6 blocaje personale care iti pot afecta afacerea. Cum le poti depasi (I)

Autor: Amalia Trita - Creative Marketing Consultant
Luni, 29 August 2016, ora 07:26
7608 citiri

Toata lumea vorbeste despre ce sa faci sa ai succes in viata personala si in afaceri, ce metode si tehnici de ultima ora poti sa folosesti si sa ai rezultate la care nici nu ai visat, insa aproape nimeni nu iti spune de ce si mai ales cum ai ajuns in situatia in care esti nemultumit de modul cum merg lucrurile in afacerea ta.

Industria dezvoltarii personale de la noi - de fapt, din intreaga lume - a promovat si continua sa promoveze pozitivismul, evitarea limbajului negativ, ignorarea sau chiar negarea emotiilor negative, insa lucrurile nu stau chiar asa.

Eu nu sunt in totalitate de acord si aparent nu sunt singura. Bruno Medicina, un speaker si business coach cunoscut la nivel international, pare sa impartaseasca opiniile mele.

Mai intai, as vrea sa trec in revista ce sunt blocajele psihologice, pentru ca la ele voi face referire in acest articol.

Blocajele psihologice sunt, in cele mai multe cazuri, piedicile pe care noi ni le punem singuri, fie ca ne dam sau nu seama. Cu totii am trecut si trecem periodic prin momente de incertitudine, nesiguranta, situatii din care pare uneori ca nu exista scapare. Ceea ce nu stim sau nu ne dam seama este ca perioadele dificile fac si ele parte din parcursul fiecaruia. Fara ele nu am fi cine suntem astazi.

Si pentru ca avem tendinta sa ascundem sub pres ceea ce nu ne convine in loc sa recunoastem si sa gasim modalitati sa mergem mai departe, ne autosabotam succesul. La ce ma refer? Te invit sa citesti in continuare doua dintre cele mai frecvente blocaje identificate si traite pe propria mea piele nu odata, ci de cateva ori bune.

Blocajul nr.1 - Esti aproape tot timpul incordat, ai multe pe cap si esti contra cronometru.

Stiu ca poate nu vrei sa auzi asta, insa principalul sabotor al tau si al afacerii tale esti de regula chiar tu. Nu sunt de vina nici concurentii, nici taxele ori impozitele, nici amenzile ANAF, cu atat mai putin clientii. Daca ai rabdare sa citesti pana la capat, vei vedea ca nebunia mea are o metoda, cum zicea Shakespeare, sau mai bine zis un scop.

Revenind la sindromul "am multe pe cap".... iti pot spune ca atunci cand esti incordat, stresat, agitat, vesnic in criza de timp, afacerea ta nu se va dezvolta in veci. Motive? Iti pot enumera cateva zeci, insa pentru ca spatiul este limitat, m-am gandit sa ma rezum la mai putine: nu vezi tendintele din piata, nu iti asculti angajatii, clientii, esti uneori chiar irascibil si greu de suportat, ceea ce la un moment dat va declansa un alt sindrom - "singur cuc" (fara angajati, fara clienti si poate si fara prieteni si familie) etc.

Si ca tot vorbeam mai devreme de scop, despre el voi vorbi in continuare, deoarece este cel de-al doilea blocaj identificat.

Am promis in titlu ca iti dau si o solutie, nu doar problema. Asadar... ce poti face sa nu te mai simti blocat? Oricat ar parea de banala, solutia este sa te relaxezi, sa meditezi, sa iesi la o plimbare, sa faci activitati care iti fac placere si sa te concentrezi pe ceva care te face fericit.

Daca, dupa ce citesti acest articol, ajungi la concluzia ca te-a ajutat in vreun fel, distribuie-l te rog si in reteaua ta de cunostinte si prieteni. Am convingerea ca toti avem de invatat unii de la altii. Multumesc pentru ca iti pasa!

Blocajul nr.2 - Nu iti este clar ceea ce vrei sa obtii... cu atat mai putin angajatilor tai.

Fapt dovedit de zeci, sute, mii de persoane, printre care m-am numarat la un moment dat si eu. O afacere care nu are obiective clar stabilite poate sa functioneze pe termen scurt sau poate chiar mediu, daca ai noroc, insa mai mult pluteste in deriva decat sa urmeze un anumit curs.

Ce poti face daca afacerea ta nu este inca la nivelul de prosperitate dorit?

Iti propun un mic exercitiu: Ia o foaie de hartie si un pix si incepe sa scrii obiectivele. Da, stiu ca nu ai timp, ca esti ocupat sa iti conduci afacerea... dar da-mi voie sa te intreb, care afacere? Cum masori progresul unui "ceva" nedefinit? Daca faci parte dintre putinii oameni care isi scriu obiectivele si lucrurile tot nu par sa mearga conform asteptarilor, uita-te peste ele, revizuieste-le si cand esti multumit de rezultat afiseaza-le undeva sa le vezi zilnic. Nu numai tu, ci si angajatii tai.

Te-am facut curios sa afli mai mult? Urmareste-ma saptamana viitoare pentru a afla care sunt celelalte patru blocaje.

Pana data viitoare...

Viseaza maret. Planifica inteligent. Actioneaza imediat.

Amalia Trita este Creative Marketing Consultant, Small Business Coach, Speaker si Trainer certificat John Maxwell Team. In ultimii doi ani a sprijinit peste 1.000 de persoane dornice sa isi construiasca cariere si afaceri de succes, sa se promoveze tintit si cu rezultate, facilitandu-le accesul la instrumente, metode si strategii de impact, simplu de inteles si usor de aplicat. De asemenea, a lansat in acest an un nou proiect, Linked2Success by Amalia Trita, prin care urmareste sa sprijine cresterea a zeci de mii de afaceri din toata lumea.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#blocaje afecteaza afacere, #proleme personale afacere, #probleme impact afacere, #probleme afacere , #oameni afaceri