O noua era in management si leadership

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 23:40
2256 citiri
O noua era in management si leadership
Foto: 2.bp.blogspot.com

Cultul individualismului in leadership si reactiile pe termen scurt nu ar trebui sa mai aiba un loc in viata sociala si de business din Romania.

Cadrul social, politic, economic si temporal ne permit sa luam deciziile de leadership privind modelele ce vor fi introduse in programele noastre de dezvoltare. Schimbarea bate, inca o data, la usa Romaniei. Intrebarea este, noi suntem pregatiti sa o facem?

In mod evident lumea se dezvolta in noi directii, sociale, politice si de mediu. Acum este momentul, mai mult ca niciodata, pentru cei care au putere de decizie, care controleaza bugetele de training, sa adopte un cadru de practici, comportamente, atitudini si valori care se adreseaza fiecarui aspect al unui leadership de succes, comenteaza publicatia Business Edu in editia de marti.

Atingerea "maretiei" in leadership necesita mult mai mult decat sa facem lucrurile corecte in situatiile potrivite: accentul se pune pe "a fi un lider", pe a avea atitudinea, gandirea, intelegerea, si dorinta de a dezvolta alti lideri. Practicile de leadership ar trebui sa inglobeze atat conceptul de viziune de responsabilitate, notiunea de relatii de business puternice si durabile, cat si sa puna accentul pe nevoia acuta a unui sistem de includere, unul care sa inteleaga si sa imbratiseze diversitatea si diferentele unei comunitati.

Principala problema este ca majoritatea modelelor de leadership trateaza diferitele tehnici si teorii, insa nu cuprind si un model complet de dezvoltare - astfel ca la sfarsitul unei asemenea carti sau program de training ramane senzatia ca ceva important lipseste.

Solutia salvatoare este Legacy Leadership®, potrivit autorilor Dr. Sandstrom si Dr. Smith, care ofera o harta structurala cu ajutorul careia identifica cinci practici de top pentru ca liderii/managerii sa aiba o imagine clara si completa a dezvoltarii leadersip-ului personal si al altora. Mostenirea nu este doar ceva ce lasi in urma ta, este ceea ce traiesti astazi pentru ziua de maine.

Lucrand spre atingerea acestor practici de top, liderii lasa o amprenta peste generatii - o mostenire vie. Un element esential modelului Legacy Leadership® este o schimbare fundamentala de leadership - o trecere de la accentul pus pe sine la cel pus pe altii si pe dezvoltarea altor manageri.

Aceasta schimbare reprezinta evolutia de la "leadership-ul situational" tipic anilor '60 bazat pe ceea ce unii considera a fi concepte depasite, unde leadership-ul era privit ca o abordare "de sus in jos". Aceste modele iti permit sa analizezi nevoile situatiei in care te afli si apoi sa folosesti cel mai potrivit stil de leadership.

In functie de competentele angajatului in ceea ce priveste finalizarea sarcinii si nivelul angajamentului sau fata de sarcina primita, stilul de leadership va varia de la o persoana la alta. Aceste modele au doua puncte comune: atentia este concentrata pe ceea ce face persoana aflata la conducere si pe felul in care managerul ia deciziile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Romania schimbare leadership cult personalitate, #cultul personalitatii mediu afaceri, #mediu afaceri Romania , #management