sa se ofere managerilor romani ceea ce se ofera acum managerilor privati, de regula straini, si anume: motivarea necesara inaltei performante, adica salarii de la 20.000 euro la 70.000 de euro pe luna si bonusuri la sfarsitul anului de sute de mii de euro sau poate mai mult?

Sigur ca un monopol in transportul energiei electrice, in speta Transelectrica SA, poate deveni extrem de profitabil si generator de mari bonusuri de succes, daca-si creste pretul marfii, adica al serviciilor prestate, cu 300%?

Vom vedea atunci Guvernul cum o va mai drege, fara sa arunce in aer economia romaneasca, ce va suporta prin cresterea costurilor aceasta brutala marire de tarife! Cum il va convinge Guvernul pe managerul privat sa nu faca ceea ce a facut managerul privat al lui Sidex SA, imediat dupa privatizarea acestuia, cand peste noapte a devenit extrem de profitabil. Si un Metrorex SA ar putea deveni peste noapte extrem de profitabil, cu aceeasi reteta de management privat.

La un sistem de salarizare competitiv, ca cel adoptat astazi, am fi putut constata ca performanta inregistrata de managerii romani la companii private, asa cum am aratat mai sus, s-ar fi repetat fara indoiala si la companiile de stat.

Este nedrept sa comparam performanta companiilor de stat, cu manageri asa zis de stat, platiti cu maximum 1.000 de euro pe luna, cu aceleasi companii, maine, care vor avea manageri asa-zis privati, platiti insa cu zeci si sute de mii de euro pe luna, respectiv pe an.

O comparatie corecta ar fi fost intre companiile de stat de astazi si cele de maine, la care insa managerii privati ar fi avut aceeasi incadrare salariala.

Schimband, insa, datele, noul program de motivare salariala ar fi trebuit sa fie indreptat cu prioritate spre managementul romanesc, spre managerii romani. Ma si gandesc cum ar fi procedat CEZ din Cehia sau alta companie puternica de stat din Polonia, referinta noastra?

Cu siguranta, nu ar fi procedat asa cum se intampla astazi in Romania si si-ar fi incurajat sistemul propriu de management si antreprenoriat. De altfel, este una dintre explicatiile pentru care cele doua state sunt atat de avansate din punct de vedere economic si pe masura respectate la UE.

Chiar si asa, gresind fundamental, nu se lasa nicio posibilitate corectarii starii create in prezent, pe viitor, incheindu-se, astazi, contracte de management pe 4 ani, parca ar fi mandatele din activitatea politica, urmand sa se intample, probabil, ceea ce s-a intamplat si la Fondul Proprietatea, ca managerul sa fie platit cu sute de mii sau milioane de euro compensatii, chiar daca isi termina mandatul cu ani inainte de perioada de 4 ani.

Ceea ce este mai grav este ca ne scufundam si mai mult in abisul neputintei noastre, economia urmand sa involueze in ritmuri alerte si de acum incolo.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#management privat companii stat, #schimbare management companii stat, #salarii manageri privati , #management