Sorin Psatta (Graffiti BBDO), despre campul din Belarus, folosit electoral: Publicitatea nu e o reflectare fidela a realitatii Interviu

Duminica, 01 Iunie 2014, ora 17:24
2422 citiri
Sorin Psatta (Graffiti BBDO), despre campul din Belarus, folosit electoral: Publicitatea nu e o reflectare fidela a realitatii Interviu
Foto: Facebook / Sorin Psatta

In campania electorala, PSD a fost acuzat ca foloseste o imagine electorala in care aparea un camp cu grane, care s-a dovedit a fi din Belarus. La fel, televizoarele noastre ne inunda cu imagini frumoase din alte tari, cu oameni frumosi, sanatosi si fericiti din alte tari, cu gospodine care nu seamana fizic cu gospodinele din Romania.

Se simt deranjati romanii? Ar prefera sa fie convinsi de o reclama, mai ales electorala, facuta cu fete romanesti? Sau chipurile autohtone nu sunt credibile?

Sorin Psatta, director in cadrul agentiei de publicitate Graffiti BBDO, spune, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca oamenii obisnuiti, care formeaza marele public, accepta reclamele cu oamenii frumosi, tocmai pentru ca acestia fac parte dintr-o lume la care aspira.

"Publicitatea nu cred ca este, ori trebuie sa fie, o reflectare fidela, unu la unu, a realitatii, asa cum nu sunt nici filmele, cartile ori tablourile, prin urmare a o acuza ca utilizeaza situatii si personaje neverosimile in povestile sale este nedrept si nu respecta regulile 'jocului'", spune Sorin Psatta.

PSD se plange la CNA: Pozele din campanie, facute in Romania, nu Belarus. Ce spune fotograful

Acum doi ani, am participat la unul din congresele PSD. Pe o pancarta imensa, un banner care domina Sala Palatului, erau chipurile a 1.000 de oameni. Interesant e ca multe dintre ele erau fete neromanesti, oameni blonzi, fizionomii nordice, europene, dar de alt tip decat cel romanesc, care contrastau puternic cu fizionomiile reale, din sala. In campania electorala, tot PSD a fost prins ca a folosit intr-un alt banner un peisaj cu un camp plin de grane din Belarus. De ce se ajunge la aceste situatii?

Pe de o parte, publicitatea a fost dintotdeauna un mijloc specific de comunicare cu masele de consumatori, ea incearca mereu sa spuna povesti, interesante si atragatoare, pentru oameni mari si nu intamplator cuvantul aflat pe buzele tuturor specialistilor in comunicare este storytelling.

Pe de alta parte, orice om normal care asculta o poveste placuta si interesanta va fi mereu constient ca participa la o conventie, ca relatia dintre el si povestitor este una speciala, care il poarta pe taramuri imaginare, chiar daca ele sunt inspirate din realitate.

Pe scurt, publicitatea nu cred ca este, ori trebuie sa fie, o reflectare fidela, unu la unu, a realitatii, asa cum nu sunt nici filmele, cartile ori tablourile, prin urmare a o acuza ca utilizeaza situatii si personaje neverosimile in povestile sale este nedrept si nu respecta regulile 'jocului'...

Campania PSD "Mandru ca sunt roman", facuta cu poze din Polonia si Belarus?

Aceeasi situatie o observam adesea in diferite clipuri publicitare, in reclame. De exemplu, un cuplu de batrani evident britanici sau americani, cu parul alb, care iti spun cum folosesc ei diferite medicamente. Ce spun ei este dublat in romana. Cum primeste publicul o iluzie impachetata astfel?

Situatiile descrise de tine mai sus pot avea explicatii perfect justificate, iar un publicitar cu experienta stie foarte bine ca target-ul din brieful de creatie este intotdeauna mai tanar si mai 'frumos' decat target-ul vizat de planul de media, din motive cat se poate de banale, fiecare dintre noi avem un orizont aspirational la care ne raportam permanent si din perspectiva asta, oricat de autohtoni si credibili sunt Arsinel si Stela Popescu, ma tem ca stau din ce in ce mai slab la capitolul aspirational...

Cat despre poza cu granele din Belarus, chiar cred sincer ca nu face nicio diferenta. Sa fim seriosi, daca autorii pozau trandafirii vanduti in Obor probabil ca si atunci iesea un mic scandal, ca doar sunt adusi din Olanda, nu-i asa? Prin urmare, subiectul este complet irelevant si lipsit de importanta, pana in momentul cand il transforma mass-media in ceva senzational. Iar asta, din pacate, mass-media poate face foarte usor, dar asta este alta discutie...

E mai ieftin? Agentia care realizeaza clipul greseste sau e o decizie rezonabila?

As vrea sa invoc un caz cat se poate de real, intamplat in urma cu niste ani, cand agentia noastra a produs un spot "de atmosfera", pentru a sublinia originea particulara a unui anumit produs, apareau campuri cu flori, rauri, pasari, niste tarani in costume populare, biserici din lemn etc. etc.

Pret de cateva secunde, alergau si niste cai prin cadru. Ei bine, clientul a tinut mortis sa fie cai dintr-o specie endemica, foarte greu de gasit, dar identici, pentru muritorii de rand, cu orice alt cal, ceea ce a crescut - nejustificat, cred eu - costul final al spotului si a intarziat destul de tare intreg proiectul.

Ma intreb acum cati oameni, cu exceptia clientului, au realizat respectarea exacta a realitatii? Si cu ce pret?

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Sorin Psatta reclame PSD Belarus, #Sorin Psatta reclama PSD Belarus, #Psatta reclame fete romanesti , #marketing
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Publicitatea nu e o reflectare fidela a realitatii"