3 modalitati prin care poti sa depasesti obstacolele care apar in calea dezvoltarii afacerii tale

Autor: Amalia Trita - Creative Marketing Consultant
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 06:27
8008 citiri

Care e principalul obstacol cu care se confrunta antreprenorii si proprietarii de afaceri atunci cand isi dezvolta afacerile?

Contrar parerii majoritatii sau impulsului pe care il avem cu totii sa raspundem ca problema e reprezentata de bani sau context (factori externi pe care nu ii controlam), adevarul este ca noi suntem adesea adevarata cauza, fie prin prisma limitelor pe care ni le stabilim constient sau subconstient, fie prin competentele care ne lipsesc la un moment dat pentru a trece la "nivelul urmator".

Daca in cazul limitarii competentelor, lucrurile stau relativ simplu, pentru ca odata ce iti dai seama ce competente iti lipsesc, incepi sa cauti solutii sa le dobandesti cat mai repede, in cazul limitarii personale, lucrurile au tendinta sa se complice putin, pentru ca de cele mai multe ori nu stii ca ele te tin pe loc.

Si, totusi, exista oameni care reusesc sa depaseasca aceste obstacole si sa aiba succesul dorit. Vrei sa stii ce fac ei diferit?

Iata 3 modalitati prin care poti sa depasesti cel mai mare obstacol din calea dezvoltarii afacerii tale: convingerile tale limitative.

#1 Identifica presupunerile false

Daca te simti frustrat, descurajat sa iti dezvolti afacerea pentru ca ai ajuns intr-un punct mort, sau poate ca te gandesti sa incepi o afacere si nu stii ce, cum, cand sa incepi, te pot asigura ca accepti, cu sau fara voia ta, presupuneri false.

Ce sunt aceste presupuneri false? Ganduri, convingeri care ne limiteaza dezvoltarea, dobandite din exterior: familie, prieteni, societate, dar pe care ajungem sa le credem si sa le acceptam ca fiind ale noastre: "Nu ai bani sa incepi afacerea asta", "Au incercat si altii si vezi bine nu au reusit", "Cu cat iti dezvolti afacerea, cash flow-ul devine o problema", "Esti prea tanar/prea batran sa faci asta" si exemplele pot sa continue aproape la nesfarsit.

Ca antreprenor sau proprietar de afacere ai rolul, de fapt obligatia, sa distrugi limitarile care te tin pe loc. Iar pentru a sti care sunt acelea este necesar sa fii atent la ceea ce iti spui (selftalk) si deopotriva la ceea ce iti spun cei din jur.

Ce poti face ca sa contracarezi presupunerile false?

Ori de cate ori te surprinzi gandind ceva sau auzi pe cineva ca spune ceva care poate sa iti impiedice dezvoltarea afacerii, trebuie sa te intrebi "Oare este adevarat? Are 100% dreptate?".

Ba mai mult, te poti duce chiar si mai departe si sa investighezi daca persoana care iti limiteaza dezvoltarea prin presupunerile pe care le face stie ce vorbeste sau nu. Cu alte cuvinte, vorbeste in cunostinta de cauza, din experienta?

Chiar si asa, vreau sa ai in vedere faptul ca tu esti tu si, indiferent de domeniul in care iti desfasori activitatea, vei face lucrurile in stilul tau, chiar daca vei urma principii si strategii imprumutate de la altii.

Te mai poti intreba: "Ce cred si accept in prezent despre afacerea mea, care ma controleaza si ma limiteaza sa ma dezvolt?".

#2 Provoaca presupunerile false

Daca nu le provoci si le combati la timp, presupunerile false ajung la un moment dat realitatea ta.

Cum poti, asadar, sa le provoci? Orice presupunere falsa doresti sa desfiintezi, intreaba-te urmatorul lucru: "Crezi, fara nicio urma de indoiala, ca acel lucru este adevarat?". Daca nu ai cercetat limitarile afacerii pana la cel mai mic detaliu, nu ai cum sa stii daca este sau nu adevarat.

#3 Scapa de bagajul emotional

Cand lucrurile nu merg asa cum vrei, apar dezamagirea, frustrarea si descurajarea. La un moment dat, ajungi sa te gandesti sa renunti si sa cauti o noua idee de afacere. Este normal sa apara astfel de emotii si trairi, pentru ca la urma urmei suntem oameni si orice afacere are suisuri si coborasuri.

Ceea ce nu este bine pe termen lung este sa ne lasam controlati de emotii, mai ales de cele negative. Ele nu fac decat sa ne impiedice sa identificam adevaratele probleme si modalitatea cum le putem rezolva.

Deci ce poti face sa scapi de bagajul emotional?

Data viitoare cand ai un gand care iti impiedica dezvoltarea, intreaba-te: "Cum te-ai simti daca gandul sau presupunerea falsa potrivit careia X (aici completezi tu) nu ar exista?"

Ceea ce vei observa raspunzand la intrebare este ca ti se schimba starea, iti creste nivelul de energie si astfel incepi sa te concentrezi pe solutii, nu pe probleme. Si atunci esti pregatit sa raspunzi si la intrebarea: "Care sunt 3 lucruri pe care le-ai face pentru a rezolva problema X (completezi tu cu problema pe care o ai)? ".

Exista sanse ca afacerea sa nu mearga din cauze pe care nu le poti controla, caz in care recomandarea mea chiar este sa incepi sa te gandesti la alte afaceri, insa inainte sa faci pasul decisiv, cauta sa vezi mai intai adevarata cauza.

Pana data viitoare... Viseaza maret! Planifica inteligent! Actioneaza imediat!

Amalia Trita este Creative Marketing Consultant, Small Business Coach, Speaker si Trainer certificat John Maxwell Team. In ultimii doi ani a sprijinit peste 1.000 de persoane dornice sa isi construiasca cariere si afaceri de succes, sa se promoveze tintit si cu rezultate, facilitandu-le accesul la instrumente, metode si strategii de impact, simplu de inteles si usor de aplicat. De asemenea, a lansat in acest an un nou proiect, Linked2Success by Amalia Trita, prin care urmareste sa sprijine cresterea a zeci de mii de afaceri din toata lumea.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#obstacole dezvoltare afacere, #probleme afacere, #intrebari dezvoltare afacere , #oameni afaceri