Calatoria sub pamant a pungilor de plastic folosite

Luni, 26 Mai 2014, ora 17:35
1657 citiri
Calatoria sub pamant a pungilor de plastic folosite
Foto: pungi-plastic.com

Ati vazut bine, nu este deloc o eroare de continut. Pana si banalele pungi pot sa calatoreasca sub pamant. Nu este vorba despre o calatorie propriu-zisa, ci de o solutie inovativa, adoptata deja intr-un mic orasel localizat in suburbiile Parisului.

Dar mai bine sa descoperim impreuna ce idei li s-au mai nazarit mintilor "luminate" gazduite de "batranul continent". Ideea pentru transportarea "alt fel" a miilor si milioanelor de pungi plastic de producatori, le apartine francezilor.

La Romainville, un orasel pana acum aproape anonim din nordul Parisului, edilii au reusit sa atraga atentia chiar si vecinilor mai indepartati. Aici se experimenteaza un nou sistem pentru eliminarea gunoiului depozitat in saci si in pungi plastic personalizate de diferite dimensiuni.

Este vorba despre un proiect ideat de elvetieni in urma cu mai bine de o jumatate de secol, mai precis in 1961. Tehnologia prevede colectarea tuturor reziduurilor ambalate in pungi plastic, prin aspirarea pneumatica.

In cateva dintre cartierele asezarii urbane ce numara putin peste 23 000 de locuitori, camionul de la salubritate nu mai trece. Si cum era si de asteptat, nimeni nu-si mai pune problema tomberoanelor napadite de tot felul de rozatoare sau de gandaci. Iar tonele de pungi plastic care inainte "decorau" spatiile verzi si umpleau cu "miresmele" intepatoare ambientul, au ramas doar in amintirea locuitorilor din Romainville.

In locul clasicelor tomberoane, sunt montate o specie de coloane, de turnuri in pereche, unul pentru deseurile organice iar celalalt pentru deseurile reciclabile. Colectarea gunoaielor stranse deja in pungi plastic de catre cetatenii constiinciosi, se face diferentiat.

Serviciul este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7 si este considerat un important pas spre progres, esential pentru imbunatatirea calitatii vietii intr-un mediu urban si de ce nu, chiar si in mediile rurale.

Fiecare dintre aceste pungi plastic personalizate sau nu, sunt aspirate cu ajutorul unui curent de aer, cu o viteza de circa 70 de kilometri pe ora. Desigur ca oricat ar fi de performante sistemul si tehnologia, deseurile nu sunt distruse instant. Dupa o calatorie lunga de cateva mii de metri, ajung intr-un mega colector special. De la destinatia temporara, milioanele de pungi plastic, rand pe rand, sunt apoi diferentiate mecanic.

Intr-un final, vor efectua o ultima "deplasare", fiind directionate catre centrele de colectare. Apoi, in functie de gradul de reciclare, fiecare saculet si fiecare punga din plastic cu gunoi, vor putea fi reciclate sau, dupa caz, incinerate.

Toata aceasta calatorie indelungata, in care "pasageri" sunt tocmai nenumaratele pungi plastic, nu este dintre cele mai ieftine. Sistemul este mult prea complex, insa cu siguranta, reprezinta o metoda perfecta pentru eliminarea tomberoanelor doldora de pungi din plastic inscriptionate mustind de deseuri "parfumate".

Sistemul experimental a fost deja testat cu succes si in alte tari europene, in timp ce in Franta, Romainville este considerat promotorul acestei idei. De ce n-ar fi si unul dintre oraselele noastre din provincie un exemplu de luat in considerare pentru edili si investitori?

Cel putin la prima vedere, sistemul de colectare prin aspirare pneumatica a deseurilor adunate in pungi plastic pare sa fie destul de costisitor. Insa cheltuiala nu o depaseste pe cea impusa de "plimbarile" zilnice ale camioanelor de la salubritate.

Este vorba despre o solutie optima, ce le va permite si producatorilor autohtoni de pungi plastic sa nu mai fie pusi la zid si catalogati drept poluatori. Pentru ca pe piata este loc pentru toti intreprinzatorii si afacerile.

Foarte probabil ca un sistem atat de elaborat sa dea roade si pe meleagurile autohtone. Mai trebuie doar putina bunavointa din partea autoritatilor si mai ales din partea cetatenilor care, motivati de constiinta, ar trebui sa respecte macar spatiile amenajate pentru colectarea deseurilor.

Compania Total Gama Prod, www.pungi-plastic.com producator autohton de pungi plastic personalizate, sustine ideile creatoare si originalitatea, indiferent de limba pe care o vorbesc cei care le-au initiat. Poate ca o tehnologie pe masura ar putea aduce putina liniste in randul producatorilor de mase plastice si de pungi plastic inscriptionate, fara ca afacerile lor sa fie amenintate de vreo lege europeana.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Pungi plastic, #pungi plastic personalizate, #pungi plastic inscriptionate , #marketing