16 ani de publicitate online

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 16:05
2689 citiri
16 ani de publicitate online

De ce 16 ani de publicitate online? Pentru ca prima campanie de marketing online a avut loc in 1994.

Pentru 2010, se estimeaza ca piata de publicitate online se va apropia de 45 de miliarde de euro la nivel global (circa 40% din PIB-ul Romaniei), potrivit unui raport al ZenithOptimedia.

Iar in Marea Britanie, publicitatea online a devenit "regina pietei", sumele investite in Internet depasind bugetele alocate pe TV inca din vara lui 2009 (iar tendinta a fost confirmata si in 2010).

Cum a aparut si cum a crescut piata de publicitate online?

1994. Prima campanie de publicitate online a fost derulata de AT&T (furnizor de servicii telecom) si a aparut pe site-ul hotwired.com- actualul wired.com. Sloganul primului banner suna asa: "Ati dat vreodata click aici. Veti da". Avea un format devenit in timp clasic - 468x60 pixeli, care se utilizeaza si in prezent.

1995. Apare primul adserver (soft care permite implementarea si monitorizarea campaniilor online). Procter&Gamble - compania cu cel mai mare buget de marketing la nivel global, ruleaza primele campanii de publicitate online.

1996. Creatorii primului adserver isi creeaza o companie: DoubleClick. In timp, DoubleClick a reusit sa se impuna ca cel mai important jucator pe piata de publicitate online la nivel global.

1999. La mijlocul anului, piata de publicitate online depaseste pragul psihologic de 1 miliard de dolari.

2002. Google lanseaza publicitatea online in rezultatele cautarilor. Se dovedeste a fi un mod revolutionar de a face bani din cea mai populara nisa de pe Internet, nemonetizata in trecut. In 2010, publicitarea in motoarele de cautare a ajuns sa reprezinte aproape jumatate din totalul pietei.

2004. Dupa primul deceniu de la aparitie, piata de publicitate online ajunge la aproape 10 miliarde de dolari.

2007. Tranzactie soc: Google achizitioneaza Doubleclick pentru o suma record: 3,1 miliarde de dolari ... suma echivalenta cu de 20 de ori veniturile anuale ale DoubleClick (150 milioane dolari in 2007). Pariul s-a dovedit castigator: Google a anuntat venituri de peste 7 miliarde de dolari pe un singuri trimestru (al doilea din 2010), jumatate din pretul de 3,1 miliarde de dolari platit pentru DoubleClick.

2010. Zenith Optimedia estimeaza ca piata de publicitate online va ajunge, la nivel global, la aproape 45 de miliarde de euro, inregistrand, in ciuda crizei, ritmuri de cresteri de peste doua cifre.

In Romania, piata de publicitate online nu are deocamdata anvergura de pe pietele europene (investitiile in publicitate nu depasesc 2 euro/utilizator), dar are potential de crestere.

In 2009, piata de publicitate online din Romania s-a ridicat la aproape 15 milioane de euro, fiind dominata fie de jucatori specializat in online- precum Bursa de Reclama, fie de diviziile online ale marilor trusturi media. Bursa de Reclama este o platforma deschisa de publicitate online unde se pot inscrie orice detinatori de site-uri sau orice companii care doresc sa-si faca publicitate. Din reteaua Bursa de Reclama fac parte circa 600 de site-uri care acopera circa 80% din utilizatorii de internet din Romania (7,5 milioane de vizitatori unici lunar).

Acest articol face parte din campania de popularizare a Internetului si publicitatii online, derulata prin intermediul PRAgent.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#publicitate online Bursa reclama, #PR Agent publicitate online, #istorie publicitate online , #marketing